Joudut edelleen selittelemään nimenvaihtoasi, Tanja Ahonen?

Viikkosavon Viikon väitteet -sarjassa esitetään tolkuttomia väitteitä. Tällä kertää väitteisiin vastaa Kuopion ympäristöjohtaja Tanja Ahonen.

Olet vastuullisessa työssä, päivittäinen työmatkasi on lähes 100 kilometriä suuntaansa ja olet kuuden lapsen äiti. Jos kirjoitat joskus elämäkerran, sen nimi voisi olla: Multitaskaajan vauhtivuodet - näin tein sata asiaa yhtä aikaa.

Kai sitä on oppinut organisoimaan arjen niin, ettei elämä tunnu sen kiireisemmälle kuin muidenkaan. Työ on siitä kivaa, että työpaikalla ei tarvitse keskittyä mihinkään muuhun kuin työasioihin. Mies tekee kotitöistä valtaosan, kun minulla venyy työpäivät. Onhan niitä kiireisiäkin jaksoja, jolloin tulee kaivettua multitaskaamista työkalupakista, mutta välillä ollaan kuin Ellun kanat.

Olet koulutukseltasi maatalous- ja metsätieteiden maisteri sekä hallintotieteiden maisteri. Ennätät vielä hyvin tehdä pari, kolme maisteritutkintoa ennen kuin täytät 50.

Nuorena tuli opiskeltua paljon, ja perhekin perustettua nuorena, niin jäi ns. opiskelijaelämä kokematta. Nyt ei tunnu sille, että elämä paranisi uuden tutkinnon suorittamisella. Jospa elämä jatkuisi viidenkympin jälkeenkin, ja löytyisi uusia tavoitteita.

Toimitit tänä vuonna myös Ala-Luostan kyläkirjan. Sinulla on pakkomielle tehdä koko ajan jotain tuottavaa. Jos joskus lähdet vaaleihin, mottosi voisi olla: Luoja ei laiskoja elätä.

Laiskuus on hyvä lahja, kun sitä oikein käyttää. Suorastaan edellytys luovalle suunnittelulle. Mutta kyllä: Pakkomielle, pahe, intohimo ja nautinto, jotain tuottavaa pitää aina olla työn alla. Nyt pitäisi saada käyntiin kirja miehen kotikylästä. Ensimmäistä en pelkästään toimittanut, vaan myös kirjoitin melkein kolme neljäsosaa kirjasta, ja vielä olisi pakkomiellettä jäljellä.

Olit ennen Tanja Leppänen, mutta noin vuosi sitten otit takaisin tyttönimesi Ahonen. Nimenvaihdon syistä kysellään sinulta edelleen viikoittain.

On riittänyt kysyjillä ihmeteltävää. Nyt on sen suvun nimi, johon koen kuuluvani, kun en toiseen sukuun 19 vuodessa päässyt sisälle. Miehelleni tämä ei ollut olankohautusta kummempi asia, ei tainnut yllätyksenä tulla.

Et ole helposti stressaantuvaa tyyppiä. Mutta vanne kiristää päätäsi, jos joutuisit vastaamaan koulujen vanhempainiltojen järjestelyistä tai koulumyyjäisten toteutuksesta.

Tervanjuontia olisi! Välttelen oppimiskeskusteluja viimeiseen asti, ja tuuletan riemusta aina, kun iltakokous sattuu päällekkäin vanhempainillan kanssa.

Lähetit Pikku Kakkoseen palautetta, kun Roska-auto -sarjassa roskia ei lajiteltu oikein, vaan kaikki roskat vietiin kaatopaikalle. Pian sait tiedon, että Pikku Kakkonen työstää sarjasta uutta jaksoa, jossa otetaan paremmin huomioon nykyaikaiset kierrätysmallit. Tämä on yksi työurasi merkittävimpiä saavutuksia.

Ainakin käytettyyn työaikaan ja panokseen verrattuna oli merkittävä saavutus. Kotisohvalla vapaa-ajalla muutama rivi sähköpostia. Monet isotkin saavutukset työurallani ovat olleet sellaisia, että niistä ei paljon voi huudella. Hyvä niin. Harvoin isokaan työpanokseni tai yksin neuvoteltu voitto on yksistään saanut saavutusta aikaan, vaan taustalla on useamman asiantuntijan näkemyksiä. Pidetään siis kiinni tästä roska-autojaksosta.

