Anni Uotinen toivoo pääsevänsä syksyllä opiskelemaan uutta alaa. Tällä hetkellä hän on tarkoituksella osa-aikatyötön. Anni toivoisi, että ihmisen arvoa ei mittattaisi sen mukaan, mitä hän tekee. Minna Lyytinen

Anni ei halua uhrata aikaansa ja elämäänsä työlle: "Miksi pitäisi raataa ja uhrata itsensä?"

Tarkoituksella osa-aikatyötön Anni Uotinen haluaa muistuttaa, ettei ihmisen arvo ole yksin hänen tekemisessään.

Inka Matilainen

Inka Matilainen

V iikkosavo pyysi lukijoita kertomaan kokemuksia työttömyydestä. Rankasti puhelin ei ole soinut, mutta toimitukseen otti yhteyttä kuopiolainen Anni Uotinen. Uotinen kertoo olevansa omasta valinnastaan osa-aikatyötön.

Hän haluaa kertoa tarinansa poistaakseen työttömyyteen liittyvää stigmaa, ja muistuttaakseen, ettei ihmisen arvo ole yksin hänen tekemisessään.

Anni kertoo, että hän on saanut soviteltua päivärahaa yli vuoden. Hän jätti opinnot noin kaksi vuotta sitten kesken, koska ala ei tuntunut omalta ja on sen jälkeen tehnyt töitä henkilökohtaisena avustajana, koska työhön ei tarvinnut erillistä koulutusta.

– Koen, että en sovellu tällekään alalle kokoaikaisesti eikä palkkauskaan kannusta siihen. Olen tehnyt noin puolikasta päivää. Työ on hyvin kuormittavaa, koska se on niin ihmisläheistä kuin olla ja voi. Tietyllä tapaa on vastuussa toisesta ihmisestä. Toki se on myös palkitsevaa, mutta se on myös hyvin henkilökohtaista, vaikka työn ei ehkä pitäisi olla. Siksi teen vain puolikasta päivää. Eikä palkkauskaan kannusta tekemään enempää.

Kahdeksan tuntia töitä päivässä on Annin mielestä todella paljon, etenkin jos työ on sellaista, josta ei nauti.

– Se on todella paljon, jos työ ei ole mielekästä. Kaikki eivät kuitenkaan sitä omaa juttua ainakaan heti löydä tai sitten sitä ei syystä tai toisesta ole tarjolla tai mahdollista tehdä.

Haluaisin muuttaa ajattelun, että palkkatyö olisi kaiken mittari.

Täysin työttömäksi Anni ei halua jäädä, muttei myöskään uhrata nykyiselle työlleen yhtään enempää. Hänestä tukisysteemiä pitäisi muuttaa niin, että se kannustaisi tekemään vaikka vähänkin töitä ilman, että tuet menettää heti.

– Pitäisi olla mieluiten kokopäiväisesti tai täysin työtön. Monen ei kannata tehdä vain vähän töitä, koska tukia aletaan hyvin nopeasti leikkaamaan.

Työtunteja Annille kertyy viikossa noin 17 eli alle puolet keskimääräisestä työajasta. Hän sanoo arvostansa omaa aikaa enemmän kuin rahaa ja on tottunut tulemaan toimeen vähällä.

– En haaveile rikastumisesta. Mitä sillä lopulta saa? Jotain viihdykettä, jota en lopuksi edes tarvitse. Ei rahalla saa elämän tärkeimpiä asioita. Voisin tehdä enemmänkin, mutta en tällä alalla.

Anni sanoo, että hänen näkökulmastaan moni tekee työtä vain työn itsensä vuoksi. Hän kokee, että on olemassa, jos ei turhaa, niin ainakin maailmaa tuhoavaa työtä, jota ei pitäisi tehdä. Ei ainakaan kehittyneissä maissa.

– On muitakin keinoja tehdä hyviä asioita kuin palkkatyö. Ymmärrän, että entisaikaan piti tehdä paljon töitä. Silloin myös osattiin tyytyä vähään. Nykyään tahdotaan vaan enemmän, isompaa ja kalliimpaa. Ja itse en ainakaan haluaisi tehdä maailmaa tuhoavaa työtä. Minusta meillä on vastuu miettiä, mitä tehdään.

Ratkaisustaan tehdä vähemmän työtä Anni ei ole saanut suoraa palautetta, mutta kautta rantain arvostelua on tullut. Ahkeruuden taakka on myös juurtunut syvälle ja siksi hän on tuntenut häpeää ja ahdistusta siitä, ettei tee enemmän.

– En kannata sitäkään, ettei tee mitään ja odottaa vain valmista. En haluaisi itsekään elää niin. Mutta haluaisin muuttaa ajattelun, että palkkatyö olisi kaiken mittari. Miksi pitäisi raataa ja uhrata itsensä. Uupuneistakin usein ajatellaan, vau onpa hienoa, kun hän on uhrannut itsensä työlle. Mutta miksi pitäisi? Mitä sen uhrauksen jälkeen voi enää antaa? Itse ainakin haluan tehdä asiat omilla ehdoilla ja kyllä maailma tuntuu pyörivän, vaikka ei joka hetki tekisikään mitään.

Soviteltu päiväraha

Soviteltua päivärahaa voi saada

Soviteltuun työttömyysetuuteen on oikeus:

Osa-aikatyössä ja keikkatyössä, jos työaika on enintään 80% alalla sovellettavasta kokoaikatyön ajasta eli yleensä korkeintaan 30 tuntia viikossa.

Työntekijällä, jonka työaikaa on lyhennetty lomautuksen takia.

Tilapäisen, enintään kaksi viikkoa kestävän kokoaikatyön tai päätoimisen yritystoiminnan ajalta.

Yrittäjällä neljän kuukauden ajan, kun yritystoiminta on aloitettu työttömyysaikana.

Sivutoiminen yrittäjä esim. freelancer.

Lähde: Kela

Etusivulla nyt