Kommentti: Kuopion laiska johtamisuudistus

Palkallinen puheenjohtaja ei tuo mitään uutta. Onko puolueissa tulevaisuuden johtajia, kysyy vapaa toimittaja Ismo Vornanen.

Maanantaina Kuopion valtuustossa tehtiin laiska uudistus. Palkkapuheenjohtaja ei vahvista poliittista vastuuta kuten pormestarimallissa. Pormestareita on Helsingissä, Tampereella ja Turussa ja malli on harkinnassa muissakin isoissa kaupungeissa.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori ja apulaispormestarit korvaavat kaupunginjohtajan ja apulaiskaupunginjohtajien virat. Puolueet kertovat kuntavaaleissa äänestäjille, ketkä ovat niiden pormestariehdokkaita. Kuopion malli ei tuo oikeastaan mitään uutta. Jarmo Pirhonen, Pekka Vähäkangas, Jari Saarinen ja Jari Kyllönen johtavat kaupunkia kuten ennenkin. Päätoiminen puheenjohtaja päättää itse hoitaako hän homman oman työn ohella kuten tähänkin asti.

Miksi Kuopio ei lähtenyt pormestarimalliin, jos se kerta haluaa seurata isojen kaupunkien esimerkkiä kuten valtuutetut väittivät. Kauhuntasapainostako oli kyse? Pelätäänkö, että suurin puolue saisi enemmän näkyvyyttä kuin kilpailijat. Palkkapuheenjohtajan paikan nappaa kokoomus, keskusta tai demarit. Perussuomalaisilla olisi sauma, mutta jukaraissotkut ja päätoimisuuden vastustaminen tuskin tekevät persujen kolmejäsenisestä ryhmästä kaupungin suurinta.

Persuilla ei olisi juuri vaihtoehtojakaan. Kansanedustaja Minna Reijoselle maksetaan jo valtion palkkaa. Valtuuston yksi tuppisuista, kansanryhmää vastaan kiihottamisesta tuomittu Markus Jukarainen nauttii puolestaan luottamusta muissa piireissä kuin kaupungin keulakuvana.

Nostaisiko kokoomus valtaistuimelle tulevaisuuden nimen, rokkimies Allu Koskisen tai hallituksessa tätä nykyä olevan Miia Eskelinen-Fingerroosin? Kykypuolue säästyisi veteraanien sisällissodalta. Keskustassa Antti Kivelä on valtuuston pätevin ja sopivin puheenjohtajaehdokas. Jos kepu haluaa modernisoida julkikuvaansa, ykkösnimi olisi sulavakäytöksinen Aleksi Eskelinen. Eskelisen voisi tyrkätä samalla kansanedustajaputkeen.

Kuka olisi demareiden tulevaisuuden lupaus? Selailemalla syntymäaikoja on syytä huolestua. Demarien Nuoret Kotkat ovat kuolleet sukupuuttoon. Valtuustoryhmän kuopus on 48-vuotias Neeta Röppänen. Röppänen olisi muiden puolueiden mieleen, jos demarit juhlisivat voittajina huhtikuussa.

Jos logistiikkajohtaja Röppästa ei kiinnosta pienipalkkainen homma, olisiko aika asettaa vastuuseen velmuileva kriitikko, duunareista herroihin kaupungin tunteva takapiru Mikko Lankinen? Pitkä vihreä mies Harri Auvinen näkee unia olevansa suurin ja kaunein, mutta herää ankeuteen. Kuopio on edelleen maito- ja maalaiskunta. Joko vasureissa Erkki Virtanen malttaisi luovuttaa vallan suojatilleen Laura Meriluodolle?

Harjoitelkaa puolueet pormestarimallia. Nielkää kateutenne ja kertokaa äänestäjille, ketä kaavailette puolueenne ykköspaikalle. Kansa nauttii enemmän henkilövaalista kuin kähminnästä vaalien jälkeen.

Kirjoittaja on kuopiolainen vapaa toimittaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut