Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Olisit voinut luoda menestyneen uran myös mallina, Pasi Patrikainen?

Viikkosavon Viikon väitteet -sarjassa esitetään tolkuttomia väitteitä. Tällä kertaa väitteisiin vastaa Pohjois-Savon ely-keskuksen ylijohtaja Pasi Patrikainen.

Sinut palkittiin vuonna 2015 Kuopion Vireänä Virkamiehenä. Olet virkeämpi kuin johtajat keskimäärin.

Valinta oli yllättävä, mutta mieluisa ja virkeä olen kyllä pyrkinyt olemaan, joskus ehkä liiankin. Vireystila kasvaa tehtävän mukaan. ”Vauhti ja vaaralliset” tilanteet pitävät johtajatkin virkeinä eikä vieriväkivi sammaloidu.

Olet viime vuosina ollut monen ison organisaation johtajana. Haluat edetä urallasi ja suunnittelet parhaillaankin, mihin näkyvään tehtävään hyppäisit seuraavaksi.

Paikalleen ei pidä jäädä ja aina pitää olla valmiina harkitsemaan uusia haasteita. Suin päin en tehtävästä toiseen hypi ellei se kehitä seuraavaa ”pestiä” varten. Kukapa sen tietää mistä seuraavaksi itsensä löytää, jokin ihan toisenlainen pesti voisi olla avartava?

Sinulla on jalkapallotausta ja olet toiminut myös Juniori KuPS ry:n puheenjohtajana sekä juniorivalmentajana. Ihmisestä ei voi tulla hyvää johtajaa, jos hän ei ymmärrä joukkueurheilun päälle.

Totta, yksilönä voit olla hyvä tai paras, mutta ryhmässä tai joukkueessa olet osa isompaa kokonaisuutta. Kaikenlaiset kokoonpanot tarvitsevat johtajan, kapellimestarin, kapteenin, päällikön, mutta ”joukkuedynamiikan” ymmärtäminen tekee mestarivalmentajan. Valmentaja tekee yksilöistä mestarijoukkueen, mutta antaa myös yksilöille mahdollisuuden loistaa.

Jos lähtisit vaaleihin, sloganisi olisi: Pää kestää, mutta polvet ei.

Aika hyvä slogan, olisiko aika harkita… No joo futiksen jäljiltä molemmat polvet operaatiokunnossa. Oikea polvi sai toukokuussa uuden keinonivelen ja se on aivan huippu. Vasuri odottaa vuoroaan kenties jo vuoden sisällä siinäkin uusi nivel. Kohta melkein teräsmies. On meillä huippu terveydenhuolto.

Olit muutama kuukausi sitten kuopiolaisessa Oodia Median lehdessä vaatemallina. Olisit halutessasi voinut luoda menestyneen uran myös mallina.

Kerta se on ensimmäinenkin. Kokemus oli yllättävän myönteinen ja positiivinen, tulipa sekin kokeiltua ja voisin tehdä uudestaankin. Voisihan sitä joutoaikoinaan tuotakin hommaa tehdä, ehkä eläkkeellä.

Kanssasi työskennelleiden mukaan olet kova puhumaan. Taidat rakastaa omaa ääntäsi.

Itseasiassa en, mutta myönnän olevani kova puhumaan kun innostun asioista. Kun ajatus lähtee lentoon niin sitä tarinaa vain tulee. Karjalaiset sukujuuret lienevät osa syynä puhumisen innokkuuteen. Isä tulee Suistamolta, menetetystä Karjalasta. Perhejuhlat ja erilaiset kekkerit olivat lapsena arkea ja niissä laulettiin, puhuttiin ja ilakoitiin. Kyllä puhetta maailmaan mahtuu.

Sinua kuvaillaan tavoitteelliseksi ja kunnianhimoiseksi. Sinulla on pakkomielle tehdä johtamastasi organisaatiosta Suomen paras.

No en sanoisi, että pakkomielle, mutta vahva tahto olisi tehdä aina parasta asiassa kuin asiassa, joskus pukkaa priimaakin. Organisaatiosta riippumatta, johtajalla pitäisi olla tavoitteena, että niistä tulisi Suomen parhaita. Kun tavoittelee parasta niin tulokset ovat joka tapauksessa hyviä. Menestyvän joukkueen jäsenillä on myös mahdollisuus kehittyä ja tulla Suomen parhaiksi tehtävässään. Siis yksilöitä vielä parempia ja joukkueena ylivoimaisia.

Si nut on luotu johtajaksi. Et voisi kuvitellakaan olevasi perusduunari ja muiden käskytettävänä.

Välillä on ihan terveellistä tehdä perusduunarin hommia. Kaikki työt ovat yhtä arvokkaita ja niillä on oma tärkeä paikkansa yhteiskunnassa. Näin pienviljelijäperheen iltatähtenä (meitä on kuusi sisarusta) voin todeta, että myös fyysisen työn tekeminen on tuttua ja muuten se oli ihan hyvää treeniä futikseen.

Sinua kuvaillaan tyypilliseksi insinööriksi. Suoraviivaisuus ja asiakeskeisyys on ollut yksi urallasi menestymisen salaisuus.

Tosin olen rakennusmestari, kaksikertainen insinööri ja maisteri eli voiko sanoa tyypilliseksi insinööriksi? Diagnoosi pitää kyllä paikkansa, että olen suoran toiminnan mies tai olin, nyt hieman vauhtia hiljentänyt. En pelkää ottaa ns. härkää sarvista ja laittaa asiat eteenpäin kun käsky on käynyt. Lainatakseni tuntemattomasta sotilaasta kun majuri komensi hyökkäykseen. ”Pojat, pojat eihän tätä sotaa näin käydä, mennäänpä suon yli niin että heilahtaa” eli vähän samaan malliin asiat liikkeelle ja sitten korjataan suuntaa tarpeen mukaan.

Käyt organisaatiosi sisällä paljon sisäistä taustakeskustelua. Tiedät, että tämä on paras tapa saada ajamasi asiat eteenpäin.

Se on myös paras tapa saada erilaisia näkemyksiä ja sparrausta itsellesi työn alla olevasta teemasta. Keskustellessa huomaa, että se oma ”huippu idea” ei olekaan aina se paras vaan useimmiten se yhdessä jalostettu onkin se, jolla tehdään Suomen paras organisaatio tai asiantuntija. Eli aina asiakeskeisyys ja suoraviivaisuus ei tuota Suomen parasta tulosta.

Sinua kuvaillaan melko helposti lähestyttäväksi pohjoiskarjalaiseksi. Maailma olisikin paljon parempi paikka, jos johtopaikoilla olisi enemmän pohjoiskarjalaisia.

Mielenkiintoinen lähestymiskulma, voisi olla noinkin, mutta epäilen. Tosin nyt tuo karjalaisuus on saanut vivahteita savolaisuudesta ja keskisuomalaisuudesta eli väite ei voi pitää enää paikkaansa. Tosin helposti lähestyttävyys tulee kodin kautta, karjalaisuudesta, joukkueurheillusta, ystävistä ja monista muista asioista. Maailma olisi parempi paikka, jos me välillä katsottaisiin oikealle ja vasemmalle ja pitäisi kyynärpäät alhaalla.

KORJAUS 12.12.2020 klo 12: Korjattu Digimag-lehden nimi Oodia Mediaksi.