Seija laittoi sadut postikortteihin - kuuntele tarina Kotitonttu Kolehmaisen seikkailuista

Seijan postikortteihin tehdyissä saduissa seikkailee muun muassa Lennart Lenssu.

Seija Pitkänen luki Viikkosavon pyynnöstä yhden joulusaduistaan videolle. Videon pääset katsomaan Viikkosavon nettisivujen kautta tai lehden YouTube-kanavalta. Minna Lyytinen
Inka Matilainen

Inka Matilainen

Käsi ylös, keneltä löytyy kotoa laatikko, johon on kasattu kaikki vuosien aikana saadut joulu- ja onnittelukortit? Aika usein käy niin, että kortit laitetaan, vain jonnekin säilöön ja lopulta roskiin, koska ei niillä juuri käyttöä ole. Siitä maaninkalainen Seija Pitkänen sai idean yhdistää satu ja postikortti.

Kaksi kirjaa omakustanteisena kirjoittanut Seija innostui joitakin vuosia sitten kirjoittamaan satuja, kun erilaisia hahmoja alkoi pulpahdella päähän. Alkoi syntyä erilaisia tarinoita Kotitontuista ja henkiin heränneistä kodinkoneista. Idea postikorttien ja satujen yhdistämisestä tuli noin vuosi sitten.

– Satukorttia voidaan lukea kerta toisensa jälkeen, kun tavallista korttia luetaan yleensä kerran pari ja se unohtuu laatikon pohjalle. Sain idean tästä, kun ensimmäinen lapsenlapseni ilmoitti tulostaan. Hän motivoi minua kirjoittamaan lisää satuja. On ainakin yksi uhri, jolle niitä voi lukea, Seija sanoo ja naurahtaa.

Seija Pitkänen on kirjoittanut useita satukortteja. ”Älä ole ilkeä, Lennart Lenssu” viittaa ajankohtaisesti meneillään olevaan korona-aikaan. Minna Lyytinen

Tähän mennessä Seija on kirjoittanut yhdeksän satua, joista kolme on jouluisia. Postikortit ovat A4-kokoisia ja avattavia, ja myös kuvituksen Seija on suunnitellut itse. Saduissa seikkailevat muun muassa Kotitonttu Kolehmainen, Teuvo Telkkaritonttu, Kaisa Kaappitonttu ja Pyykkitonttu Pykäläinen. Kodinkoneista tutuksi tulevat muun muassa Irma Imuri, Kalle Kahvinkeitin, Tellervo Telkkari ja Bertta Pyykinpesukone.

– Tänä vuonna joukkoon on myös liittynyt Lennart Lenssu, joka pudottelee pöpöjä joka paikkaan ja sadussa muistutetaan, kuinka pöpöt eivät tykkää siitä, kun käsiä pestään. Toisessa sadussa taas muistutetaan esimerkiksi, kuinka Irma Imurilla on nälkä ja sitä pitää säännöllisesti ruokkia, mutta muistaa, että kaikki ei Irmankaan vatsaan sovi. Sadut ovat kilttejä ja opettavaisia ja sopivat hyvin esimerkiksi iltasaduiksi.

Satukorttia voidaan lukea kerta toisensa jälkeen, kun tavallista korttia luetaan yleensä kerran pari.

Seija Pitkänen

Toistaiseksi kortteja on liikkunut vain lähipiirissä. Seijalla on kuitenkin ajatuksena laittaa niitä myyntiin ja hän on perustanut korteille oman Facebook-sivun: Suhinaa, mutinaa ja pikku tömpsäys - Kotitonttu Kolehmainen ja ystävät.

– Ainakin paikalliseen K-kauppaan olisi ajatus kortteja laittaa myyntiin. Tämä on kuitenkin minulla ihan harrastus, ja korttien toimitusaika on pari viikkoa, eli ihan hädässä niitä ei kannata tilata.

Kuuntele ja katso Seijan lukema ja kirjoittama joulusatu Kotitonttu Kolehmainen ja öiset kulkijat oheisesta linkistä:

Kommentoi