”Alkoholi on hallinnassa, joten en koe tarvetta tipattomalle” - Viikkosavon alkoholikyselyyn tuli lähes 400 vastausta

65 prosenttia vastaajista sanoi, ettei vietä tipatonta tammikuuta.

Tipaton tammikuu näkyy myös ravintoloissa. Sami Lettojärvi
Inka Matilainen

Inka Matilainen

Uusi vuosi, uusi minä. Vuoden vaihtuessa tehdään usein uuden vuoden lupauksia liittyen omaan terveyteen, ja monella vuosi käynnistyykin tipattomalla tammikuulla. Viikkosavo kysyi lukijoiltaan viettävätkö he tipatonta ja mikä on heidän suhteensa alkoholiin. Verkkokyselyyn vastauksia tuli 393.

Kyselyyn vastanneista 65 prosenttia ei aio viettää tipatonta tammikuuta. Vastauksista käy ilmi, että tipattoman viettämistä ei koeta tarpeelliseksi, koska oma alkoholin käyttö koetaan olevan hallinnassa.

– Alkoholin käyttöni on hallinnassa, joten en koe tarvetta tipattomille, perustelee yksi vastaaja ja sama toistuu useammassakin kommentissa.

– En koe syytä viettää sellaista. Juon harvoin ja suurin osa kuukausista on ”tipattomia” muuten vaan. Joskus tammikuu on sellainen kuukausi, joskus ei. Tänä vuonna ei ole, kun on tehnyt mieli juoda uudelta vuodelta jäänyttä viiniä, perustellaan yhdessä vastauksessa.

Osa vastaajista kokee, että oma alkoholin käyttö ei ole hallinnassa, jos on tarvetta tipattomalle tai että kyseessä on todistelu muille. Toisilla taas on tipaton käytännössä ympäri vuoden.

– En koe tarpeelliseksi todistella itselle ja muille, että voin olla kuukauden tipattomalla, sanoo yksi.

En tarvitse erillistä kuukautta tipattomaan.

– Turhaa touhua koko tipaton ja koen, että pitää olla jo aika kova kuluttamaan alkoholia, jos sellaista täytyy pitää, lisää toinen.

– En tarvitse erillistä kuukautta tipattomaan, koska elän tipatonta elämää.

Toisille taas tipaton on tapa aloittaa vuosi ja skarpata samalla muitakin elämäntapoja. Toisille alkoholin käyttö ei ole vaihtoehto lainkaan esimerkiksi alkoholismin vuoksi.

– Tapa aloittaa vuosi. Lapsuudenperheessäni oli alkoholiongelmia. Tämä on tapa näyttää itselle, etten ole alkoholista riippuvainen, vaikka saunajuomaa toisinaan nautinkin, sanoo yksi vastaaja.

– Tissuttelusta tullut tapa, joten otan välimatkaa huonoon tapaan. Ehkä pidän tipatonta pitempään kuin tammikuun, kertoo toinen.

– On ehken syytä laittaa korkki kiinni tammikuuksi ja varmaan pitemmäksikin aikaa. Elämäntilanne ajoi minut ”juomakierteeseen”, joka on jatkunut jo puoli vuotta, perustelee kolmas.

Kysyimme lukijoilta myös, kuinka usein he käyttävät alkoholia normaalisti. Vastaajista 31 prosenttia kertoi käyttävänsä alkoholia kerran viikossa ja 19 prosenttia pari kertaa kuukaudessa. Päivittäin alkoholia käyttää 3 prosenttia vastaajista ja täysin ilman on 11 prosenttia vastaajista.

Kerran viikossa alkoholia käyttävät vastaajat kertovat, että lasillinen tai useampi menee usein viikonloppuna, ruoan kanssa, saunan päätteeksi tai hyvässä seurassa.

