Hyvä pöhinä, rento ilmapiiri, paljon tekemistä, upean kaunista – 443 kuopiolaista vastasi, mikä Kuopiossa on parasta

Viikkosavon Kuopio-kysely: Monet vastaajat kiittelivät Kuopion uudistumishalua ja eteenpäin menevää otetta. "Täällä on kehittyvän kaupungin fiilis."

Useissa vastauksissa Kuopion vahvuudeksi mainittiin kaupungin lukuisat tapahtumat. Tämä kuva Iivo niskasen kultajuhlista muutaman vuoden takaa. Matias Honkamaa
Aija Pirinen

Aija Pirinen

Kehittyvä kaupunki, dynaamisuus, eteenpäin katsova ote. Luonto lähellä, monipuoliset tapahtumat, KYS, yliopisto, liikuntamahdollisuudet. Monipuolinen kulttuuritarjonta, urheiluseurat, puhtaus, kauneus, turvallisuus ja rennot ihmiset.

Muun muassa nämä asiat nousivat esille, kun Viikkosavo selvitti, mitä asioita kuopiolaiset kotikaupungissaan arvostavat ja miksi kuopiolaiset haluavat asua juuri Kuopiossa. Viikkosavon marraskuussa järjestämään verkkokyselyyn vastasi 443 kuopiolaista.

Kuopion kehittyminen ja uudistushaluinen ilmapiiri saivat kiitosta monissa vastauksissa.

– Kuopiota kehitetään mielestäni hienosti, esimerkiksi yliopiston kampusalue.

– Kuopio kehittyy kokoajan oikeaan suuntaan. Kesäisin olo on kuin ulkomailla olisi.

– Täällä seurataan koko ajan trendejä. Eli jatketaan samaan malliin!

– Kaupunki on myös panostanut ympäristöön ja ihmisten viihtyvyyteen paljon viime vuosina.

– Parasta on innovatiivinen, rakentava ja kehittävä ote kaikessa.

– Täällä on kehittyvän ja kasvavan kaupungin fiilis.

– Parasta on se, että Kuopio kehittyy jatkuvasti! Kuopiossa on potentiaalia kasvaa ja kehittyä.

– Täällä on eteenpäin katsova meno ja hyvä pöhinä.

Ihmiset, savolainen lupsakkuus ja rento ilmapiiri saivat mainintoja monissa vastauksissa.

– Ihmiset ovat iloisia, huumorintajuisia ja sosiaalisia.

– Pidän savolaisesta mielenlaadusta. Savolaiset ovat rohkeita ja ajattelevia ihmisiä ja osaavat tehdä tarvittaessa isojakin päätöksiä.

– Ihmiset ovat lupsakoita ja palvelu sen vuoksi useimmiten ystävällistä.

– Kuopiolla on selkeästi erottuva paikallisidentiteetti. Ihania, avoimia ihmisiä!

– Mukavia ihmeisiä. Aito tunnelma. Ei turhaa pönöttämistä.

– Ihmiset ovat helposti lähestyttäviä ja mukavia.

– Täällä on rento ilmapiiri.

Moni vastaaja kiitteli Kuopiossa käyttöönotettuja Vilkku-fillareita, jotka ovat helpottaneet liikkumista. Aake Roininen

Kuopion urheilu-, kulttuuri- ja tapahtumatarjontaa kiiteltiin lukuisissa vastauksissa. Esille nousivat muun muassa tänä syksynä valmistunut moderni uimahalli, sekä liikkumista helpottavat Vilkku-fillarit. KuPS ja KalPa saivat mainintoja monissa vastauksissa. Myös pääkirjasto ja sen uudistukset saivat kiitosta.

–  Sopivan kokoinen kaupunki, paljon ulkoilumahdollisuuksia, opiskelijaelämä on vilkasta, hyvät liikuntamahdollisuudet.

– Mainio teatteri ja Musiikkikeskus, molemmissa hyvä ohjelmatarjonta. Kansalaisopisto tarjoaa aktiviteetteja myös maaseutualueella.

– Kuopiossa tapahtumia on paljon, tekemistä riittää.

– Täällä on hyvät harrastusmahdollisuudet, vilkas kulttuurielämä, hyvät ulkoilumahdollisuudet ja upea uimahalli.

– Paljon harrastusmahdollisuuksia, kulttuuria ja urheilua.

– Erityisesti pidän lenkkeily- ja pyöräilyreiteistä, jotka ovat todella upeita Kallaveden rannoilla.

Kuopiolaisten vastaajien mielestä Kuopio on juuri täydellisen kokoinen kaupunki.

