Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuljetat koko omaisuuttasi aina mukanasi, Paula Aikio-Tallgren?

Viikkosavon Viikon väitteet -sarjassa esitetään tolkuttomia väitteitä. Tällä kertaa väitteisiin vastaa Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Paula Aikio-Tallgren.

Olit ehdolla viime eurovaaleissa kokoomuksen edustajana. Mielestäsi kaikissa puolueissa osataan edistää yrittäjien asiaa. Paitsi vasemmistopuolueissa.

Luen kiinnostuksella lähiaikoina puolueiden vaaliohjelmat. Yrittäjyys on jokaisessa ohjelmassa, mutta sisältö ratkaisee. Tekstistä kyllä selviää jos yrittäjyys on ohjelmassa pakkopullana. Minut saa yllättää iloisesti. Tämä maa nousee vain yrittäjyyden - ei minkään muun kautta.

Olet aiemmissa haastatteluissa kertonut haluavasi jatkaa työntekoa ainakin osittain niin kauan kuin henki pihisee. Elämä ilman työntekoa on merkityksetöntä elämää.

Minulle asia on näin. Muistan kun oivalsin että minun ei kannata ottaa stressiä eläkkeestä, vapauttavaa. Saan työstä voimaa, ajatuksia, inspiraatiota, sosiaalisia suhteita, hyviä ystäviä ja pysyn ajan tasalla. Olen kiinnostunut ihmisistä ja maailmanmenosta ja työ on väylä siihen. Ideologisesti olen sitä, mieltä että jokaisen suomalaisen pitää kysyä itseltään mitä voin tehdä Suomen eteen. Suurin osa suomalaisista voi tehdä sitä työn kautta.

Olet myös aiemmissa haastatteluissa antanut naisjohtajille neuvoksi lisätä ”reipasta röyhkeyttä”. Harjoitat tätä neuvoa myös omassa elämässäsi.

Kyllä, mutta toivon etten perusteetta. Äitini on roolimallini ja vanhempani korostivat tätä meidän tyttöjen kasvatuksessa. Reipas röyhkeys tarkoittaa omiin vahvuuksiin uskomista. Muut arvioivat sitten onko se riittävää. Haluan sparrata tällä viestillä kaikenikäisiä naisia.

Olet aamuvirkku ja tulet usein varhain työpaikalle. Noudatat johtajaguru Robin Sharman ohjeita, ja heräät jo ennen viittä, sillä kaikki menestyneet ihmiset tekevät niin.

Haluaisin, että kaikki olisivat työpaikalla kello viisi. Miksi tämä on niin vaikeaa..? Aamun tunnit ovat minulle parhaita ja yhdeksään mennessä minulla on jo iltapäiväkahvien aika. Teen kuusi päivää viikossa töitä mutta tämä sopii minulle.

Olet taitava verkostoituja ja luot nopeasti suhteita joka suuntaan. Tiedät että paras tapa vaikuttaa on tutustua nopeasti kaikkiin tärkeisiin ihmisiin.

Viime vuosi veti suunnitelmat uusiksi niin etten pystynyt verkostoitumaan niin laajasti kuten olisin halunnut. Olen kuitenkin uusi täällä ja tarvitsen verkostoja. Ihminen tavataan aina kasvokkain ja bisnekset tehdään kasvokkain. Luottamus luodaan henkilökohtaisessa tapaamisessa vaikka vain viiden minuutin aikana.

Asut 5,5 tunnin junamatkan päässä miehestäsi. Paras tapa hoitaa parisuhdetta on muuttaa mahdollisimman kauas puolisostasi.

Suosittelen. Meidän ratkaisumme perustuu vahvoihin identiteetteihin. Olemme 40 v yhdessäolon aikana tottuneet monenlaisiin muutoksiin, kriiseihin ja yllättäviin käänteisiin. Resilienssiä on suhteessamme ollut ennen kuin termiä edes tunnettiin. Nyt olemme olleet enemmän Kuopion citykodissa kuin Torniossa. Kesäksi tuotiin vene ja olemme ottaneet vesialueet haltuumme. Mies on kuitenkin yleensä valmis lähtemään kolmen päivän kuluttua takaisin pohjoiseen - sanoo, että on aina liikaa hommia Kuopiossa.

Sinua kuvaillaan touhun naiseksi, joka laittaa nopeasti tuulemaan. Joskus joudut itsekin toteamaan, etteivät muut pysy aina vauhdissasi mukana.

Joskus sekoan omaan näppäryyteeni, mutta suhtaudun asiaan huumorilla. Monet asiat vaativat pohdiskelua ja perusteellista valmistelua, mutta jahkaaminen ei useinkaan paranna asian eteenpäin viemistä. Siksi menoksi vaan.

