Apell tekisi Kuopiosta maalaiskaupungin

Aija Pirinen

Aija Pirinen

Kaupunginvaltuutettu Ismo Apell (kesk.) haluaisi, että Kuopiota alettaisiin markkinoida maalaiskaupunkina. Runsaasti huomiota saaneessa Facebook-päivityksessään (29.12.) Apell kertoo ehdottaneensa tätä muutama vuosi sitten myös Kuopion kaupungin brändiseminaarissa, mutta ajatukselle ei tuolloin lämmetty. Apell uskoo maailman muuttuneen rajusti ja perustelee ajatustaan sillä, että ”yli miljoona suomalaista haluaa muuttaa maaseudulle”. Hänen mielestään aika olisi nyt otollinen Kuopion maalaiskaupunkimielikuvan vahvistamiseen.

Apellin ulostulo saattaa vaalien alla sopia keskustan ideologiaan ja hänen omaan brändiinsä, mutta ei Itä-Suomen kaupunkikeskuksen visioksi. Mielikuvat Kuopiosta ovat jo ennestään vääristyneet. Moni luulee kaupunkia virheellisesti noin 50 000 asukkaan pikkukunnaksi. Maalaiskaupungista puhuminen vääristäisi Kuopion imagoa eikä olisi kaupungille eduksi. Tyhjenevää maaseutua ja kituvia kyliä Suomessa ja Savo-Karjalassa riittää. Sen sijaan kasvukeskittymiä ei ole kuin muutama ja niiden välillä käydään kovaa kilpailua.

Koko Pohjois-Savon ja Itä-Suomen etu on siinä, että alueella on edes yksi kasvukeskus, joka vetää puoleensa aktiivi-ikäisiä veronmaksajia jopa pääkaupunkiseudulta ja jarruttaa maakunnan muuttoliikettä etelään. Kuopion on vahvistettava ison kaupungin imagoa vetovoimainvestoinneilla ja korkealla kaupunkimaisella rakentamisella. Tahko on sitten oma matkailumagneettinsa ja nimenomaan siksi, että matkailijat voivat nauttia sekä Kuopion palveluista että hiihtokeskuksen aktiviteeteista.

Kuopiolla on vahvat ja elinvoimaiset liitoskunnat, jotka tarjoavat maaseutumaista elinympäristöä sitä kaipaaville. Kantakaupungin tulee pysyä Suomen kasvavien kärkikaupunkien joukossa, ja mainostaa itseään citymäisenä saaristokaupunkina.

Kirjoittaja on päätoimittaja.

Maalaiskaupungista puhuminen vääristäisi Kuopion imagoa.

Kommentoi