Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuopion futisstadion on nyt lähellä ratkaisua - kuokka voisi iskeytyä maahan jo ensi syksynä

KuPS ja kaupungin virkamiehet kävivät hiljakkoin neuvottelun: ”Nyt ei jäädä lähtötelineisiin”, uskoo Saku Kekäläinen.

Kaupunginjohtaja Jarmo Pirhosen johdolla pieni virkamiesporukka ja KuPSin edustajat kävivät hiljakkoin stadionia koskevan palaverin. Pirhonen, palvelupäällikkö Saku Kekäläinen ja KuPSin puheenjohtaja Antti Haapakorva uskovat, että stadionhankkeessa päästään pian ratkaisuun.

Pirhonen puhuu etenemisestä ”KalPan mallin” mukaan. Mallissa stadionin rakentaisi ulkopuolinen taho. Kaupunki vuokraa tilat itselleen ja vuokraa osan tiloista eteenpäin ensisijaisesti KuPSille. Osan tiloista kaupunki pitää itsellään.

– Tässä mallissa stadion ei ole kaupungin taseessa. KuPS pääkäyttäjänä vastaisi suurimmaksi osaksi vuokratulovirroista. Tältä pohjalta käymme jatkovalmistelua, pyörittelee Pirhonen

Kekäläinen kuvaa neuvotteluja hyvähenkisiksi. Palvelupäällikkö uskoo, että osapuolten kesken päästään yhteisymmärrykseen jo tammikuun aikana. Hankesuunnitelmat ovat valmiit. Seuraavaksi olisi vuorossa rakennuttajan kilpailutus.

– KuPS vuokraisi pysyviä tiloja kuten pukuhuoneita ja ravintoloita. Kaupunki vuokraisi kentän ja katsomot, joita vuokraisi KuPSille ja tapahtumajärjestäjille. Uskon, että nyt ei jäädä lähtötelineisiin, kunhan syntyy yhteisymmärrys stadionin kokoluokasta, puntaroi Kekäläinen.

Haapakorva uskoo optimistisesti, että kuokka voisi iskeytyä maahan jo ensi syksynä.

Tässä mallissa stadion ei ole kaupungin taseessa.

Jarmo Pirhonen

Kuopiota on kirittämässä Tampere. Tampereen kaupunginhallitus esitti 14.12., että Tampereelle rakennetaan Tammelan jalkapallostadion. Tampere haluaa näkyvyyttä globaalissa lajissa. Tampereella on jo nyt 17 000 katsojaa vetävä Ratinan stadion, jossa on ollut Suomen A-maajoukkueen pelejä ja yleisurheilun arvokisoja.

Vuodesta 2014 Tammelan hankepäällikkönä toiminut Jarmo Viljakka sanoo, että kaupunki haluaa rakentaa kerralla suuren stadionin joka on tehty jalkapallon tarpeisiin.

– Meillä on vahva poliittinen tuki hankkeelle ja uskomme, että 8000 ihmisen stadion nostaa Ilveksen katsojamääriä ja tuo kansainvälisiä pelejä kaupunkiin. Alunperin suunnitelmissamme oli 6200 ihmisen katsomo. Nykyinen Tammelan katsomo vetää 5000 ihmistä. Hanke on ollut jo pitkään Lauri Lylyn pormestariohjelmassa, kertoo Viljakka.

Tampereella on ratkaistu parkkiongelmat, vaikka stadion on keskellä kaupunkia. Stadionin yhteyteen on integroitu asumista, parkkihalli ja rakennusoikeutta liiketoiminnalle.

– Asuintalot rakennetaan stadioniin kiinni. Stadionilla ja tornitaloilla on yhteistä seinää. Stadion otetaan käyttöön syksyllä 2023.

Myös Turun Veritas Stadionille nousee ensi vuoden aikana uusi katsomo stadionin itäpäätyyn. Tämä varmistui Turun kaupunginhallituksessa 17.12.

Myös Ouluun on suunnitteilla uusi jalkapallostadion vuodeksi 2023.