Vuokra-ale näkynyt myös Kuopiossa

Vuokranantajat joutuvat tällä hetkellä kilpailemaan vuokralaisista ja osa kalastelee asukkaita muutaman kuukauden vuokra-alennuksella.

Vuokranantajat joutuvat tällä hetkellä kilpailemaan vuokralaisista. Johanna Erjonsalo
Inka Matilainen

Inka Matilainen

Muun muassa Jyväskylässä on viime kuukausina näkynyt ilmiö, jossa yksityiset vuokranantajat ja vuokra-asuntoyhtiöt houkuttelevat itselleen vuokralaisia vuokra-alella. Vuokranantaja siis tarjoaa esimerkiksi kolme ensimmäistä asumiskuukautta puolikkaalla vuokralla tai jopa ensimmäisen asuinkuukauden ilmaiseksi.

Kyseinen ilmiö on näkynyt pienesti myös Kuopiossa kertoo yksityishenkilöiden ja isompien sijoittajayritysten vuokra-asuntoja välittävän OVV Asuntopalvelut Kuopion yrittäjä Ronja Reinikainen.

– Kuopiossa pienemmät vuokranantajat ei tähän vielä ole kovin innostuneita olleet, mutta pari isompaa toimijaa on tätä vuokralaisille tarjonnut.

Reinikainen arvelee ilmiön johtuvan isosta asuntotarjonnasta, jossa eletään vuokralaisen markkinoita. Vuokranantajat joutuvat kilpailemaan vuokralaisista, eikä vuokralaisvalinta enää välttämättä mene niin, että vuokranantaja valitsisi useammista hakijoista sen mieluisimman.

– Tällä parin kuukauden vuokranalennuksella haetaan myös usein sitä, että vuokraa ei tarvitsisi pysyvästi tiputtaa niin paljon vuokralaisen löytymiseksi. On myös tarjottu pienempää vakuutta, vaikka toisaalta korona on vaikuttanut niin, että erityisesti yksityiset haluaisivat isompia vakuuksia.

Kuopiossa asuntotarjonnan kasvu johtuu Reinikaisen mukaan suuresta uudisrakentamisesta. Tarjolla on sekä vanhoja että uusia asuntoja - ehkä jopa yli tämän hetkisen tarpeen. Etätyön- ja opiskeluiden lisääntymisen vaikutusta hän pitää pienenä.

– On ne vanhat asunnot ja jatkuvasti tulee uutta. Menee pari vuotta ennen kuin tilanne tasaantuu. Lisäksi myös asuntosijoittaminen on kasvanut viime vuosien aikana paljon, josta tulee myös tarjontaa vuokramarkkinoille. Ehkä korona on vaikuttanut siihen, että moni myynnissä ollut asunto onkin laitettu vuokralle kun se ei olekaan käynyt kaupaksi.

OVV:n asiakkaista suurin osa on opiskelijoita. Reinikainen sanoo, että parhaiten liikkuvat yksiöt ja pienet kaksiot. Rivitaloille on myös aina kysyntää, sillä niitä on tarjolla harvoin.

– Alueet ovat perinteiset: Keskusta, Niirala, Saaristokaupunki ja Puijonlaakso. Neulamäki on ehkä uutena aavistuksen kasvussa.

Kommentoi