Olet itse tehokas ja siksi välillä tuskastut, kun kunnan töissä asiat etenevät puuduttavan hitaasti.

Jep. Ei lisättävää.

Olet aktiivinen ja taitava some-viestijä ja kerrot toimialasi asioista kiinnostavalla tavalla Facebookissa. Sinua on jo houkuteltu kouluttamaan muita Kuopion virkamiehiä some-viestinnän saloihin.

Enempi ihan päinvastoin. Olen opettelija, harjoittelija, epäilijä, ja etsin omaa tyyliäni ja linjaani tuoda avointa viestintää myös viranomaispuoleen. Äskettäin noheva harjoittelijamme koulutti meitä Instan käyttöön, kun ympäristönsuojelu ”meni Instaan”, ja minunkin piti opetella. En vielä tiedä, tuleeko siitä yhtään mitään.

Sinua kuvaillaan jalat maassa olevaksi, jämptiksi, maalaisjärkiseksi ja suorapuheiseksi ihmiseksi. Olet siis hyvin epätyypillinen virkamies.

Minäkin luulin ennen kuntapuolelle siirtymistä, että viranomaistyö on tylsää byrokratiaa ja näkemykseni virkamiehistä oli stereotyyppinen. Asiakkaalle ja medialle virkamiestyö näyttäytyy usein pykäläjargoniana. Kun palvellaan tasapuolisesti tuhansia asiakkaita budjetin ja lainsäädännön kehyksissä, jousto ei ole sitä, mitä asiakas odottaa. Työkaverit ja muut tuntemani virkamiehet ovat kyllä lähes poikkeuksetta tosi mukavia ja asiallisia tyyppejä. Ainakin kaupunkiympäristön puolella maalaisjärkeä löytyy jokaisen työpöydän takaa.

Monet ihmettelevät, miten ihmeessä olet elämässäsi saanut aikaiseksi noin paljon. Suorituskykysi perustuu siihen, ettet vedä pultteja ihan pikkuasioista. Etkä juuri isoistakaan.

Kyllä mulla joskus menee tunteisiin. Sitten vasta alkaakin tapahtua. Paljon kun tekee, niin aina rapatessa roiskuu, ja niistä pikkuvirheistä en ota pulttia, olivatpa minun tai muiden tekemiä. Paikataan sitten vaikka loppuviikko virheitä.

Ympäristöjohtajana sinulla on kovat paineet näyttää esimerkkiä kierrätysasioissa.

Kierrätys on sisäsyntyistä jo nuoruudesta lähtien, mutta moneen muuhun asiaan työ tuo painetta elää niin kuin opettaa. Voisinko laittaa someen kuvaa Thaimaanlomalta (jossa en siis koskaan ole käynyt)? Mitä nyt ajatellaan, kun ostin nelivetodieselin? Pitäisikö töissä käyttää vain ympäristövastuustaan tunnettuja vaatemerkkejä? Aikoinaan ostin kirpparilta kivan olkalaukun entisen kuluttua loppuun. Lopulta häpesin laukkua, kun ihmiset kommentoivat, että sulla on aika kallis laukku. Selitin aika monelle, että tämä on vain kirpparilta ostettu feikkivuittoni!

Välillä pyörittelet kulmia luonnon puolesta vaahtoaville Helsingin viherhipeille, jotka eivät tiedä oikeasta luonnonmukaisesta elämästä yhtään mitään.

En arvostele muiden elämäntyylejä, kun en itsekään kummoinen ekoviherihminen ole. Syön lihaa ja ajan dieselautolla.

Maailma olisi paljon parempi paikka, jos johtoasemissa olisi enemmän Rautavaaralta lähtöisin olevia ihmisiä.

Omat rautavaaransa, joko henkiset tai maantieteelliset, on monilla johtajilla takanaan. Hyvä että monenlaisista taustoista pääsee eteen- ja ylöspäin, ja hyvä että johtotasolla on erilaisia taustoja heijastavia näkemyksiä.

Kuka?

Tanja Ahonen

Kuopion ympäristöjohtaja.

Perhe: Mies ja 6 lasta. Koiria kolme.

Asuu Rautavaaralla.

Tätä minusta ei tiedetä: En käytä alkoholia muuten kuin työasioissa. Vapaa-ajalla ei maistu.

Työskennellyt aiemmin mm. Kuopion kunnallisteknisen suunnittelun suunnittelupäällikkönä ja Nilsiän kaupungin teknisenä johtajana.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut