Kuopiossa otetaan ilo irti lumisista päivistä - katso kuvia talvipäivän vietosta

Talviurheilulle on nyt mitä otollisimmat kelit. Luonnonjäille ei kuitenkaan ole vielä menemistä.

Kahdeksanvuotiaat kaverukset Edith ja Aya olivat pulkkamäessä Brahenpuistossa. Pulkka lensi komeasti myös hyppyristä. Minna Lyytinen

Minna Lyytinen, 29Inka Matilainen

Kuopiossa oli maanantaina kymmenisen astetta pakkasta. Navakka tuuli lisäsi pakkasen purevuutta ja lunta sateli kuuroina. Kirpeän talvinen sää ei kuitenkaan estänyt kuopiolaisia nauttimasta ulkoilusta - liikkeellä oli väkeä vauvasta vaariin ja aktiviteetteja löytyi kevyestä vauhdikkaampaan.

Hiihtoladut, luistinradat ja pulkkamäet olivat arkipäivästä ja koleudesta huolimatta hyvällä käyttöasteella. Ihmiset nauttivat lumesta ja sen mukanaan tuomista harrastusmahdollisuuksista. Hiihdolle sään kerrottiin olevan ihanteellinen, myöskään koiran tassut eivät vielä tässä säässä palelleet.

Boss oli saanut päälleen talvitakin, mutta tassut eivät palele alle 20 asteen pakkasessa. ”Puijonlaaksossa on todella hyvät kävelymahdollisuudet, Boss päättääkin monesti meidän lenkkireitit” omistaja Olga kertoo. Minna Lyytinen

Hiihtolatujen hoitotilanteen seurannasta käy ilmi, että kaikki Kuopion maaladut on kunnostettu, mutta jääladuille ei ole vielä menemistä kuten ei jäille yleisestikään sillä jäiden paksuus vaihtelee suuresti. Kaupungin liikuntapaikkavalvoja Mika Venäläinen kertoo, että Kuopioon on tulossa myös uusia latureittejä. Jo tulevana talvena Kuopionlahden ja Saaristokaupungin välinen jäälatu kulkee matkailukeskus Saanan kautta.

– Eli suoraan ei enää pääse, kun Ice Marathon ratakin siirtyy Saanan suunnalle, eikä ladun anneta ylittää luistelurataa liukastumisen välttämiseksi.

Eira Miettinen oli hiihtämässä Väinölänniemellä. Lenkin pituudeksi hän arveli noin 2 kilometriä, nyt takana oli 3 kierrosta. "Alle 12 astetta pakkasta on vielä tosi hyvä hiihtosää." Minna Lyytinen

Jääosuuksille ei toistaiseksi kannata mennä missään nimessä.

Mika Venäläinen

Joitakin latuosuuksia on myös poissa käytöstä tänä talvena.

– Neulamäentien ja Neulaniementien välinen maalatuosuus on edelleen pois käytöstä rakennustyömaan vuoksi. Uutta linjausta suunnitellaan. Sammakkolampea kiertävä maalatu on pois käytöstä rakennustyömaan vuoksi. Lahdenpohjat ja lammet missä on lunta, niin jäätilanne hyvin heikko, eli jääosuuksille ei toistaiseksi kannata mennä missään nimessä.

Kuopionlahdella oli runsaasti koululaisia luistelemassa. Kentän jää oli hyvässä kunnossa ja lapset nauttivat pakkasesta huolimatta. Minna Lyytinen

Kuopion ehkä suurimman talvitapahtuman, Finland Ice Marathonin järjestelyt ovat sää- ja jäätilanteesta huolimatta hyvällä mallilla. Pohjois-Savon Liikunnan tapahtumapäällikkö Esa Pietikäinen kertoo, että tapahtumaa joudutaan muokkaamaan tavalla tai toisella tänä vuonna. Itä-Suomen Aluehallintavirasto (AVI) tekee uusia rajoituksia viimeistään 20.1. koskien helmikuun 2021 tapahtumia ja silloin nähdään, voidaanko tapahtuma järjestää ja millaisessa muodossa.

– Jos perinteistä Finland Ice Marahtonia ei voida järjestää, tarkoituksena on järjestää omatoiminen, viikon kestävä virtuaalinen Finland Ice Marathon. Alue tullaan rakentamaan näyttäväksi. Uusista sarjoista, matkoista ja säännöistä ilmoitetaan heti kun teemme päätöksiä koskien tapahtumien järjestämisestä. Luonnonjään luisteluratoja aletaan työstämään heti kun sääolosuhteen mahdollistavat sen.

Yle uutisoi tiistaina, kuinka jäämaratonrataa vahvistetaan lähiviikkojen aikana pumppaamalla vettä ratapohjalle.

Vielä heikohkosta jäätilanteesta huolimatta jäällä näkyi jo yksittäisiä ulkoilijoita. Minna Lyytinen

Kommentoi