Hän on Vuoden kuopiolainen 2020 - äärimmäisen tiukka kisa ratkesi vasta viimeisenä äänestyspäivänä

Jo 8. kertaa järjestetyssä kisassa annettiin enemmän ääniä kuin koskaan, ja kisa oli äärimmäisen tiukka viime hetkiin saakka.

Aikaisemmin Kuopion Kaupunkilehden ja Viikkosavon, ja tänä vuonna Viikkosavon vuotuinen Vuoden kuopiolainen -äänestys järjestettiin jo 8. kerran. Ääniä annettiin enemmän kuin koskaan ennen ja lopullinen äänisaalis oli huimat 3323 ääntä. Omaa suosikkiaan pystyi tänäkin vuonna äänestämään helposti netissä.

Tänä vuonna kisa oli tiukempi ja tasaisempi kuin koskaan ja äänet voittajan eduksi ratkesivat vasta äänestyksen viimeisenä päivänä. Kahdenkymmenen kilpailijan joukosta voiton vei kirpputori Citypörssin yrittäjä Jani Sinervirta 332 äänellä kun toiseksi sijoittunut Ville Saxman sai 304 ääntä.

Jani on voitostaan selvästi häkeltynyt ja liikuttunut, eikä pysty lukemaan hänelle annettuja lukijoiden valintaperusteluita heti.

– Täytyy varata ihan erikseen päivä siihen, kun tuntuu jo nyt, että liikuttuu, mies sanoo ja pyyhkäisee silmäkulmaa.

Perusteluita. Niitä Janille annettiinkin paljon ja kerrottakoon niistä tässä muutama, vaikka Jani itse ei pysty niitä vielä lukemaan. Sitkeä, positiivinen, inspiroiva, keskustan elävöittäjä, idearikas, rehellinen, ystävällinen ja sopivasti hullu. Siinäpä muutamia adjektiivejä jotka toistuivat perusteluissa usein.

– Tässä on ihminen ihmiselle tyyppi. Jani ja kirppari näkyy ja kuuluu Kuopion katukuvassa, kommentoi eräs äänestäjä.

Meiltä lähtee yksityisille ihmisille 1,5 miljoonaa euroa vuodessa puhdasta käyttörahaa.

– Jani on sitkeä ja positiivinen yrittäjä, joka huomioi reilusti niin asiakkaat kuin muita yrittäjiä. Hän on aina valmis kehittämään toimintaa ja auttamaan myös muita, sanoo toinen.

– Korona vuosi koetteli, mutta ei kaatanut. Positiivisuutta henkivä tyyppi vaikka en häntä tunnekaan. Asiakaspalvelija jolle jokainen asiakas, ihminen on arvokas, perustelee kolmas.

Kun Jani alkaa kertoa, kuinka hänestä tuli ”kirppismiäs”, ei tarvitse ihmetellä lukijoiden perusteluja. Niin suurella intohimolla hän työstään kierrättämisen parissa puhuu. Jani kertoo, että hän on aina ollut kiinnostunut vanhemmista tavaroista ja sellaisten keräilijöitä on ollut myös suvussa.

– Pidän siitä, kun esineellä on historia. Sen ei tarvitse olla mitenkään merkittävä, vaan ihan se, että sitä on käytetty siellä ja täällä. Isän isälläni oli paljon tavaraa. Hänen kotinsa oli oikea aarreaitta.

Ennen kirppisuraa Jani oli niin sanotusti normiduunari. Haave olla yrittäjä kyti kuitenkin taustalla ja vuonna 2006 mies perusti oman rakennusliikkeen, jota kuitenkin haettiin konkurssiin neljä vuotta myöhemmin. Rakennusliikkeen rinnalle Jani oli perustanut kirpputoribisneksen vuonna 2008. Se turvasi toimeentulon ja on myös alku nyt jo 12 vuotta toimineelle Citypörssille. Vuosien varrelle on mahtunut kaksi burn outia yrityssaneerauksen lisäksi. Koronavirus on kuitenkin ollut takaiskuista suurin, kun kassa tyhjeni totaalisesti ja henkilökuntaa piti lomauttaa.

– Korona on urani synkimpiä hetkiä. Sain kuitenkin vaikeisiin aikoihin apua perheeltä, työntekijöiltä ja ystäviltä. He muistuttivat, että asioilla on tapana järjestyä. Ja pakollinen pysähtyminen laittoi ideoinnin uudella tavalla liikkeelle. Siinä on varmaan se, että kun menee hyvin, niin helposti myös passivoituu.

