Kommentti: Persut keräsi pisteitä, vihreät pilasivat saumansa

Persut käyttivät hyväkseen vihreiden nukahduksen Kurkimäen kirjaston lopettamispäätöksessä.

Maanantaina Kuopion budjettikokouksessa perussuomalaiset taktikoivat Kurkimäen kirjaston lakkauttamisella. Käsikirjoitus eteni seuraavasti. Kaikessa hiljaisuudessa viranhaltijat aikoivat lakkauttaa kirjaston. Valtuustoryhmät olivat operaatiosta täysin pihalla ja myös lautakunta ja sen puheenjohtaja Liisa Pietikäinen (vihr.). Nohevan puheenjohtajan kuuluisi perehtyä valmisteluun, informoida muutoksista omaa puolueettaan, neuvottelijoita ja lautakuntaa.

Kirjaston lakkauttamisesta tihkui valtuutetuille tietoa Savon Sanomista 10.12. eli samoihin aikoihin, kun asia tuli lautakunnan esityslistalle. Tänään keskiviikkona lautakunta päättää kirjaston kohtalosta. Sitä ennen kirjastolla ehdittiin politikoida maanantain valtuustossa.

Lautakunnan puheenjohtajan nukahduksen vuoksi, persujen Matti Vanhanen nousi valtuustossa sankariksi. Hän esitti 70 000 euroa kirjaston jatkolle. Liitoskuntapuolue, keskustan Hannu Kananen selitteli, että ryhmien neuvotteluissa on sovittu ”tuen antamisesta” lautakunnalle. Kananen tarkoitti, ettei persujen esitystä anneta mennä läpi. Asia hoidetaan keskiviikkona lautakunnassa.

Valtuuston puheenjohtaja Sari Raassina (kok.) yritti vielä estää persujen esityksen, koska se annettiin väärässä asiakohdassa. Lakimiehet supattelivat Raassinan korvaan, että tuolloin menettelytapavirheestä olisivat persut voineet tehdä valituksen.

Kurkimäki-esityksellään persut rokottavat pääkilpailijaansa keskustaa. Vanhanen varmisti voittonsa kirjoittamalla tiistaina mielipidekirjoituksen (SS 15.12.): ” Pienen kylän kirjasto joutaa mennä, mutta kaupunkilaisten verorahoja käytettään joutavaan politikointiin.” Vanhanen viittasi palkallisiin puheenjohtajiin ja kunnalliseen puoluetukeen.

Persujen kolmihenkinen ryhmä pääsi politikoimaan, koska Pietikäinen ja vihreät potkaisivat ohi tuhannen taalan paikasta. Lopulta budjettipopulismissa pelkässä vastustamisessa tai murskaavilla äänestystappioilla voi olla kauaskantoiset seuraukset.

Neuvottelukyvytön puolue voi jäädä ensi valtuustokaudellakin sopimuskoalitioiden ulkopuolelle ja ajautua vallankäytön ulkokehälle. Persut kaipaavat johtajaa, johon muut puolueet luottavat.

Valtuusto on delegoinut valtansa lautakuntien ja hallituksen kabinetteihin. Sitovia kirjauksia tehtiin vain pikkuseikoista ilmaisesta ehkäisystä ja asukastuvista.

Hyvinvoinnin edistämisen lautakunta käsittelee tänään kirjaston lisäksi koronan runtelemien seurojen KalPan ja KuPSin vuokranalennuksia. Jo riittäisi lehterillä väkeä, jos tämän kaltaisia kysymyksiä ratkottaisiin julkisesti valtuustossa.

Kirjoittaja on kuopiolainen vapaa toimittaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut