Pihla Pohjola ja Eveliina Smolander kantavat pituutensa ylpeydellä. Minna Lyytinen

183-senttiset Pihla ja Eveliina: ”Me ollaan lopulta aika lyhyitä”

Eveliinalta ja Pihlalta kysytään pituutensa vuoksi jatkuvasti, pelaavatko he lentopalloa. Onneksi vastaus on helppo.

Inka Matilainen

Inka Matilainen

Suomalaisten miesten keskipituus pyörii hieman yli 180 senttimetrin ja naisten keskipituus 167 senttimetrin paikkeilla. Ikiaikaisessa ajattelussa normaali nainen on lyhyt ja siro, mies taas pitkä ja lihaksikas. Suhtautuminen pituuteen on yhä voimakkaasti sukupuoleen sidottua vaikka vaihtelu keskipituuden ympärillä on nykyään laajempaa.

Kuopiolaiset Puijo Wolleyn pelaajat Eveliina Smolander ja Pihla Pohjola kuuluvat niin sanottuihin pitkiin naisiin, sillä molemmilla naisilla vartta löytyy 183 senttimetrin verran. Eivätkä ole edes joukkueensa pisimpiä.

– Me ollaan oikeastaan meidän pelipaikoille aika lyhyitä. Monet samalla paikalla ovat yli 190-senttisiä, keskitorjujina pelaavat naiset kertovat.

Eveliina ja Pihla eivät ole miettineet omaa pituuttaan syvemmin. Arki lentopallon parissa menee muiden, vähintään yhtä pitkien kanssa, jolloin asiaa ei edes huomaa. Se, että on pidempi kuin muut naiset keskimäärin, näkyy ja vaikuttaa pienissä arkisissa asioissa. Lentokoneessa ja bussissa on ahdasta, keittiössä tasot ovat alhaalla ja sänkykin voisi olla pidempi. Muuten pituudesta ei varsinaisesti koskaan ole ollut haittaa eikä liiemmin erityistä hyötyäkään.

– Meillä kotona juomalasit ovat keittiössä korkeammalla kuin monella ja samoin vessan peilit. Siinä on ehkä jotain konkreettisia esimerkkejä, Eveliina avaa.

– Oman pituuden tajuaa paremmin normiarjessa. Esimerkiksi julkisessa vessassa käsiä pestessä peilistä katsoessa jotenkin tajuaa, että olenpas mä todellakin paljon pidempi kuin muut, Pihla jatkaa.

Oman pituuden tajuaa paremmin normiarjessa.

Vaatteiden ostamista pituus vaikeuttaa. Moni paita ja takki on hihoista liian lyhyt. Jos nappaa isomman koon, kasvaa usein hihojen pituuden lisäksi myös paidan leveys. Juhlavaatteissa pitää myös miettiä istuvuutta, koska kropasta löytyy pituuden lisäksi myös lihasta.

– Onneksi nykyään valikoimaa on enemmän ja kun on aina joutunut tämän kanssa painimaan, tietää jo nyt aika hyvin, mistä löytyy sopivaa, Pihla sanoo.

– Meistä vielä pidemmillä naisilla on usein haaste löytää kenkiä, koska naisille ei tehdä isoja kenkiä, Eveliina kertoo.

Ikuinen ”harmi” on myös ryhmävalokuvat, jos joukossa on paljon lyhyempää väkeä.

– Se on ihan sama, mihin kohti menee seisomaan kun sieltä pistää esiin kuitenkin, naiset sanovat naureskellen.

Kumpaakaan ei ole koskaan kiusattu, vaikka molemmat ovat olleet nuoresta pitäen luokkansa pisimpiä. Mutta kuten muutkin nuoret, myös Pihla ja Eveliina halusivat kuulua joukkoon, eikä erottua siitä ja koittivat he ”pienentää” itseään.

– Tuli kuljettua enemmän lysyssä, jotta ei olisi pidempi kuin muut, Pihla sanoo.

Jo nuorena aloitettu urheiluharrastus on valanut itsetuntoa myös oman pituuden suhteen. Korkokengät laitetaan jalkaan jos sille tuntuu, ja oma varsi kannetaan ylpeydellä.

– Lentopallossa se on normia, että on näin pitkä. Jossain muussa harrastuksessa asian olisi voinut kokea asian täysin toisin. Mutta kaikki kyllä ensimmäisenä kysyvät, että pelaatko lentopalloa, kun olet noin pitkä. Olisi varmasti tosi raskasta kuunnella sitä, jos olisi valinnut jonkin muun lajin, Eveliina lisää.

Eveliina kertoo, että hänen ex-poikaystävänsä on yli kaksimetrinen. Kun pari liikkui ulkona, kaikki ihmiset tuijottivat miestä. Ihmiset pysäyttivät poikaystävän usein ja kysyivät, miksi mies on niin pitkä.

– Kysyin eksältäni silloin, että eikö tuo ole ihan todella raskasta. Hän vastasi, että on tottunut. Ulkomailla hänestä napsittiin jopa kuvia.

Parisuhdeasioissa pituudella on ollut ehkä tiedostamatonta merkitystä. Kummallakaan ei ollut itseä lyhyempää puolisoa, vaikka pidempää ei olekaan tarkoituksella metsästetty. Kumpikin kuitenkin tietää, että pituus on merkittävä asia monelle.

– Kun olin joskus Tinderissä, en halunnut laittaa suoraan omaa pituuttani. Laitoin siis profiilikuvaksi lentopalloilukuvan, josta pystyi päättelemään, että saatan olla pitkähkö, ettei toinen vaan säikähdä tai pety sitten treffeillä, Pihla kertoo.

Etusivulla nyt