"Elänkö sellaista elämää, mitä itse haluan?" – Suvi Kohisevankoski kannustaa ottamaan elämän omiin käsiin

Suvi Kohisevankoski on tehnyt omassa elämässään rohkeita ratkaisuja ja kannustaa muitakin elämään unelmaelämää.

Monella meistä tulee vastaan hetkiä, jolloin alamme pohtia, elämmekö todella sellaista elämää mitä haluamme. Kuopiolainen diplomi-insinööri, tutkija ja business- ja life coach Suvi Kohisevankoski on omassa elämässään tehnyt monia isoja muutoksia.

Nyt hän valmentaa muitakin elämänmuutosten teossa. Hän rohkaisee jokaista ottamaan elämän omiin käsiin ja tekemään ratkaisuja, jotka tukevat omaa unelmaelämää.

Suvi oli kymmenkunta vuotta konsulttifirma Talentreessa osakkaana ja johtamisen konsulttina. Työssään hän valmensi satoja esimiehiä ja yrittäjiä. Työn ohella hän alkoi opiskella coachingia ja tehdä väitöskirjaa osallistavasta johtamisesta.

– Talentreessa työskentely oli minulle unelmien täyttymys. Se porukka oli aivan huikea! Mutta coaching-opintojeni myötä aloin pohtia omia arvojani. Tunnistin, että kaipaan vapautta, irtaantumista ulkopuolelta tulevista tavoitteista ja lisää aikaa toteuttaa itselle tärkeitä asioita.

Suvi totesi, että jos haluaa uudistaa elämää, on oltava valmis käärimään hihat ja alkaa toteuttaa muutoksia. Niinpä vuosi sitten äitiysloman alkajaisiksi Suvi jätti rakastamansa työn ja möi pois osakkuutensa.

– Pidin työstäni Talentreella, siksi muutoksen tekeminen oli myös kipeää. Vaikka muutos pelotti, minulle tuli sisäinen varmuus, että nyt on aika alkaa kirjoittaa uutta lukua omassa elämässä.

Jokainen meistä jättää jälkeensä tietynlaisen energian.

Suvi Kohisevankoski

Pian Talentreelta lähdön jälkeen Suvi perusti oman valmennusyrityksen. Nyt hän opastaa muitakin elämään itsensä näköistä merkityksellistä elämää ja tekemään elämässään rohkeita ratkaisuja. Hän on kirjoittanut aiheesta myös kirjan, järjestää elämäntaidon valmennuksia, työyhteisöcoachingvalmennusta ja Oman tarinan äärellä -retriittejä.

–Koen, että ihmisillä on iso tarve pysähtyä ja miettiä elämäänsä. Korona on tarjonnut mahdollisuuden tarkastella uudesta näkökulmasta omia toimintatapoja.

Suvi puhuu arkionnellisuuden merkityksestä ja oman sisäisen äänen kuuntelemisesta.

– Muutoksia suunnitellessa kannattaa pysähtyä miettimään omia arvoja, unelmia ja tarpeita. Ovatko unelmani ja tavoitteeni tosiaan omiani, vai kenties joidenkin muiden? Elänkö todella sellaista elämää, mitä itse haluan?

Suvi sanoo, että isoja ratkaisuja suunnitellessa kannattaa miettiä, teenkö ratkaisuja omasta sisäisestä voimasta vai kenties pelosta käsin. Tyypillisesti moni empii isojen elämänmuutosten tekoa siksi, että pelkää taloudellisen tilanteen romahdusta.

Suvikin pohti aluksi, onko järkevää jättää vakaa työpaikka ja tasainen toimeentulo. Hän tuli siihen tulokseen, että kaikkea ei voi mitata rahassa. Onnellinen elämä voi syntyä vaatimattomistakin asioista.

– Haluan tehdä ratkaisuja elämä edellä, ei ura edellä. Toisaalta minulla oli taustani vuoksi vahva usko siihen, että osaan kyllä pyörittää yritystä ja tehdä liiketoimintaa.

Elämänmuutoksesta haaveileville Suvi muistuttaa, ettei kaikkia muutoksia tarvitse tehdä kerralla.

– Jos haluaa vaikka tehdä taidetta, sitä voi alkaa työstää vähitellen työn lomassa. Kohti unelmaelämää voi siirtyä myös asteittain.

Suvi haluaa elää kuten opettaa. Siksi hän pyrkii jatkuvasti muokkaamaan myös omaa elämäänsä toivomaansa suuntaan. Hänen ja miehensä uusin elämänmuutos on luopuminen Linnanpellolla sijaitsevasta unelmakodista. Perhe on pian aloittelemassa uutta elämää Suvin miehen kotitilalla Siilinjärvellä. Se on ollut sekä Suvin että hänen miehensä yhteinen haave.

– Olen aina käyttänyt villiyrttejä ja viime aikoina myynytkin villiyrttituotteita REKO-ringin kautta. Maaseudulla avautuu uusia mahdollisuuksia villiyrttien keräämiseen ja niiden käyttöön.

Suvi muistuttaa, että joskus unelmat voivat myös muuttua, kun ihminen kasvaa.

– Siksi joskus on myös viisautta luopua joistain unelmista.

Esimies, mieti, millaisen energian jätät tilaan

Suvi Kohisevankoski on työurallaan valmentanut satoja esimiehiä ja yrittäjiä. Hän on huolestunut nykypäivän työelämän raadollisuudesta ja jatkuvasta kiireestä. Suvin esimiescoaching-keskusteluissa yksi teema korostui yli muiden: Kiire, kiire ja kiire.

– Lukuisilla esimiehillä jokainen päivä on selviytymistaistelua. Moni on uupumisen rajalla ja oman ajan hallinta on hukassa.

Miten esimies voisi sitten parantaa työskentelyään ja olla parempi esimies alaisilleen?

– Ihan ensiksi pitäisi pysähtyä ja tehdä itselle selväksi, mihin ollaan menossa, mikä on oma roolini ja vievätkö tekemämme asiat kohti tavoitteita, Suvi vinkkaa.

Monilla pienillä käytännön muutoksilla voi parantaa ja järkevöittää omaa ajankäyttöä.

– Monilla työpaikoilla voitaisiin yksinkertaistaa esimerkiksi sähköpostitapoja. Sähköpostia ei tarvitse seurata koko ajan vaan sille voi varata oman hetkensä. Esimiehet voivat myös pohtia, kannattaako heidän olla jatkuvasti käytettävissä. Voisiko esimieskin varata itselleen keskittymisaikaa?

Jokaisen esimiehen olisi syytä keskittyä aitoon kohtaamiseen alaisten kanssa.

– Kuuntele aidosti, ole läsnä. Hyväksy, että toisen näkemys voi olla erilainen kuin oma näkemyksesi.

Suvin mukaan jokaisen esimiehen olisi hyvä jokaisen viikon päätteeksi reflektoida mennyttä viikkoa: Veikö tämä viikko kohti tavoitteita, toteutinko omaa rooliani ja mitkä olivat onnistumiset.

Suvi vihjaa myös jokaista miettimään, millaisen jäljen jätämme tilaan.

– Jokainen meistä jättää jälkeensä tietynlaisen energian. Varsinkin esimiesten kannattaa miettiä, millaisen enengian jätän tilaan ja niille ihmisille, joita kohtaan.

Kuka?

Suvi Kohisevankoski

Diplomi-insinööri, business- ja lifecoach.

Teki pitkään ympäristövastuukonsultointia, myöhemmin johtamis- ja strategiakonsultointia.

Tarjoaa nykyään yrityksensä kautta elämäntaitovalmennusta.

Etusivulla nyt