Erja Lyytisen basisti Tatu Backilta sooloalbumi - mukana muun muassa Jarkka Rissanen

Erja Lyytisen basisti Tatu Back julkaisi hiljakkoin esikoisalbuminsa, jolla on vahva savolaisedustus. Bändi tarjoaa ilmaisen virtuaalikeikan huomenna.

Tatu Back esiintyi itsenäisyyspäivän TV-etkoilla Erja Lyytisen bändissä, jossa mies on soittanut vakituisesti vuodesta 2017 lähtien. Olli Huttunen
Inka Matilainen

Inka Matilainen

Bassotaitelija Tatu Back on elämänsä aikana asunut monella paikkakunnalla. Siksi hän tietyllä tapaa kokee, ettei ole kotoisin oikein mistään, vaikka virallisissa papereissa merkintä on Järvenpäähän. Kuopioon hänellä on kuitenkin läheinen suhde, sillä juuri Kuopiosta miehen musiikillinen ura lähti nousuun ja kaupunki on ollut myös usean, juuri ilmestyneen Tatu & Tutkimusmatkailijat -debyyttialbumin biisin inspiraation lähde.

Kuopiosta lähtöisin olevan blueskuningatar Erja Lyytisen bändissä bassoa soittava Back on opiskellut Kuopion konservatoriossa, jossa hän myös tutustui Lyytiseen. Lyytinen oli oppilaitoksen järjestämän Tahko Music Campin tähtikouluttaja.

– Pääsin Erjan bändiin soittamaan. Vaihdoimme sen jälkeen yhteystietoja ja kävin jammailemassa hänen kanssaan muutaman vuoden. Vuonna 2016 Erja kysyi minua mukaan yhtyeensä Intian kiertueelle. Vakituisesti olen ollut yhtyeessä vuoden 2017 lopusta lähtien.

Back kertoo ettei hän ole musikaalisesta perheestä. Soittaminen alkoi rummuista yläkoulun kynnyksellä. Se oli hyvä tapa löytää kavereita uusilta paikkakunnilta. Basso ui kuvioihin vasta lukiossa jolloin alkoi myös kirkastua ajatus, että sen soittamisesta voisi tulla ihan urakin.

– Käsitän musiikin rytmin kautta. Basso on siellä rumpujen ja kitaran eli rytmin ja melodian välissä. Ja bluesia soitettiin jo ihan sieltä yläkoulusta lähtien, mikä olikin jännä homma sillä siihen aikaan kaikki soittivat heviä ja metallia. Lukion jälkeen pidin välivuoden jolloin soitin todella paljon. Sitten hain Kuopion konservatorioon ihan rytmipuolelle. Musiikillinen ura oli silloin erittäin selkeä tavoite.

Erjan kanssa kiertäessään Tatu on käynyt lähes 20 maassa ja nähnyt paikkoja, joihin hän muuten ei varmaan koskaan olisi päätynyt. Vaikka blueskuningattaren kanssa soittaminen on hienoa, on oma albumi kytenyt miehen päässä jo pitkään ja ensimmäiset biisitkin ovat syntyneet jo lukioaikana. Musiikki poikkeaa Backin omien sanojen mukaan paljon siitä, mitä Erjan kanssa soitetaan ja on iso vastapaino sille.

Tyttäreni Sylvi on syntynyt silloin kun asuin Kuopiossa. Kappale lähti ihan melodiasta jota hyräilin hänelle.

– Tutkimusmatkailijoiden musiikissa sekoittuvat luontevasti bändin keskeisten vaikuttajien tyylipiirteet. Pekka Pohjolan sinfooninen jazz-rock, Allman Brothersin ja Kingston Wallin blues-pohjainen proge-jammailu sekä maailmanmusiikin erilaiset virtaukset ympäri maailmaan Piirpauken tapaan.

Itse levy lyötiin kasaan kesällä 2019 ja mukana on vahvaa savolaisedustusta. Tatun lisäksi rumpali Jaakko Pöyhönen ja kitaristi Markus Venehsalo ovat opiskelleet Kuopion konservatoriossa. Kahdessa kappaleessa on mukana myös Jarkka Rissanen ja kuten aiemmin jo kerrottiinkin, Kuopio on myös parin biisin inspiraatio.

– Tyttäreni Sointu on syntynyt silloin kun asuin Kuopiossa. Kappale lähti ihan melodiasta jota hyräilin hänelle. Siihen ei ollut silloin ideaa, mutta pistin melodian talteen ja myöhemmin siitä tuli kokonainen, hänen toisen nimensä mukaan nimetty biisi Sylvi. Kevään viimeinen pimeä yö taas tulee siitä, kun minulla oli aina ollut haaveena kokeilla asua autossa. Viimeisen opiskeluvuoden lopussa vaimo lähti lasten kanssa edeltä Keski-Suomeen ja silloin päätin kokeilla sitä. Loppukeväästä kuitenkin pääsin kaverin luokse asumaan. Edellisenä yönä oli ollut aika kylmää ja kun menin hänen luokseen, nappasin suoraan akustisen kouraan ja tein biisin siltä istumalta.

Levy on tähän aikaan poikkeuksellinen, sillä se on täysin instrumentaalinen. Vajaan tunnin mittaisella levyllä ei siis kuulla lainkaan laulua. Se on ollut taiteilijan tietoinen valinta.

– Se on ollut tietoinen ratkaisu jättää kuulijalle tilaa. Musiikki saa itsessään luoda maisemia ja mielikuvia ihmisten mieliin. Uskon, että jopa todella toisella tavalla kuin lauletut kappaleet.

Tatu & Tutkimusmatkailijat tarjoavat ilmaisen livestream-keikan 10.12. kello 18 alkaen yhtyeen samaa nimeä kantavalla YouTube-kanavalla.

Kommentoi