– Ison kaupungin edut paketoituna sopivaan kokoon. Ei pahoja ruuhkia, luonto lähellä, kiireetön ja humoristinen elämäntyyli. Monipuolinen ravintola-, tapahtuma- ja harrastustarjonta, kulkuyhteydet, luonto.

– Palveluiden saavutettavuus pienemmällä maantieteellisellä alueella helpompaa kuin pääkaupunkiseudulla.

– Turvallisuus, vähemmän ihmisiä, liikennettä, taloja ja melua.

– Ei ole sitä ison kaupungin kiirettä. Kaikki on mukavien etäisyyksien päässä.

– Täällä on sopivasti kaikkia palveluja ja kauppoja sekä täältä on helppo lähteä reissuun.

Kuopion yliopistollinen sairaala, yliopisto ja muu koulutustarjonta mainittiin monessa vastauksissa kaupungin vahvuutena.

– KYS on yksi maan johtavista yliopistollisista sairaaloista, mikä tuo turvallisuudentunnetta jos sattuisi sairastumaan vakavasti.

– Terveydenhoito toimii suhteellisen hyvin, kiitos yliopiston!

– Minulle oli erittäin tärkeää, että lapseni syntyvät KYSissä.

– Opiskelen täällä biolääketiedettä yliopistossa. Valitsin Kuopion, koska alan tutkimus on täällä huippuluokkaa.

Kuopiota ei olisi ilman Puijoa ja Kallavettä. Tämä toistui monissa vastauksissa. Myös Väinölänniemen, Valkeisenlammen ja sataman seudun maisemia kiiteltiin. Ylipäätään vastauksissa korostuivat luonto sekä ympäristön kauneus ja puhtaus.

– Kuopio on ympäristöltään Suomen kaunein.

– Valtavan kaunis kaupunki.

– Kuopio Kallaveden kainalossa on yksi kauneimmista ja puhtaimmista kaupungeista mitä olen nähnyt. Sen luonto on ainutlaatuinen.

– Saaristokatu työmatkana varmasti yksi Suomen kauneimmista!

– Kaunis kaupunki, joka huolehtii siitä, että tänne rakennetaan kauniita ja tyylikkäitä rakennuksia ja puistoja. Täällä on kulttuurihistoriaa ja kauniita vanhoja rakennuksia. Arjen virkistystä ja kauneutta.

Monet vastaajat pitivät Kuopion sijaintia ihanteellisena. Myös liikenneyhteyksiä kiiteltiin.

– Hyvää täällä on kaupunkipyörät, fillaritaksit ja julkinen liikenne kaupunkialueella. Täällä voi elää ilman autoa, paitsi kauppareissuihin tarvitsee jonkin kyydin.

– Matkat pisteestä A pisteeseen B yleensä valittavissa useammasta reittivalinnasta.

– Kuopiolla on keskeinen sijainti lähes keskellä Suomea.

– Tämä on sopivan matkan päässä kaikesta.

Kuopion vahvuutena pidettiin myös turvallisuutta. Monissa vastauksissa mainittiin, että Kuopio on turvallinen paikka kasvattaa lapsia.

Kuopiolle annettiin kyselyssä myös kritiikkiä. Joidenkin mielestä Kuopion vuokra-asuntojen hintataso on liian korkea. Joidenkin mielestä kaupunki on liian pieni ja sulkeutunut paikka. Kaikki vastaajat eivät myöskään pitäneet savolaisesta mielenlaadusta ja ilmapiiristä.

Tästä on kyse

Viikkosavon Kuopio-kysely

Viikkosavon marraskuussa toteuttamaan Kuopio-kyselyyn vastasi 443 kuopiolaista.

Kyselyyn osallistuttiin anonyymisti.

Vastaajista 40 prosenttia oli syntyperäisiä kuopiolaisia ja 56 prosenttia muualta muuttaneita. Loput olivat tulleet kuopiolaisiksi kuntaliitosten myötä.

Kyselyssä kysyttiin, miksi ihmiset asuvat juuri Kuopiossa, mikä Kuopiossa on heidän mielestään parasta ja miten he kehittäisivät kaupunkia.

Vastaajista 84 %, eli 367 vastaajaa uskoi aikovansa asua Kuopiossa myös 10 vuoden kuluttua.

Kysely

Tämä on Kuopiossa parasta - myös näin lukijat kommentoivat:

Tori, satama, Väinölänniemi, Valkeisenlampi, kauniit puistot ja vehreä ympäristö, mukavat ihmiset, veden läheisyys. Sieltä löytyy kaikki, mitä ihminen tarvitsee.

