"Olisiko teillä hetki aikaa puhua Jeesuksesta?" - Jehovan todistajien ovelta ovelle -työ siirtyi etäaikaan

Päivi ja Tomipetri Varis ovat käyneet viikoittain kuopiolaisten ovilla jo 22 vuoden ajan. Koronan vuoksi Jehovan todistajatkin ovat siirtyneet etäaikaan.

Tomipetri ja Päivi Varis sanovat, että Kuopion alueella ihmiset ovat ystävällisiä ja hyvin harva reagoi ovelta ovelle -työhön negatiivisesti. Jehovan todistajien fyysinen ovelta ovelle -työ on keväästä asti ollut koronan vuoksi tauolla. Aija Pirinen
Aija Pirinen

Aija Pirinen

Usein aloitamme keskustelun jollain ajatuksia herättävällä kysymyksellä, kuten miksi Jumala sallii kärsimystä. Tarkoitus ei ole viedä paljon ihmisten aikaa, vaan ohjaamme heidät tutustumaan esimerkiksi verkkosivuihimme.

Näin kertovat Karttulassa asuvat Tomipetri ja Päivi Varis, jotka ovat tehneet Jehovan todistajien ovelta ovelle -työtä Kuopion seudulla lähes joka viikko 22 vuoden ajan. Heille Jumalasta kertominen on elämän keskeisiä asioita.

Varisten perheessä usko ja seurakuntatoiminta ovat etusijalla niin ajankäytössä kuin arjen valinnoissa. Kaksi kertaa viikossa he käyvät Petosen valtakunnansalin kokouksissa. Tosin koronan vuoksi kokoukset ovat nyt siirtyneet verkkoon.

Raamattua he lukevat lasten kanssa päivittäin. Lisäksi he ovat mukana Jehovan todistajien vapaaehtoistoiminnassa, kuten valtakunnansalien rakennusprojekteissa. Niissä Varisten osaamiselle onkin käyttöä, sillä parilla on yhteinen rakennusalan yritys.

Monien muiden Jehovan todistajien tavoin ovelta ovelle -työ on iso osa Varisten arkea. Siihen heillä kuluu joka viikko kymmenkunta tuntia, tavallisesti iltaisin ja viikonloppuisin. Tosin nyt fyysiset kohtaamiset ovat katkolla koronan vuoksi.

– Jokainen Jehovan todistaja tekee ovelta ovelle -työtä oman aikataulunsa puitteissa. Meille tämä on ollut ihan jokaviikkoinen rutiini. Kierrämme yleensä yhdellä kerralla 2–4 tuntia, riippuen kierrettävien kotitalouksien määrästä, Päivi sanoo.

Usein Varikset tekevät ovelta ovelle -työtä koko perheen voimin, eli mukana on myös perheen lapset.

– Se on meille samalla perheen yhteistä aikaa. Usein otamme myös eväät mukaan, Päivi kertoo.

Jehovan todistajat ovat jakaneet Kuopionkin seudun useisiin eri alueisiin. Päivillä ja Tomipetrilläkin on nimetyt alueensa, missä he kiertävät.

– Alueet on jaettu, sillä emme halua mennä samoihin paikkoihin peräkkäisinä päivinä. Sama systeemi on Jehovan todistajilla maailmanlaajuisesti, Tomipetri sanoo.

Muutoinkin Jehovan todistajien toiminta on hyvin organisoitua. Seurakunta järjestää viikoittain esimerkiksi esiintymiskoulutusta, jossa valmistaudutaan ihmisten kohtaamiseen ja ovelta ovelle -työhön.

– Näistä esiintymiskoulutuksista on hyötyä muussakin elämässä, pariskunta kertoo.

Päivi sanoo, että nuorempana vieraiden ihmisten ovelle meneminen jännitti enemmän. Iän ja kokemuksen myötä jännitys on selvästi vähentynyt, eikä ihmisten kommentteja ota henkilökohtaisesti.

– Täällä Kuopion alueella on todella ystävällisiä ihmisiä. Hyvin harva reagoi meihin negatiivisesti, Päivi sanoo.

Kotitalouksia kiertäessään pariskunta pyrkii valitsemaan mahdollisimman hiljaisia ajankohtia.

– Emme halua mennä paikalle silloin, kun ihmisillä on suurin kiire. Emme halua häiritä ketään, vaan tuoda ihmisille rauhallisen pysähtymisen hetken. Jos joku ilmaisee selvästi, ettei häntä kiinnosta, jätämme hänet nopeasti rauhaan.

Takavuosina Jehovan todistajat jakoivat ovilla Vartiotorni-lehteä, mutta Tomipetrin mukaan nykyään on tavallisempaa ohjata ihmisiä Jehovan todistajien verkkosivuille.

Päivi sanoo, että usein ihmisten ovilla käydään hyvin mielenkiintoisia keskusteluja.

– Ihmiset selvästi pohtivat paljon isoja kysymyksiä. Raamattu antaa vastuksia ja käytännön ohjeita moniin elämäntilanteisiin, Päivi sanoo.

Viime vuonna Jehovan todistajiksi kastettiin maailmanlaajuisesti 303 866 ihmistä. Tomipetri sanoo, että jäsenmäärän kasvu perustuu pitkälti ovelta ovelle -työhön.

Se on motivoinut myös Variksia kiertämään kotitalouksia.

Koronarajoitukset

Ovelta ovelle -työ tauolla

Koronavirus vauhditti Jehovan todistajiakin tekemään digiloikan. Maaliskuusta lähtien seurakunnan kaikki toiminta siirtyi verkkoon. Esimerkiksi viikoittaiset kokoukset ja koulutukset pidetään nyt verkossa.

Myös ovelta ovelle -työ on muuttunut puhelin- ja sähköpostiyhteydenotoiksi. Myös Päivi ja Tomipetri Varis tekevät sananlevitystyötä nyt pääosin puhelimitse.

– Toivomme toki paluuta livekohtaamisiin niin pian kuin mahdollista. Mutta kunnioitamme koronarajoituksia, ja vältämme kasvokkaisia kohtaamisia, Päivi kertoo.

Koronaviruksen vuoksi Jehovan todistajat tekivät marraskuussa maailmanlaajuisen kampanjan. Siinä jaettiin Vartiotorni-lehden painettua ja sähköistä versiota esimerkiksi yrityksiin ja viranomaisille. Kampanja toteutettiin myös Kuopiossa.

Kommentoi