– Yleensä nautin vain yhden pullon olutta viikon päätteeksi. Satunnaisesti (ehkä kerran kuussa), kun on hyvää seuraa ja ruokaa nautin viiniä ruuan kanssa ja seurustellessa. Matkoilla ja ”mökillä” saatan nauttia viiniä/olutta useampana päivänä peräkkäin, mutta hyvin kohtuullisesti. Väkeviin en juuri koske, sanoo yksi vastaaja.

Suurimmalla osalla vastaajista alkoholin nauttiminen on tapa rentoutua tai sitä juodaan hyvän maun takia sekä ruoan yhteydessä, eikä päihtyminen ole itsetarkoitus. Humalan puolelle juominen joskus kuitenkin lipsahtaa ja osa myöntääkin juovansa puhtaasti viihdetarkoituksella sekä humalahakuisesti.

Tipaton tammikuu

Aamukahvit ja juttuseuraa

Kuopiossa on tarjolla päivittäistä tukea tipattoman tammikuun viettäjille aamukahvin merkeissä Sirkkulapuiston uudessa koulutustila Kattilassa Linnanpellolla osoitteessa Gottlundinkatu 8. Arkisin kello 9–10, viikonloppuisin 11–12. Paikalla on kokemusasiantuntija.

Kyselyyn vastanneiden ajatuksia suhteestaan alkoholiin:

"Olut on hyvä janoon. Joskus seurajuomana ystävien kanssa."

"Lasten syntymän jälkeen kolme annosta saman illan aikana on ollut ehdoton maksimi, muuten tulee paha olo. Saunasiiderit tai pari punaviinilasillista viikossa. Nyt tosin nekin jääneet, koska vatsa menee kuralle jo kahdesta annoksesta."

"Raskaaksi tulon ja lapsen saamisen jälkeen käyttö on ollut hyvin satunnaista. Aiemmin join 2-4krt/vkossa. Alkoholin käyttö oli aiemmin tietynlainen ongelma ja pakokeino elämän tyhjyyttä vastaan. Nykyään käyn silloin kun haluan (ja kun siihen on mahdollisuus tai hyvä syy) ja juon sen verran kuin haluan. 2-4 krt/vuosi on nykyään ihan riittävä. En kuitenkaan kaipaa alkoholia elämääni enkä ymmärrä tissuttelua."

"Joskus nautiskelen saunaoluen tai lasin viiniä hyvän ruoan kanssa."

"Muutaman kerran vuodessa ystävien kanssa iltaa viettäessä, lipsahtaa niitä lasillisia useampikin yhen illan aikana, mutta melko harvoin."

"Nautiskelen erikoisoluita ja punaviiniä. En juo humaltuakseni, mutta joskus toki lipsahtaa kun ollaan kaveriporukalla iltaa istumassa."

"Alkoholin nauttiminen on minulle sosiaalinen tapahtuma. Siihen liittyy aina jotain aktiviteettiä sekä ystäviä.

Ruokajuomana ravintoloissa, onnittelumaljoina juhlissa, saunan jälkeen kesällä mökillä yksi tai kaksi kylmää huurteista. Pääsääntöisesti nautin aina alkoholini ravintoloissa ja baareissa, valvovien silmien alla. Yksin en kotona tissuttele, enkä ryypiskele, ei ole minun juttuni.

Voin käydä ravintoloissa ja baareissa myös juomassa alkoholittomia, mutta sillä ei ole mitään tekemistä tipattoman tammikuun kanssa. En tarvitse alkoholia rentoutumiseen tai hauskanpitoon. Voin myös olla mukana illan vietossa seurueessa, jossa toiset nauttivat alkoholia ja itse en. Välillä voi olla pitkäkin kausi ilman alkoholia ja toisinaan tulee otettua vaikkapa kerran viikossa pari. Alkoholin käyttöni ei ole koskaan ollut ongelma itselleni eikä lähipiirilleni, ja sellaisena aion tilanteen myös säilyttää."