Kaikki tapahtumat torilla tai muualla Kuopiossa. Kaikille löytyy kaikkea mitä voi tehdä vapaa-aikana. Kuopio on loistava kesäkaupunki.

Parasta täällä ovat terveydenhoitopalvelut, kulttuuripalvelut ja luonto.

Parasta on kaupungin koko ja se että kaikki palvelut ovat lähellä toisiaan. Välimatkat ovat lyhyitä. Luontoa löytyy läheltä kaupunkia ja myös vesistö on todella lähellä keskustaa ja sen käyttäminen on täten kätevää.

Hyvät koulutusmahdollisuudet, julkinen liikenne ja muut palvelut, alueen uudistuminen ja perinteisyys samaan aikaan.

Hyvät koulutusmahdollisuudet, julkinen liikenne ja muut palvelut, alueen uudistuminen ja perinteisyys samaan aikaan. Kaunis, järvi aina lähellä, hyvät palvelut, ystävällisiä ihmisiä, yliopisto ja sen myötä fiksuja nuoria. Elävä ja monipuolinen kaupunki.

Kallavesi, tori ja satama, Puijo myös. Ja kauppahalli.

Sopivan suuri kaupunki leppoisella otteella ja luonnonläheisyydellä varustettuna.

Kuopiossa parasta on tietysti savolaiset. Kateelliset yrittää meitä pilkata, mutta itselleni tämä kiero pilke silmäkulmassa asenne sopii todella hyvin. Kuopio kehittyy myös koko ajan ja uusia mielenkiintoisia alueita syntyy nopeasti, esim Kuopion Portti, Savilahti ja Puijon Kuppee!

Kallavesi, runsaat metsät antimimeen, Matkuksen kauppakeskus ja kauniit maisemat.

Luonto, maastot, metsät, mäet, Puijo, järvet, rannat, satama, ihanat erilaiset kaupunginosat, Saaristokaupunki.

Luonnon puhtaus. Rakastan, että Kuopio on järvien ympäröimä ja Kallavesi edustaa maailman mittapuulla puhtainta ja luonnollisinta järviympäristöä. Harrastan paljon järvellä ja ulkona liikkumista kesäisin, joten on mahtavaa etttei tarvitse lähteä kauemmaksi nauttiman puhtaasta luonnosta. Mielestäni Kuopiolla on omalaatuinen vetonaula, Suomen suurempien kaupunkien joukossa, kun voi nauttia niin puhtaasta järviympäristöstä näinkin suuressa kaupungissa.

Kaupunki on hyvänkokoinen, kulttuuritarjonta monipuolinen sekä harrastus, että esim. ruokaravintola tarjonta todella hyvä verrattuna muihin vastaaviin kaupunkeihin. KYSin tuoma turvallisuus ja se rauhallisempi elämän tempo koukuttavat.

Puhdas luonto ja kaunis Kallavesi. Toimiva infra ja palvelut. Hyvä kaupunkisuunnittelu.

Kulttuurikaupunki. Paljon tapahtumia. Oma kaupunginorkesteri ja Kuopio Tanssi ja soi -tapahtuma. Voi näitä olisi tosi paljon lisää: Puijo, Antikkala, Kallavesi, Valkeisenlampi, Sammakkolampi, monet markkinatapahtumat, Viinijuhlat, Kuopio Rock.

Riittävän vilkas kaupunki, paljon erilaista toimintaa tarjolla, hyvin kehittynyt ja pysynyt ajan hermolla, kasvusta ja laajenemisesta huolimatta lupsakka ja leppoisa tunnelma.

Kulttuuri ja taide. Mukava tunnelma. upea kaupunkiluonto, Puijo ja Kallavesi. Hyvä latuverkko, palstaviljelymahdollisuus ja Puijon Latu.

Rännikadut, pyöräilyreittien helppous, kaunis keskusta/tori, markkinat ja toritapahtumat, puistomaisuus ja moni-ilmeisyys rakennuksissa, uimarannat, sataman alue, Puijon metsä, asutusalueiden erilaisuus. Luontokin lähellä ja järven ympäröimänä ihanat rantamaisemat.

Sopivan kokoinen ja toivottavasti positiiviseen suuntaan kehittyvä "iso pieni" kaupunki. Sopivasti harrastusmahdollisuuksia ja kulttuuria, vesistö ja luonto joka puolella upea, keskituloisellakin vara asua kohtuu mukavasti omakotitalossa kohtuullisen matkan päässä palveluista. Vuodenajat näkyy selkeämmin, kuin Etelä-Suomessa.

Kommentoi