Yrittäjänä olet tottunut vastaamaan itse kaikesta. Siksi pidät palkkatöissäsi mielelläsi kaikki langat omissa käsissäsi.

Tietysti langat on oltava toimitusjohtajan käsissä, tästä ei ole kahta sanaa. Sen sijaan osaan delegoinnin. Mikä on ollessani, kun on niin taitava tiimi ammattilaisia erilaisilla vahvuuksilla ja osaamisilla.

Olen työskennellyt Savon Yrittäjien toimitusjohtajana reilun vuoden. Tätä et sano kellekään ääneen, mutta suhtaudut Kuopioon väliaikaisratkaisuna ja tähyilet koko ajan uusia, vaativampia töitä.

Olen onnellinen uudesta elämästäni Kuopiossa ja tunnen tekeväni merkityksellistä työtä. Ihmettelen päivittäin miten minulle kävi niin hyvä tuuri, että asun upeassa maakunnassa, yhdessä Suomen kauneimmista kaupungeista ja että saan tehdä töitä yrittäjien eteen.

Sinua kuvaillaan iloiseksi ja nauravaiseksi ihmiseksi. Negatiiviset ja alavireiset ihmiset haluaisit kiertää kaukaa.

Viime vuosi oli raskas ja työntäyteinen. Osa koronavuodesta selviytymistä olivat huumori, kevennykset ja hirtehishuumori työkavereiden kanssa. Myönteisyys ja tekemisen meininki ottivat vallan negatiivisuudesta ja apatiasta. Yrittäjien kiitokset Savon Yrittäjille kantoivat meitä kaikkia.

Silminnäkijöiden mukaan kuljet töihin vetämällä mukanasi isokokoista pyörällistä ostoskassia. Kuljetat varmuuden vuoksi koko omaisuuttasi aina mukanasi.

Ostin juuri uuden mummokärryn. MTK:n Kauhasen Jari kysyi yhdessä kokouksessa, olenko lähdössä pitkällekin matkalle. Sanoin, että takaisin Aapelin toimistolle. Kärry painaa kymmenisen kiloa. Siinä on kaikki varusteet ydinturmaa pienempiin haasteisiin. Lääkepatteristo on aika laaja, leikkauksia en pysty tekemään mutta kaikki sitä pienemmät vahingot hoituvat. Voin kaupata kärryn sisältöä vaikka Fennian uudeksi survival tuotteeksi korvausta vastaan.

Sinut tunnetaan napakoista korkojen kopinasta. Kenkäkaupassa asioidessasi tärkein kriteerisi on valita kengät joiden kopina kuuluu kauas.

Ehdottomasti. Työkavereiden kannalta on tietysti hyvä, etten voi hiipiä huomaamattomasti selän taakse. Veikkaan, että toimistolla osaavat jo tulkita kopinan äänensävyjäkin aika tarkkaan. Pitääpä kysyä.

Savon alueen yrittäjäyhdistyksissä on voimakastahtoista väkeä. Välillä joudut puremaan huuliasi, ettet vain joudu kenenkään kanssa napit vastakkain.

Napit sinkoilevat järjestötoiminnassa kaikkialla. Minulla on parinkymmenen vuoden kokemus järjestötoiminnasta luottamushenkilöpuolella ja reipas keskustelu kuuluu asiaan. Annan itselleni tunnustusta siitä, että olen pystynyt siirtymään aluejärjestön puheenjohtajasta työntekijäksi uudessa maakunnassa. Minulla on mahtavat pomot, joilta saan tukea ja sparrausta. Koen aidosti, että parannamme yrittäjien arkea. Se on minun missioni, ei järjestöhifistely.

Sinulla on hyvin kansainvälinen tausta ja olet asunut vuoden myös USA:ssa. Tämän vuoksi small talk käy sinulta luontevammin kuin keskivertosuomalaiselta

Tämä on totta. Menin sinne suomalaisena ja tulin takaisin suomalaisena joka aloittaa keskustelun vaikka sähköpylvään kanssa. Käyn small talkia ministerien ja rantojen miesten kanssa. Lapissa on aina katsottu mies, eikä nuttu - minulle kaikki ihmiset ovat samanarvoisia. Small talkista on vain hyviä kokemuksia. Sää on loistava puheenaihe ympäri maailmaa ja toimii aina. Kiina on opettanut minulle paljon. Ystävällisyys ei maksa mitään eikä kiinnostus keskustelukumppania kohtaan. Kukaan ei ole tähän mennessä suuttunut ystävällisestä keskustelunalusta.