Koronarokotukset alkavat, Kuopion uusi uimahalli kelluu huippusuosiossa - Ville Pitkänen ja Rauno Taskinen kommentoivat viikon uutisia

Viikko pinoon -palstalla vaihtuvat kommentaattorit kommentoivat viikon uutisia. Tällä viikolla kommentaattoreina ovat Ylen toimittaja Ville Pitkänen ja seurakuntatyöntekijä Rauno Taskinen.

Kuntolaakso kelluu huippusuosiossa. Tuire Punkki

Koronarokotukset alkavat Suomessa mahdollisesti jo 27.12.

Rauno: On hyvä, että kaikissa EU-maissa rokotukset alkavat yhtä aikaa. Se hälventää epäluuloja, että joku maa saisi suhteessa enemmän rokotteita käyttöönsä. Otan itsekin rokotteen Sauli Niinistön esimerkin mukaan, heti kun saajajärjestykseen tulen. Ihmettelen rokotteesta somessa jaettavaa disinformaation määrää.

Ville: Horisontissa valoa tai paluu normaaliin, ainakin jossain kohtaa. Nyt on kuitenkin hyvä muistaa, ettei tässä vielä olla selvillä vesillä, sillä koko kansan rokottamiseen menee vielä aikaa. Malttia.

Hallitus linjasi eläkeputken poistamisesta

Rauno: Lisäansioturvapäivien maksamisen lopettaminen ei ole oikein esimerkiksi yli 60-vuotiaille työttömille, jotka eivät terveyssyiden perusteella jaksa töissä tai saisi uutta työtä. Hyvä sentään, että nyt yli 55-vuotiaan työttömän palkkaavalle maksetaan 70 prosentin palkkatuki 10 kuukauden ajaksi. Tämä sekä osa-aikatyön helpottaminen auttavat osan pysymistä pidempään työelämässä. Huonoa on se, ettei kiinnitetty huomiota ikääntyneiden työssäjaksamiseen.

Ville: Saa nähdä miten tämä malli tulee toimimaan. Kysymys on mielestäni siinä, kannustammeko eläkeikää lähestyviä pysymään työelämässä vai siirtämään ajatuksia eläkettä kohti. Tässä tapauksessa tämä voi toimia joillekin porkkanana kepin sijaan.

Osa sairaanhoitajista miettii ammattioikeuksistaan luopumista pitkittyneessä koronatilanteessa

Rauno: Hoitajapakoa on tapahtunut jo ennen pandemiaa, muttei työvelvoitteen takia, vaan alipalkkauksen takia. Valmiuslakia käytetään sotatilaan verrattavissa olevissa poikkeusoloissa, jolloin tehtäviin tarvitaan kaikki kynnelle kykenevät. Valmiuslaki mahdollistaa monilla ammattialoilla kriittisissä tehtävissä työskentelevien työhön velvoittamisen. Toivon, etteivät hoitajat luovu ihmishenkiä pelastavista ammattioikeuksistaan.

Ville: Hankala paikka. Väsymystä ja turhautumista aivan varmasti sote-alalla työskentelevien keskuudessa. Nyt olisi hyvä viestiä koko yhteiskunnan voimin, että alalla työskentelevät kokisivat arkensa tärkeäksi. Kiitos, että jaksatte.

Toimin viranomaisten suositusten mukaan.

Rauno Taskinen

Kuopion uusi uimahalli kelluu huippusuosiossa

Rauno: Uimahalli on yksi parhaimpia kaikkien kuopiolaisten liikuttajia vauvasta vaariin uinnista, vesikävelystä ja allasjumpasta kilpatason uimiseen asti. Aiemmassa hallissa olin säännöllinen palvelujen käyttäjä kuntosali ml. Niin tulen olemaan uudessakin, kun korona on nitistetty. Kiitos, että palautteet on otettu tosissaan, sillä vakiokäyttäjät huomaavat nopeimmin epäkohdat.

Ville: Kuvittelin kaipaavani vanhaa uimahallia. En enää ensimmäisen koeajon jälkeen. Erinomainen toteutus peruskäyttäjän näkökulmasta. Ei tarvitse erikseen pyytää viidenkymmenen sentin kolikkoa kassalta. Uimahalli otti kirjaimellisesti digiloikan.

Kasvomaski tarpeen myös yksityistapaamisissa Pohjois-Savossa

Rauno: Toimin viranomaisten suositusten mukaan, sillä terveydenhuoltoviranomainen omaa parhaimman tietämyksen, kuinka estetään taudin leviäminen. Meillä Suomessa on asiat vielä hyvin - monessa maassa ei, vaikka saatetaan noudattaa kireämpiä määräyksiä kuten ulkonaliikkumiskieltoakin. Peräänkuulutan vakavasti, ettei ”besser wisserit” jakaisi nyt omia näkemyksiään lääketieteellisenä totuutena tai rajoitusten olevan vastoin perusoikeuksia.

Ville: Maskeista on onneksi muodostunut hiljalleen sosiaalinen normi. Maskien käyttämisen kynnys on madaltunut, jolloin ne eivät toivottavasti aiheuta ihmetystä vuorovaikutustilanteissa. Nyt vain täytyy opetella hymyilemään silmillä.

Viikon kommentaattorit: Rauno Taskinen on seurakuntatyöntekijä. Ville Pitkänen on Ylen toimittaja.

Uimahalli otti kirjaimellisesti digiloikan.

Ville Pitkänen

Kommentoi