Kilpailun perusteluissa mainittiin usein myös, kuinka Janin kirppari on yhteisö, jossa kaikki kohdataan saman arvoisina. Jani on palautteesta mielissään, koska kokee itse myös yrityksensä niin. Mies ei viihdy konttorissa vaan asiakkaidensa ja työntekijöidensä parissa.

– Minusta on ollut hienoa nähdä, kuinka moni tulee kirppikselle ihan vain hengaamaan. Minusta on kiva olla myymälässä ihmisten kanssa. Se on oma yhteisönsä.

Herättelevintä Janille on kuitenkin ollut, kun hän on tajunnut, kuinka paljon ylimääräistä rahaa hänen liiketoimintansa kautta päätyy ihan tavallisten ihmisten taskuun. Ja samalla ympäristö kiittää.

– Meiltä lähtee yksityisille ihmisille 1,5 miljoonaa euroa vuodessa puhdasta käyttörahaa. Sillä on ihan valtava arvo, kun miettii, että johonkin hekin tällä alueella myös varmasti kuluttavat sen rahan. Meillä on myyjänä esimerkiksi pariskunta, joka kerää kirppismyynnillä rahat etelän matkaan. On se aika hienoa.

Katso alta löytyvästä linkistä Janin videotervehdys kuopiolaisille. Video kannattaa avata koko näytön tilaan.

Vuoden kuopiolainen

Kärkikymppi

1. Jani Sinervirta 332 ääntä.

2. Ville Saxman 304 ääntä.

3. Daniel Kalejaiye ja Janne Seppälä 300 ääntä.

4. Juuso Ikonen 295 ääntä.

5. Taneli Tenhunen 267 ääntä.

6. Pekka Utriainen 245 ääntä.

7. Irma Koivula 198 ääntä.

8. Markus Petsalo 174 ääntä.

9. Nova Bhattarai 146 ääntä.

10. Minna Kunnasluoto 123 ääntä.

Muun muassa näin Jania kuvailtiin:

Myönteinen vaikutus kaupunki ympäristöön ja kaupunkilaisiin. Tekee työtään suurella sydämellä, jotta kaikilla olisi hyvä olla.

Jani on sitkeä ja positiivinen yrittäjä, joka huomioi reilusti niin asiakkaat kuin muita yrittäjiä. Hän on aina valmis kehittämään toimintaa ja auttamaan myös muita.

Ihminen joka on vaikuttanut omaan arkeeni näkyvimmin.

Citypörssi niin mahtava kuopiolaisten kohtaamispaikka.

Avoin, iloinen, positiivinen ja työteliäs Savolainen. Erityisen tärkeä asia on että uskaltaa puhua vaikeista ja henkilökohtaisista asioista avoimesti. Respect!

Korona vuosi koetteli, mutta ei kaatanut. Positiivisuutta henkivä tyyppi vaikka en häntä tunnekaan. Asiakaspalvelija jolle jokainen asiakas, ihminen on arvokas.

Hän on tuonut esiin asioita joihin moni meistä voi samaistua, etenkin näin koronavuotena, ja mistä aivan liian vähän puhutaan ääneen. Vaikeuksista huolimatta voittoon savolaisella sisulla!

Jani Sinervirta, mies, joka saa paljon aikaan, on melkoinen kirpparitonttu. Hän on aina hyvällä tuulella ja palvelua saa aina häneltä, hän tervehtii kirppariasiakkaat aina! Sitkeä mies, monien vastustusten tullessa, hän nousee kuin Fenix-lintu ja liihottaa eteenpäin kohti vauhdikkaita tuulia. Hänen kirpparillaan käyn joka viikko täältä Leppävirralta saakka. Jani on oikea voittamaan tämän tittelin!

In these difficult times, City Porssi has been a jewel in Kuopio's crown. People have found joy in buying recycled items at good prices and Jani has been a positive and human face for people to see. I love to watch his videos and love CityPorssi.

Jani on ihana positiivinen yrittäjä. Jo vuosia jaksanut edes auttaa köyhemmillekin kierrätys tavaraa. Tämä uusi kirppari kiinteistökin osoittaa että Jani uskoo asiaansa ja tehnyt kierrättämisen helpommaksi meille kaikille. Kiitos myös Janin työntekijöille.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut