Yök sukupuolineutraali

Raimo Tuomainen

Raimo Tuomainen

Kolumni

Syitä vastustaa sukupuolineutraaliutta löytyy ylettömästi. Kaikkia vain on vaikea kirjata yhteen kolumniin. Menneet sukupolvet ovat asian aikoinaan käsitelleet, mutta perusteet pätevät yhäti.

Oikeastaan syitä on niin paljon ja ne ovat yleisessä tiedossa, että tarvinneeko toistaa. Ainakin fiksuimmat tietävät ne. Mutta avataan nyt painavimpia.

Kaksi Pekkaa menee naimisiin ja he ottavat yhteisen sukunimen… Kuinka ulkopuolinen kutsuu oikeaa ihmistä, kun molemmat tottelevat samaa nimeä? Selkein peruste vastustukselle: sukupuolineutraalissa liitossa puolisot voisivat olla samannimisiä.

Työnjaot - mikä kriisi siitäkin syntyy? Autoremontissa kumpikin mies haluaa toteuttaa sen. Ja naisen paikkahan on keittiössä. Miten pieneen keittiöön mahtuu kaksi naista?

Sitten kun on lapsenteon aika, miten se onnistuu? Joudutaan käyttämään veronmaksajien varoja sairaaloissa. Se on kaikki pois tautien hoidosta ja kansanterveydestä. Jos pari maksaa hoidot kokonaan itse, on raha kuitenkin pois heidän lapsiltaan. Kun vanhemmat siis ovat hukanneet rahat kalliisiin hoitoihin. Lapset eivät voi sitten harrastaa vaikkapa pesäpalloa sillä rahalla tai joutuvat tyytymään kehnompaan mopoon. Ja mikä tasa-arvorikkomus: vain naisparit voivat tulla raskaaksi!

Lesbot vievät naiset miehiltä!

Kaiken huippu on vaatimus päästä kirkkoon vihille. Kirkkohäissä kaikkia aina sulostuttavat viehkeät morsiamet ja hellyttävät morsiusneidot karkeloimassa käytävällä. Jos vaikka avioitumassa on kaksi karskia miestä, sekään ei onnistu.

Ja vielä: lesbot vievät naiset miehiltä!

Toki maailma muuttuu ja instituutioiden kuuluu muuttua sen mukaan hieman, mutta kai muutoksessa voi keskittyä muuhunkin kuin aina vain näihin sukupuoli- ja avioliittoasioihin. Esimerkiksi aakkoset ja aakkosjärjestys ovat säilyneet sukupolvelta toiselle. Asioilla on vain taipumus pysyä, siis hyväksi nähdyillä asioilla ja näkemyksillä. Eikö tosiaankin muutoksessa voisi keskittyä vaikka aakkosjärjestyksen päivittämiseen?

Laillani moni aakkosissa perään asetettu on joutunut kärsimään jatkuvasta odotuksesta, aina hännillä. T olisi hyvä kirjain aakkosten aloitukseksi.

Kirjoittaja on kuopiolainen terveydenhuollon suunnittelija.

Kommentoi