Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

161-senttinen Simo: Itsetunto ei ole kiinni pituudesta

Miltä tuntuu olla keskivertoa lyhyempi mies? Simo Venäläistä oma pituus häiritsi nuorena. "Pituus on asia, johon ei voi vaikuttaa".

V iikkosavon viime viikkoinen artikkeli 183-senttisistä kuopiolaisnaisista poiki runsaasti kommentteja ja keskustelua verkossa. Monet lukijat ottivat toimitukseen yhteyttä ja toivoivat juttua vastaavasti miehistä, jotka ovat reippaasti miesten keskimittaa lyhyempiä. Aihe on pinnalla, sillä viikko sitten 162-senttinen suomalaisräppäri Uniikki julkaisi kirjan, jossa avautuu omasta pituudestaan.

Punkaharjulta 10 vuotta sitten Kuopioon muuttanut Simo Venäläinen lupautuu Viikkosavon haastatteluun. Hänellä on pituutta 161 senttiä.

Venäläinen on nyt 34-vuotiaana sinut pituutensa kanssa, mutta myötää, että murrosiässä asia hieman vaivasi.

– Synnyinkin tosi pienenä ja menin kouluun vuoden muita myöhemmin. Kaverit ovat olleet järjestään minua noin 20 senttiä pidempiä.

Venäläinen on lähisukunsa ainoita pienikokoisia.

– Pikkusiskonikin on minua ainakin 10 senttiä pidempi.

Pitkillä miehilläkin voi yhtä lailla olla heikko itsetunto.

Lapsena Venäläiselle tärkeä havainto oli se, kun hän huomasi, että monet TV:stä tutut miesnäyttelijätkin ovat lyhyitä.

– Silloin tajusin, että eipä tässä mitään hätää, jos kerran Hollywoodissakin lyhyet ihmiset pärjäävät. Ymmärsin, että ihmiset ovat vain eri mittaisia ja pituus on asia, johon ihminen ei voi vaikuttaa. Se mihin voi vaikuttaa, on asenne itseään kohtaan.

Venäläinen sanoo, että lyhyydestä on sekä hyötyä että haittaa. Hän itse on pyrkinyt keskittymään positiivisiin puoliin.

Hän on harrastanut sählyä ja ollut maalivahtina.

– Isokokoisemmalla kaverilla on kokonsa puolesta paremmat mahdollisuudet olla maalivahtina. Mutta olen pyrkinyt korvaamaan pituuden puutetta nopeudella ja hyvällä asenteella. Loppujen lopuksi ei sillä koolla ole väliä tolppien välissä, vaan sillä, että on pallon edessä sen tullessa kohti.

Venäläiselle esimerkiksi puolison pituudella ei varsinaista ole merkitystä.

– Joillekin naisille voi olla tärkeää, ettei mies ole lyhempi. Jos mies muuten vaikuttaa olevan yhteensopiva, mutta osoittautuu liian lyhyeksi, niin silloin voidaan heivata muuten hyvä ihminen mielestäni liian heppoisin perustein.

Venäläinen kuitenkin korostaa, että jokaisella on oikeus valita puoliso niillä kriteereillä, joilla haluaa kumppania etsiä.

Nykyään Venäläinen harvemmin miettii omaa pituuttaan. Se tulee mieleen lähinnä vain tilanteissa, joissa pitäisi ylettää korkeammalle.

– Oma pituus voi korostua hetkeksi myös silloin, kun olen hyvin pitkän ihmisen lähellä.

Hän on kuitenkin huomannut, että yhteiskunnassa pitkiä miehiä arvostetaan enemmän.

– Ehkä pituuteen liitetään mielikuvia turvallisuudesta ja uskottavuudesta.

– Koen kuitenkin, että oma asenne ja itsetunto ratkaisee. Pitkillä miehilläkin voi yhtä lailla olla heikko itsetunto.

Kuopiolaiselle 165-senttiselle Makelle on jäänyt nuoruudesta mieleen jotkut ilkeät kommentit. Make ei halua esiintyä jutussa omalla nimellään.

– Minulle on sanottu, että sinut olisi pitänyt laittaa lapsena kasvatuslaitokseen. Ja armeijassakin kouluttaja käytti minusta ja toisesta mittaisestani termiä ”te pieni taistelijapari”.

Make muistaa armeija-ajalta myös pitkät lomatalvitakit.

– Kerran joku kommentoi, että tuollaiset näyttää tyhmiltä lyhyiden päällä.

Make sanoo, että aikuisiällä pituus on tullut vastaan varsinkin netin deittisovelluksissa.

Hän huomasi, että parasta oli jättää pituus kokonaan mainitsematta esittelyssä.

– Monesti hyvin alkanut viestittely loppui siihen, kun kerroin pituuden. Toki nämä naiset olivat usein vähintään minun mittaisia tai keskimääräistä pidempiäkin. Heille itselleen on ollut tärkeää, että mies on pitkä, Make pohtii.

Lyhyydessä on Maken mukaan myös hyviä puolia.

– Kouluaikoina olin pienen kokoni ansiosta aika hyvä voimistelussa. Enkä koe vieläkään olevani kovin kömpelö. Ainakin huomattava pituus saattaisi lisätä kömpelyyttä.