Södikan 40-vuotinen ura kaupunginvaltuutettuna päättyy

”Ihmettelen sitä, että osa nykyvaltuutetuista eivät tavatessaan tervehdi toisia päättäjiä”, sanoo politiikan jättävä, Kuopion pitkäaikaisin valtuutettu Markku Söderström.

Näyttelijä, vasemmistoliiton Markku ”Södika” Söderström (72) on hinkannut kaupunginvaltuuston penkkejä 40 vuotta. Södika tuntee itsensä kuopiolaiseksi mutta ei savolaiseksi. Savon murretta hän osaa yhtä vähän kuin 23-vuotiaana. Tuolloin Valkan, eli Helsingin Vallilan kundi muutti näyttelijäksi Kuopioon.

Kuntavaaleihin hän ei enää lähde, mikä jättää Kuopion vasemmistoon ison tyhjiön.

– Lopetan kevääseen, koska en pidä tämän hetken epäilevästä politiikan ilmapiiristä. Toisaalta onhan 70 prosenttia kannattajistani jo haudassa, keventää Söderström.

Liukaskielinen huumorimies on pärjännyt henkilösuhteissaan politiikan värikartan molemmilla reunoilla. Hänellä on ollut kyky erottaa ihminen ja hänen mielipiteensä toisistaan. Södika viihtyi muun muassa kokoomuslaisen kaupunginjohtajan Kari Häkämiehen illanistujaisissa.

– Valtuustossa on aika vähän aatepoliittisia kysymyksiä ja ryhmäkurikin on harvinaista. Oli merkittävä tunnustus, kun takavuosina kovan luokan porvari, hallituksen puheenjohtaja Matti Timonen sanoi minua tupakkatauolla hyväksi jätkäksi ja että voisimme äänestää toisiamme vaaleissa.

Konkari näkee nykyvaltuutetuissa sekä hyviä että huonoja puolia. Kehitystä on tapahtunut siinä, että puolueiden raja-aidat eivät ole niin jyrkät kuin ennen.

En pidä tämän hetken epäilevästä politiikan ilmapiiristä.

Markku Söderström

– Nykyvaltuutetut osaavat toimia yli puoluerajojen. Omassa ryhmässänikin on tästä ilmiöstä hyvä esimerkki Laura Meriluoto. Vanhan liiton miehenä ihmettelen kuitenkin sitä, että osa nykyvaltuutetuista eivät tavatessaan tervehdi toisia päättäjiä.

Södikaa ei voida ainakaan hitaudesta syyttää. Hänet tunnetaan poliitikkona, joka tekee rivakasti päätöksiä vastustamisen ja jaarittelun sijaan. Pikaluisteluharrastuskin heijastelee rivakkaa temperamenttia.

Ensimmäiset pikaluistimet hän sai 50-vuotislahjaksi kokoomuksen valtuustoryhmältä. Luistimissa oli ilmeisesti huonoa porvarikarmaa. Södika keksi selityksen, miksi hän putosi lahjaluistimilla jäihin Jätkänkämpän edustalla Rauhalahdessa.

– No ihan kiva lahjahan se oli, mutta arvasinhan minä, että kokoomuslahjassa on riskinsä, kun jää petti alta ja ilman erään toverin apua olisin hukkunut, vitsailee Söderström.

Vitsejä Södikalla on ehtymätön varasto. Kerran hän matkusti kaupunginhallitusporukalla Tampereelta Kuopioon. Hänen ja keskustalaisen Keijo Voutilaisen välillä käynnistyi spontaanisti vitsikisa. Kumpikaan ei onnistunut naurattamaan toista suohon. Vitsikisa päättyi ratkaisemattomasti ja hallituksella oli hauskaa.

Kun miehellä on viiden liuskan verran kokemusta poliittisista tehtävistä, kokemuksiin lukeutuu myös virkamieskomiikkaa.

– Poikani aikanaan kinusi, että Kuopioon pitäisi saada edes skeittiramppi. Tein valtuustoaloitteen. Oli siinä pokassa pitämistä, kun valtuuston esittelyaineistossa insinöörin valmistelutekstissä hanke oli muuttunut ”skeidaamiseksi”.

Södika on saanut aikaan muutaman uudistuksen valtuuston työtapoihin. Kaupunginjohtaja Juhani Koskisen aikaan valtuusto kokoontui joka kolmas viikko ja esityslista lähettiin valtuutetuille paria päivää ennen kokousta.

– Keskusteltuani Koskisen kanssa ongelmasta lista alkoi tulla viikkoa aikaisemmin, jolloin sitä ehdittiin käsitellä ryhmissä. Sain muutettua yömyöhään venyvien budjettikokouskäytännön siten, että keskustelu- ja päätöskokoukset käydään eri päivinä.

Rikokset vievät politiikasta luottamusta

Markku Söderströmin mielestä päättäjäpolvi saattaa olla aiempaa rennompi, mutta kuluvalla valtuustokaudella Södikaa on hämmentänyt eräiden valtuutettujen kyseenalaiset taustat.

– Onhan se aika erikoista, kun kristillisen päihdetyön johtotehtävissä ja kaupunginvaltuutettuna ollut henkilö toimi huumediilerinä. Kyllä puolueiden pitäisi katsoa, ketä listoilleen ottavat. Tällaiset valtuutettujen rikokset vievät politiikasta luottamuksen.

Eläkevuosiaan Söderström viettää kaupunginteatterissa työskentelevän vaimonsa Sirkka Söderströmin kanssa.

– Näyttelijän työajat ovat sellaiset, että oli pakko syödä kuormasta, jos aikoi vaimon saada.

Onnistumisistaan päättäjänä Södika muistaa esimerkiksi Petosen uimahallin rakentamisen. Kodista oli pitkä matka keskustan uimahallille, jonne hän kuljetti poikaansa tuolloin ilman omaa autoa.

– Tein valtuustoaloitteen Petosen uimahallista. Sen aikainen apulaiskaupunginjohtaja Olli Hyönä (kok.) soitti, että Petoselle tarvitaan väestönsuojatilta, johon saa valtiolta rahaa. Kallion sisään voisi rakentaa samalla uima- ja jäähallin. Näin tapahtui.

Politiikka

Moni konkari jättää politiikan

Moni pitkäaikainen kuopiolaisvaltuutettu jättää politiikan tämän kauden jälkeen.

Kokoomuksen Pekka Kantanen ja vasemmiston Marjaana Mikkonen ilmoittivat 11.11. Viikkosavossa jättävänsä politiikan.

Myös vasemmistoliiton pitkäaikainen valtuutettu Erkki Virtanen kertoo Viikkosavolle, ettei enää asetu ehdolle vaaleissa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut