Vain Koskinen oli kartalla kiinteistö-KYSin miljoonista

Valtuutetut eivät näytä erottavan ympäripyöreästä budjettikirjasta miljoonaluokan tuloja.

Kuopion kaupungin budjettikokoukset on jaettu kahdelle eri kokouspäivälle. Ensimmäisessä, 30.11. olleessa lähetekokouksessa valtuutetut näpertelivät euromääräisesti pienehköissä hyvinvointia edistävissä kysymyksissä kuten terveyskioskin, maksuttoman ehkäisyn ja pitäjäraatien parissa.

Keskustelussa nousi esille kuitenkin yksi merkittävä asia. Vasemmiston Erkki Virtanen kertoi valtuutetuille, että Niiralan Kulma on ostanut Kiinteistö-KYSin osakkeet, josta kaupunki saisi 13 miljoonaa euroa. Summa ei ollut Virtasen mukaan budjetoitu 2021 talousarvioon ( Viikkosavo 2.12.).

Suuresta summasta huolimatta kukaan kokouksessa ei kommentoinut mihin ylimääräinen raha voitaisiin käyttää. Toisaalta yksikään valtuutettu tai viranhaltija ei korjannut, että entisen Niiralan Kulman toimitusjohtajan tieto ylimääräisestä joululahjasta olisi ollut virheellinen.

Kun Viikkosavo tiedusteli myöhemmin soittokierroksella valtuustoryhmien puheenjohtajilta, miten he aikovat osakekaupoista saadut miljoonat käyttää, selvisi, että lähes kaikki puheenjohtajat olivat kuulleet asiasta ensimmäisen kerran valtuustossa. Ennätimme kysyä viideltä valtuustoryhmän puheenjohtajalta, miten he käyttäisivät ”ylimääräiset rahat” ennen kuin selvisi, että rahat olivat sittenkin budjetissa, mutta sitä puheenjohtajat eivät olleet huomanneet.

Keskustan Hannu Kananen ennätti jo pähkäillä, että hän ei käyttäisi ylimääräisiä rahoja mitenkään, koska kaupungille oli tulossa 20 miljoonan alijäämä ja rahalla voisi pienentää alijämää 7 miljoonaan euroon. Kananen arveli, että vaalivuonna noin suuri potti polttelee monen valtuutetun näpeissä.

Valitettavasti meillä ei ole mitään budjetoimatonta rahaa.

Jarmo Pirhonen

 – Ihmettelen kuitenkin miksi summa ei ole budjetissa. Haluttiinko budjettiin jättää pelivaraa, jonka voi käyttää myöhemmin lisätalousarviossa, pohtii Kananen.

Demarien Jaakko Kosunen olisi korjannut vanhuspalveluiden asumisen laittomia jonoja, tutkinut Harjulan rakennusten korjaustarpeita unohtamatta kulttuurin ja urheilun vetovoimatekijöitäkään. Perussuomalaisten Minna Reijosen listalla olivat koulujen, päiväkotien ja vanhuspalveluiden parannukset ja velanhoito. Vihreiden Marja Berg olisi rakentanut vanhuksille palveluasumista kallavesimaisemilla ja vasemmiston Laura Meriluoto toivoi, että miljoonat hillitsisivät valtuuston kovimpien leikkaajien mielihaluja.

Vasta kuudentena Viikkosavolle kommentoinut kokoomuksen Allu Koskinen (kok.) lopetti valtuutettujen haaveilut joululahjasta ja lateli tylysti madonluvut:

– Ensinäkin myyntivoittomme on 8,3 miljoonaa. Sairaanhoitopiirin voitto ei tule suoraan kaupungille. Talousarviossa on Kuopion voitto-osuus otettu jo huomioon. Alijäämä on silti edelleen yli 19 miljoonaa euroa. Kiinteistö-KYSin osakkeista saadut tulot ovat varauksena investointiosassa, tylyttää Koskinen.

Kuulostaa siltä, että Koskinen on ainoa valtuutettu, jolla oli täsmällistä tietoa, kuinka paljon kaupunki oli saanut rahaa Kiinteistö-KYSin osakkeista. Olettavasti Koskinen on hyvin informoitu, koska hän on kaupungin omistajaohjausjaoksen puheenjohtaja.

Kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen vahvisti Viikkosavolle, että Koskisen tulkinta on oikea.

– Valitettavasti meillä ei ole mitään budjetoimatonta rahaa. Olemme hyötyneet kaupoista kaupunkina ja suurimpana omistajana sairaanhoitopiirin alijäämän pienentymisenä. Saamamme summa, 8,3 miljoonaa on toimintakatteen ja investointien sisällä.

Tieto siitä, ettei ole mitään budjetoimatonta rahaa, hillinnee valtuutettujen lisäesityksiä. Tulevan maanantain kokouksessa alijäämästä huolimatta puolueet tekevät lisäysesityksiä reilulla miljoonalla. Osa niistä hyväksytään etukäteen ryhmien välisissä neuvotteluissa ja loput äänestetään budjetin päätöskokouksessa nurin.

Fakta

Tästä on kyse

Budjetin käsittelyn ensimmäisessä vaiheessa 30.11. valtuutetut saivat kuulla, että Niiralan Kulman ostamista Kiinteistö-KYSin osakkeista kaupungille tulee miljoonien potti, jota ei ole budjetoitu vuoden 2021 talousarvioon.

Myöhemmin kävi ilmi, että rahamäärä on 8,3 miljoonaa ja se oli budjetoitu talousarvioin investointiosaan.

Kommentti

Pitäisikö Kuopaskin myydä?

Kuopiolaispoliitikot vahvistivat posket hehkuen kaupunginhallituksen valtaa. Valtuusto hyväksyi päätoimisen puheenjohtajan vakanssin. Pienetkin puolueet olivat juonessa mukana ”sulle, mulle -kaupoissa”. Luvattiinhan hallituksen varapuheenjohtajille osa-aikainen palkka, johon pientenkin puolueiden kynnet saattavat yltää. On toistettava vielä kerran: Muut isot kaupungit ovat siirtyneet pormestarimalliin eikä Kuopio siis seuraa muiden esimerkkiä kuten poliitikkomme asiaa perustelevat.

Se, että Niiralan Kulman kaupoista saaduista rahoista valtuutetut ovat täysin pihalla, kertoo vain sen, että johtamisuudistuksessa olisi voitu pohtia enemmän valtuuston ja lautakuntien asemaa. Nyt budjettikirjaan syötetään ympäripyöreitä kirjauksia, joista rivivaltuutetut ovat täysin kuutamolla. Todellisista päätöksistä vastaavat viranhaltijat ja hallituksen kerma. Tämäkö on demokratian vahvistamista?

Niiralan Kulman kauppojen ansiosta sairaanhoitopiirin ja kaupungin talous paranivat. Voisiko Niiralan Kulma ostaa myös Kuopion Opiskelija-asunto Oy:n, eli Kuopaksen? Kaupunki tienaisi toisen miljoonapotin. Yksi vuokrataloyhtiö voisi kaupungissa riittää, niin kuin Lahden kaupungissa.

Ismo Vornanen

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut