Kalle Pakarinen sekä rokkaa että kokkaa: "Oma ruokaohjelma YouTubeen ei ole poissuljettu vaihtoehto"

Kun Kalle Pakariselta meni koronan vuoksi keikat, alkoi hän keskittyä toiseen intohimoonsa: Ruoanlaittoon.

Kalle Pakarisen keittiössä tuoksuvat omat mausteseokset ja suoraan grillistä nostettu liha. Minna Lyytinen

Minna Lyytinen

Kalle Pakarisen, 42, viikonloput tyhjenivät viime keväänä, kun musiikkimiehen keikat peruttiin koronan vuoksi. Lisääntyneelle vapaa-ajalle oli keksittävä tekemistä ja pitkään muhineesta innostuksesta ruuanlaittoon löytyikin korvaavaa ajanvietettä.

Pakarinen on pitänyt ruuanlaitosta jo alakouluikäisestä saakka. Kaveripiiriin kuuluu useita keittiömestareita, mutta pääsääntöisesti hän on opiskellut ruuanlaiton saloja omatoimisesti. Ruoka-alan tutkintoa hänellä ei ole, mutta muun muassa YouTubesta löytyy hyvin vinkkejä ja ohjeita kotikokeillekin.

– Jenkkiläinen BBQ Pit Boys on yksi suosikeistani, heidän videoidensa pohjalta on hyvä alkaa kokeilemaan omia versioita liharuuista.

Pakarisen hiiligrilli on kovassa käytössä myös näin joulukuussa. Minna Lyytinen

Vuosien varrella keittiöön on tullut hankittua useita ruuanlaittoa helpottavia välineitä. Yksi uusimmista hankinnoista on sous vide sirkulaattori. Sen avulla ruuan kypsennyksessä käytettävä vesi pysyy tasalämpöisenä ja esimerkiksi pihvit kypsyvät tasaisesti kauttaaltaan.

– Kun muutimme nykyiseen kotiimme, hankittiin taloon hiiligrilli ennen televisiota. Grilli onkin ollut todella ahkerassa käytössä siitä saakka. Sous videllä lihat on helppo ensin kypsentää ja sen jälkeen tehdä niille sopiva pinta grillissä.

Kokkauksessa ei ole vain yhtä oikeaa tapaa päätyä maistuvaan lopputulokseen ja lähes mitä tahansa on mahdollista kokeilla kotikeittiössäkin. Pakarinen etsii yleensä useita reseptejä, joista sitten muokkaa omaan makuunsa sopivan yhdistelmän.

– Ruuanlaitto on hyvin samantyylistä kuin musiikki, siinä saa käyttää vapaasti luovuutta.

Pääsääntöisesti Pakarinen kokkaa omalle perheelleen ja onkin mielellään ruuanlaittovuorossa. Viikonloppuisin grillataan, viikolla esimerkiksi pataruuat ovat listalla. Lapsille maistuvat hampurilaiset ja ne ovatkin hitti juhlapäivinä.

– En usko, että yksin tulisi tällä tavalla ruokaa laitettua, on mukavaa, kun voi tehdä ruokaa muille. Varsinkin kesäisin grillailu omalla pihalla voi olla hyvinkin sosiaalista puuhaa.

Naudan sisäpaisti suoraan grillistä. Minna Lyytinen

Tämänhetkiseksi tittelikseen Pakarinen sanoisi “molekyyligastronomian harrastaja”. Hän nauttii ruuanlaitosta ja kokee olevansa myös kulinaristi. Lempiruuat ovat naudan entrecote-pihvi ja vihreä curry kanalla, myös muut thaimaalaiset ruuat ovat lähellä sydäntä.

– Suomesta ja Kuopiostakin löytyy nyt todella kattavasti erilaisia raaka-aineita, jos verrataan esimerkiksi 90-luvulle. Kaipaisin kuitenkin Suomeen enemmän oikeita lihakauppoja kuten Saksassa on. Onneksi meillä on Savo-Karjalan liha ja kauppahallin liikkeet, josta tähän mennessä olen onneksi löytänyt kaiken tarpeellisen.

Jouluruuista Pakariselle maistuvat parhaiten lohet, laatikoille tulee stoppi monesti jo yhden päivän jälkeen. Tämän vuoden jouluruokalista on vielä päättämättä, mutta monena vuonna joulupöydästä on löytynyt esimerkiksi sushia.

Chimichurri-kastiketta, chilistä lihapataa naudan ulkopaistista, kermaperunoita ja savustettua kassleria. Minna Lyytinen

Pakarinen haluaisi murtaa ennakkokäsityksiä perinteisestä suomalaisesta ruokakulttuurista. Tavallinen karjalanpaisti on kuivaa ja mautonta, voisiko sitä maustaa esimerkiksi kreikkalaistyylisesti kanelilla? Ja miksi aina aamuisin tulisi syödä kaurapuuroa, kun vaikka Thaimaassa aamut voidaan aloittaa kanawokilla?

– Itse saatan aloittaa aamuni kanaleivällä, vaikka se ei varsinainen aamupala olekaan. Ruuasta pitäisi jäädä hyvä olo. Nautin hyvälaatuisista aineksista tehdystä ruuasta, joka on höystetty pienillä yksityiskohdilla.

Vaikka keikkojen peruuntuminen on muuttanut arkea kovasti, haluaa Pakarinen ennemmin miettiä tulevaa kuin vaipua epätoivoon. Viime kesänä Cafe Satamassa järjestettiin “Kalle kokkaa ja rokkaa”-iltamia, joissa kokki valmisti Pakarisen ohjeiden pohjalta annokset ja artisti itse kertoili niistä kitaransoiton lomassa.

– Nuo keikat olivat todella mukavia ja tulevaisuudessa voisin vaikka tarjota yritysten juhliin ohjelmaksi pakettia, jossa olisi mukana musisointia ja grilliruokaa. Ei oma pop-up ravintolakaan olisi poissuljettu vaihtoehto, tai oma ruokaohjelma Youtubeen, Pakarinen pohtii.

Kallen kanaleipä. Minna Lyytinen

Resepti

Kallen kanaleipä

Maustamaton, luuton broilerin reisi

Omatekoinen kuivamausteseos

Brios-sämpylä

Suolakurkku

Coleslaw

Aioli

Korealaistyyppinen bbq-kastike

Hiero broilerin reisipalaan kuivamausteseos. Laita broileri vakuumiin, jonka jälkeen se kylpee 65 asteisessa vedessä noin 2h.

Kypsennyksen jälkeen paista pinta rapsakaksi hiiligrillillä.

Käytä grillissä myös sämpylät, jonka jälkeen kasaa täytteet sämpylän sisälle ja nauti!

Kommentoi