Lähisuhdeväkivallan uhri Stina: ”Apua kyllä on olemassa ja sitä saa”

Kun Stinan puoliso pahoinpiteli hänet, Stina tuli itkuisena ja sekavana pakoon Kuopioon ja sai heti apua.

Pari vuotta sitten kuopiolaisen Stinan avopuoliso tarttui hänen kurkkuunsa. Kesällä 2019, ennen juhannusta mies kuristi Stinaa kaksi kertaa, joista jälkimmäisellä Stina menetti tajuntansa. Tapahtunut on kamalinta, mitä Stina on elämässään ikinä kokenut.

– Se on niin järkyttävää, kun toisella on sekunneissa valta viedä sun elämä ja, kuinka mietit sitä ennen kuin sulta sammuu pää. Olin sen jälkeen henkisesti todella sekaisin ja pelkäsin kuolevani.

Ennen tapahtunutta pariskunta ehti olla yhdessä pari vuotta, ja he muuttivat toiselle paikkakunnalle 2017. Reilun vuoden yhdessä asumisen jälkeen miehen käytös muuttui kylmäksi ja äkkipikaiseksi. Nopeasti paljastui, että kuvioon liittyi myös kolmansia osapuolia.

– Väkivalta ei ole vain ”lähiöbaarien vakkaripariskuntien” ongelma. Meillä molemmat kerrat tapahtuivat niin, että kumpikin oli täysin selvä. Ehkä siihen vaikuttivat toiset naiset, ehkä joku muu. Jotakin omia haasteita hänellä oli.

Kun puoliso kävi käsiksi toisen kerran, Stina ei jäänyt odottamaan seuraako vielä lisää, vaan pakkasi tavaransa ja tuli Kuopioon.

– En tiedä johtuuko se työstäni asunnottomien tukiyksikössä vai mistä, mutta minulle oli sen jälkeen selvä, että nyt riittää. Olin ehkä jossain shokkitilassa, kun puhuin ystävälle puhelimessa. Myös hän sanoi tilanteen menneen liian pitkälle ja tuli ”väkisin” hakemaan minut Kuopioon.

Tuollainen kokemus jättää jäljet pitkäksi aikaa.

Kuopioon saapuessaan Stina meni aikuissosiaalitoimistoon, jossa hän ei pystynyt kuin itkemään. Hätä tunnistettiin äkkiä akuutiksi ja hänelle järjestettiin lääkäri, asunto ja hän pääsi mukaan Kuopion Ensikotiyhdistyksen Pelotta-hankkeeseen. Hankkeessa työskennellään lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokeneiden tukemiseksi ja hanke on saanut jatkorahoitusta tälle vuodelle. Siitä alkoi toipumisen tie.

– Aluksi minulla oli yksilötapaamisia, joissa vyyhtiä alettiin purkamaan. Sain paitsi keskusteluapua, myös apua konkreettisten asioiden hoitamiseen kuten esimerkiksi toiseen kaupunkiin jääneiden tavaroiden hakuun.

Kun Stinan tilanne ja mielikin alkoi rauhoittua, siirtyi hän vertaistukiryhmään, jota hän kutsuu toiseksi kävelykepiksi. Ryhmä ei enää kokoonnu, mutta jäsenet pitävät silti yhteyttä toisiinsa. Stinalle vertaistuella oli korvaamaton apu.

– Tuollainen kokemus jättää jäljet pitkäksi aikaa. Miten korvaamaton tuki onkaan ihmiset, joilla on sama tausta, mutta eri tarina. Ryhmässä sai huomata, ettei ole yksin ja saimme paljon työkaluja esimerkiksi ahdistuksen helpottamiseen, omien rajojen tunnistamiseen ja turvallisuuden tunteen löytämistä hengityksen kautta.

Vaikka tapahtuneesta ei ole kauan, pahimmat ajat ovat jo ohi. Stina on onnellisesti palannut työelämään ja uudessa suhteessa. Tarinaansa hän halusi raottaa siinä toivossa, että kohtalotoverit tietäisivät apua olevan olemassa ja muistuttaa, ettei kyseessä ole vain tietyn yhteiskuntaluokan ongelma.

– Itse en varmasti olisi ilman hanketta tässä pisteessä. Kenelläkään ei ole oikeutta satuttaa toista, mutta jos ikäviä asioita tapahtuu, niin apua kyllä on olemassa ja sitä saa.

Pelotta-hankkeen projektityöntekijä Saara Röntynen kertoo, että vuonna 2020 ”Pelotassa” asiakkaita oli noin sata. Joukkoon mahtui niin aikuisia, nuoria kuin lapsiakin. Koronapandemian alussa yhteydenotot vähenivät, vaikka tukea oli tarjolla myös etänä.

– Pelotta-väkivaltatyö tarjoaa tukea koko Pohjois-Savon alueella, joten etätyöskentelymahdollisuudet olivat jo olemassa. Koronapandemian aikana etäyhteyksin työskentelyn määrä kasvoi ja toteutettiin jopa verkkoryhmä. Pandemian alussa yhteydenotot vähenivät. Korona sulki perheet koteihin ja ulkopuoliset kontaktit vähenivät. Tämä on saattanut vaikeuttaa avun hakemista. Vähitellen kesää kohti asiakasvirta normalisoitui.

Pelotta väkivaltatyö

Tukea Pohjois-Savossa

Pelotta -väkivaltatyön avopalveluun voi olla yhteydessä, jos on kokenut lähisuhteissaan väkivaltaa tai sen uhkaa.

Kokemus voi olla tuore tai siitä voi olla jo pitkäkin aika.

Tuki on yksilö- ja perhetapaamisia kasvokkain tai etäyhteyksin sekä ammatillisesti ohjattuja vertaisryhmiä.

Soita ja varaa aika: Hanna 044 369 7211 ja Saara 044 369 7210.

Avopalvelu sijaitsee Kuopiossa, osoitteessa Kauppakatu 9. Palvelua on tarjolla myös etäyhteyksin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut