Kolme kuopiolaista kertoo: Näin vuosi 2020 vaikutti elämääni

Kysyimme kolmelta tutulta kuopiolaiselta, kuinka vuosi 2020 vaikutti heihin ja millä mielin he siirtyvät uuteen vuoteen.

Juha Jylhäsalmi, Lina Patrikainen ja Silmu Ståhlberg kertovat, millainen vuosi 2020 oli heille.
Inka Matilainen

Inka Matilainen

Kuluva vuosi jää pian taa ja kukaan tuskin voi kiistää, etteikö se olisi ollut historiallinen. Toisilla vuosi muutti elämää suuresti, kun toisilla taas elämä jatkui lähes entisellään. Kysyimme parilta tunnetulta kuopiolaiselta, kuinka vuosi 2020 vaikutti heidän elämäänsä ja millä mielin he siirtyvät uuteen vuoteen.

Kysymyksiin vastasivat stand up tuottaja Juha Jylhäsalmi, näyttelijä Lina Patrikainen ja lapsitähti Silmu Ståhlberg.

Miten vuosi 2020 muutti tai vaikutti elämääsi?

Juha: Stand up - tuottajana oman alan työt tietysti hävisivät alta maaliskuun puolivälissä. Jouduin pysähtymään ja miettimään miten selviän tästä vuodesta taloudellisesti. Minun piti keksiä uusia tapoja tienata elantoni.

Lina: Isoja asioita tapahtui vuonna 2020. Opin sietämään epävarmuutta, odottamista ja pelkoa paremmin kuin ennen. Opin luottamaan että asiat aina jotenkin järjestyvät joka tapauksessa. Vuosi 2020 toi minulle myös paljon iloa ja nautintoa, vaikkakin vuoristoratamainen rajukin aaltoliike oli alati käynnissä. Luonteelleni sopii jännitys ja seikkailu. Ja sellaiseksi koin vuoden 2020 sekä työ että yksityiselämässä. Koen olevani onnellinen ja ennen kaikkea kiitollinen.

Silmu: Koronan vuoksi jotkut perheen lomasuunnitelmat muuttuivat ja olemme olleet paljon enemmän kotona perheen kesken. Kevään kävin koulua etänä kotoa käsin, aika nopeasti siihen tottui. Tähän vuoteen osui Risto Räppääjä ja Väärä Vincent-elokuvan ensi-ilta, se toi syksyyn vauhtia. Kesällä pääsin myös muutamaksi päiväksi pitkästä aikaa näyttelemään, kun kuvasimme Risto Räppääjä ja Mielensäpahoittaja -sarjaa, Heikki Kinnunen oli vastanäyttelijänäni. Se oli kivaa.

Mitä hyvää tai negatiivista se toi?

Juha: Negatiiviinen puoli tänä vuonna on ollut tietysti se, etten ole pystynyt harjoittamaan ammattiani juuri ollenkaan koronarajoituksista johtuen. Loppukesästä oli muutama viikko hieman normaalimpaa, mutta koko ajan oli uhka päällä tartunnoista ja rajoituksista. Se teki tapahtumien järjestämisen lähes vastenmieliseksi. Hyvää tässä on se, että olen kaikesta huolimatta pystynyt sopeutumaan ihmeen hyvin ja kehittelemään uudenlaisia konsepteja. Myöskin hiljaisempi tahti elämässä on tehnyt varmasti hyvää ajatellen tulevaisuutta. Paristot ovat täyttyneet väkisinkin.

Kyllä ensi vuosi mietityttää.

Juha Jylhäsalmi

Lina: Negatiivinen ja koko maailman nyrjähdyttänyt asia oli tietenkin korona. Päässä pyörii ajatus: miksi? Miksi juuri nyt? Joku merkitys tällä on oltava. Ja uskon että pitkässä juoksussa korona on tuonut jotain hyvääkin: vastuullisuutta, välittämistä, solidaarisuutta. Tosin myös näiden kaikkien vastakohtia. Henkilökohtaisesti paljon hyvää ja mullistavaakin mahtui vuoteen 2020. Kaikkia näitä kokemuksia rikkaampana tunnen entistä vakaammin seisovani omilla jaloillani ja kaiken sanottavani takana. Oikeanlainen voima on hieno tunne ja sitä koen saaneeni paljon vuodesta 2020.

Silmu: Leffakiertuetta mietittiin viimeiseen saakka, ja lopulta se päätettiin viedä läpi pienellä porukalla. Se oli mukavaa, koska kiertue on aika spesiaali juttu elokuvan markkinointiin liittyen.

Mitä vuosi opetti sinulle? Joko itsestäsi tai elämästä

Juha: Olen rakentanut identiteettiäni yli 10 vuotta vahvasti työn kautta. Pandemian seurauksena siihen tuli pysähdys ja olen joutunut tarkastelemaan tämän vuoden aikana itseäni uudella tavalla. Kuka olen ja mitä haluan olla? Olen ottanut pakostakin aikalisän elämässäni. Tämä vuosi on opettanut minulle kärsivällisyyttä ja uskoa edelleen siihen, että kaikki järjestyy ajallaan.

Lina: Vuosi 2020 opetti minulle että kaikki on mahdollista ja että tosielämä on tarua ihmeellisempää. Tämä vuosi myös todisti minulle jälleen, että ihminen pystyy tekemään mitä vain mitä haluaa. ”Just do it!” onkin lempisloganini.

Silmu: No ainakin sen, miten nopeasti asiat voivat muuttua ja miten nopeasti voidaan tilanteisiin sopeutua. Vuonna 2019 ei tiedettykään koronasta ja keväällä 2020 kaikki siirtyivät etäopiskeluun. Opin myös, että lopulta koulunkäyntiäkin on ihan hyvin mahdollista tehdä kotoa käsin.

Millä mielin siirryt vuoteen 2021?

Juha: Valehtelisin, jos väittäisin, että kevyin mielin. Kyllä ensi vuosi mietityttää. Miten rokote toimii? Saammeko kenties taas ensi kesänä kulkea kaduilla ja tapahtumissa vapaammin? Kuinka moni menettää työnsä rajoitusten vuoksi? Kuinka moni sairastuu henkisesti tämän epidemian seurauksena? Suomessa asuu yli miljoona ihmistä yksin. Moni on siis omillaan. Toivon tietysti, että elämä voittaa ja viimeistään ensi kesänä olemme jo selvästi paremmassa tilanteessa kuin nyt.

Lina: Innokkaana, virkeänä, uteliaana. Ja siitäkin olen kiitollinen! Koska into ja uteliaisuus ovat ihmisen tärkeimmät ominaisuudet elämänenergian ylläpysymisessä ja sitä kautta onnellisessa elämässä.

Silmu: Hyvillä mielin. Uusi lukujärjestys tulee joulun jälkeen ja sillä jatketaan kasiluokka loppuun.

Kommentoi