"Tulee käytyä pubissa tuttuja moikkaamassa muutaman kerran kuukaudessa. Todella harvoin kännin puolelle, muutamalla pärjää. Kotona tulee harvoin otettua. Aina pelkkää olutta, vahvat jääkööt hyllyyn."

"Maltillinen! Yksin en ota!"

"12 vuotta join ja viimeinkin myönsin ongelmani. Monesti tuli oltua yö putkassa tai maattua sairaalassa. Monta kertaa yritin itsemurhaa kun masennus meni liian pitkälle. Kannabis auttoi pääsemään eroon viinasta ja auttoi masennukseeni. Aiemmin viikonloppuilta meni valomerkkiin asti juodessa, nykyään kotisohvalla rentoutuen ketään häiritsemättä. Aiemmin olin työtön alkoholisti, nyt olen työssä käyvä ja veroja maksava rikollinen."

"Kun ottaa, täytyy aina olla mukana hyvää seuraa. Alkoholia otan seuran kera. Kalsarikännit tai mikään kotona yksin juopottelu ei ole minua varten. En juo edes saunaolutta. Kun otan, minun täytyy aina päästä ihmisten seuraan."

"1-2x vuodessa hyvässä seurassa muutamia annoksia. Suomalainen alkoholikulttuuri on vieläkin, lähinnä aivotonta ryyppäämistä."

"Olen ravintola työntekijä ja käsittelen alkoholia päivittäin ja vapaa-päivinä tulee yleesänsä muutamat otettua."

"Kuluvana vuotena oon juonut ehkä kaksi kertaa humalat. Toki siihenkin on vaikuttanut korona, kun ei ole ollut tapahtumia. Enemmänkin nautiskelua ja rentoutumista, kuin humalanhakuista juomista."

"Aika paljon tulee käytettä juhlimassa, viimeaikoina yrittänyt vähentää."

"Opiskelijana tulee juhlittua koulukavereiden kanssa silloin tällöin. Jos on bileet, juon kyllä humalaan ja joskus ylikin, mutta muutoin en juo alkoholia. Minusta juhliminen ja humalaan juominen on kivaa kavereiden kanssa joskus, mutta en suoraan sanotusti nauti alkoholin mausta enkä kaipaa arkielämääni viinilasillista ruuan kanssa tai saunakaljaa."

"Nuorempana tuli vietettyä hyvinkin kosteita iltoja, kavereiden ja ystävien kanssa, puhumattakaan työpaikan juhlista. Nykyisin riittää lasillinen tai muutama silloin tällöin hyvässä seurassa. Pää ei kestä alkoholia eikä krapula ole mitenkään mukava olotila."

"Yleensä kerran kuussa mutta joskus otan toisenkin kerran."

"Humalahakuisesti tai saunajuomana."

"Saunakaljat yleensä."

"Ristiriitainen. Usein menee annostelun kanssa yli ja tulee oltua kovassa humalassa."

"En käytä itse ollenkaan ja ylipäätään alkoholi tuo vain ongelmia ihmisille ja yhteiskuntaan."

"Aiemmin iltakaljoja tuli hörpittyä arkenakin. Sitten ajattelin haastaa itseäni ja kokeilla olla edes viikon ilman olutta. Nyt jo 4kk takana."

"Suvussa paljon alkoholismia ja itse addiktoidun esim peleihin tai neulomiseen jonka jälkeen tekeminen on pakonomaista. Tästä syystä laitoin itse korkin kokonaan kiinni koska tiedän että alkoholisoidun helposti. Korkki pitää laittaa siinä vaiheessa kiinni kun vielä voi itse valita juoko vai ei, tämä on tosin joskus vaikeaa itse huomata mutta onneksi on katkot, päihdekuntoutus, a-killat jne mistä voi saada tukea raittiuteen. Mielenterveysongelmatkaan eivät ainakaan sillä parane että itseään lääkitsee alkoholilla kun ei mistään saa hoitoa..."

Kommentoi