Kommentti: Kuopiolainen, varaudu muutoksiin vuonna 2021

Asumiskustannuksiin suunnitteilla korotuksia, järjestöt Alavasta ulos, seurakunnissa pudotuspeli.

Kuopiossakin asumiskustannuksiin on tulossa roimia korotuksia. Aake Roininen
Ismo Vornanen

Ismo Vornanen

Viikkosavon tietojen mukaan Kuopion kaupunki valmistelee rajua tonttivuokrien korotusta. Kaupunki määrittelee maanvuokran markkinahintaiseksi ja arvattavasti perustelee korotukset vuonna 2015 kuntalakiin lisätyllä pykälällä, joka vaatii tonttihinnoitteluun markkinaehtoisuutta. Markkinahinta voi tietää jopa 10-kertaista tonttivuokran korotusta.

Vastaavia korotuksia ollaan tekemässä muissakin kaupungeissa, kuten Helsingissä (HS 21.10.). Jos Kuopion salassa pidetty valmistelu etenee Helsingin mallin mukaan, omakotitalotonttien kohdalla tontin vuokran vaikutus asumiskustannuksiin nousisi jopa 45 prosenttia. Myös monien kerrostaloasuntojen vastikkeet nousisivat.

Tähän asti ”alihintaiset” vuokratontit ovat olleet ikään kuin epävirallista asumistukea. Näin Helsingin Sanomien suvuilla virkamiehet ovat perustelleet Helsingin korotustarvetta.

Asiaa on jo alustavasti esitelty kaupunkirakennelautakunnalle. Kuopiolaispoliitikot ovat vaitonaisia ja perustelevat hiljaisuuttaan keskeneräisellä valmistelulla. Aihe on kiusallinen lähestyvien kuntavaalien vuoksi. Äänestäjät tuskin tulkitsevat asumismenojen kasvua tasa-arvokysymyksenä yksityisen ja julkisen maanomistuksen välillä. Jos asut kaupungin vuokratontilla, tarkista, milloin se vuokra-aika päättyykään.

Vuoden alussa käynnistyy myös eläkeläisjärjestöjen kurittaminen. Kuulostaa härskiltä, kun nimenomaan Hyvinvoinnin edistämisen lautakunta päätti 16.12. heittää eläkeläis-, vammais- ja kansanterveysjärjestöt ulos Alavan palvelutalon liikunta- ja kokoustiloista. Kaupunki ohjaa ikääntyneet maksullisiin liikuntatiloihin. Satapäisen eläkeläisjoukon terveyden edistäminen Alavassa loppuu 1.1.2021.

Esittelytekstissä perustellaan ulosheittoa 64 000 euron tilavuokrien säästöillä. Lautakunnalla ei ole varaa maksaa kaupungin sisäisiä vuokria Tilapalveluille. Näin kaupungin yksiköt siirtelevät ”leikkirahaa” paikasta toiseen.

Satapäisen eläkeläisjoukon terveyden edistäminen Alavassa loppuu 1.1.2021.

Lautakunta hoiti säästövelvoitteensa, mutta Tilapalvelut menetti tuloja. Tilapalvelut hoitanee sille asetetun tulostavoitteen korottamalla kaupungin muiden yksiköiden vuokria. Tulee mieleen hölmöläistarina peiton jatkamisesta. Tyhjien tilojen kiinteistökulut jatkuvat, mutta saihan lautakunta säästöä heittämällä eläkeläiset pihalle.

Ensi vuonna myös Kuopion kuudessa seurakunnassa rytisee. Tammikuun 13. päivä seurakunnat antavat lausuntoja seurakuntien lakkauttamisesta. Tässä pudotuspelissä kyse on fiksuista hallintosäästöistä. Vuosi 2021 on otollinen hetki vähentää byrokratiaa, koska Puijon seurakunnan kirkkoherra Jaana Marjanen ja tuomiorovasti Ilpo Rannankari ovat jäämässä eläkkeelle. Männistön kirkkoherra Aulikki Mäkinen sai lisäksi paikan Turun tuomiorovastina.

Suuri Kallaveden seurakunta säilynee ja pitkien välimatkojen Järvi-Kuopion seurakunta. Alavan seurakunta käynee taistelua olemassaolostaan, vaikka se on 1,5 kilometrin päässä Tuomioseurakunnasta. Männistö ja Puijo pantanee lihoiksi.

Seurakuntia olisi pitänyt karsia jo aikoja sitten, mutta eihän maallistuneessa kirkossa mitään jätetä herran haltuun, ei ainakaan kirkkoherranvirkoja. Eläköitymisen vuoksi kirkkoherrojen vastarinta on heikoimmillaan.

Kristillisiä kirkkoja nakertavat muutoinkin maalliset intressit, tapakristillisyys, liberaalipolitiikka ja erityisesti sukupuolikysymykset. Kun tähän lisätään hallinnolliset pelit, uskonpuhdistajalla olisi tässäkin ajassa tilausta.

Koronatalous kiihdyttää vuonna 2021 saneerauksia. Verovaroilla pyörivää maallista ja hengellistä esivaltaa kannattaa vahtia tarkasti.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Kommentoi