Viikkosavon valtuustokysely: Vihamielistä suunsoittoa esiintynyt Kuopiossakin

Kuopiossakin jotkut poliitikot kertovat kohdanneensa väkivallan uhkaa tai uhkaavaa puhetta. Pääosin poliitikkoihin suhtaudutaan valtuutettujen mielestä hyvin.

Poliitikkoihin kohdistuva väkivallan uhka nousi viime viikolla puheenaiheeksi, kun ex-pääministeri Juha Sipilän päälle hyökättiin Helsingissä. Onko ilmapiiri muuttunut kireämmäksi myös Kuopiossa?

Viikkosavon Kuopion valtuutetuille tekemä kysely osoittaa, että Kuopiossa poliitikot ovat ainakin toistaiseksi saaneet olla varsin rauhassa. 27 kyselyyn vastanneesta poliitikosta kuusi kuitenkin kertoi kohdanneensa väkivallan uhkaa. Heistä kaksi oli kansanedustajia.

– Minua on uhattu somen kautta ampumisella. Tämä tapahtui pian sen jälkeen, kun eduskuntavaaliehdokkuuteni julkaistiin. Onneksi meillä on vielä pitkä matka sanoista tekoihin, mutta kyllä lähihistoria opettaa, että tämä matka saattaa olla lyhenemässä ja siksikin ilmiöön on suhtauduttava vakavasti, Marko Kilpi (kok.) kirjoittaa.

– Vihamielistä suunsoittoa on esiintynyt Kuopiossa joskus vaalien alla. Vakavammat uhkailut ovat liittyneet kansanedustajan työhön. Kaikki tapaukset on ilmoitettu aina viranomaisille selvitettäväksi, Markku Rossi (kesk.) kertoo.

Yksittäisiä uhkaavia tilanteita tai sanallista uhkailua kertovat kohdanneensa myös Irja Sokka (sd.), Iiro Väisälä (vihr.), Markus Jukarainen (ps.) ja Leila Savolainen (kesk.)

– Pari suoranaista tappouhkausta on poliittisten vuosien varrella tullut sekä jokunen häirikkötekstiviesti, Jukarainen kertoo.

Poliittinen ilmapiiri on yleisesti hyvä ja parempi kuin kansalaiset usein olettavat.

Olli-Pekka Ryynänen

Vastanneista lähes kaikki ovat kuitenkin sitä mieltä, että Kuopiossa poliitikkoihin suhtaudutaan pääosin asiallisesti. Myös Kuopion poliittista ilmapiiriä pidetään hyvänä.

– Poliittinen ilmapiiri on yleisesti hyvä ja parempi kuin kansalaiset usein olettavat, Olli-Pekka Ryynänen (kok.) kertoo.

– Kuopiossa pääsääntöisesti poliitikkoihin suhtaudutaan hyvin. Ihmiset tulevat mielellään juttelemaan ja ottavat yhteyttä sekä luottavat, että heidän asioitaan yritetään edistää, Petri Kaunisto (sin.) kirjoittaa.

– Luulen, että suhtaudutaan samoin kuin muuallakin. Tietynlaista ”hyökkäävyyttä” on enemmän kun alkuaikoina mutta ei pahempaa, Hannu Kananen (kesk.) kirjoittaa.

Pekka Niiranen (kok.) kertoo, että Kuopiossa valtuustoryhmät ovat yhdessä sitoutuneet ehkäisemään vihapuhetta:

– Se on tärkeä viesti. Kaupunginvaltuuston kokoukset ovat tähän saakka aina sujuneet asiallisesti, eikä Oulun tapaisia alatyylisiä puheenvuoroja ole ollut.

– En ole kokenut ongelmia. En ole myöskään kuullut muilta politiikassa mukana olevilta mitään kauhutarinoita tai kokemuksia. Vihapuheet, maalittaminen ja väkivalta ovat asioita, jotka eivät toivottavasti yleisty, Tuula Savolainen (kesk.) kertoo.

– Olen toiminut virkamiehenä ja erilaisissa luottamustoimissa lähes 50 vuoden ajan. En ole kokenut uhkailua tai vihamielistä suhtautumista, mutta jonkin verran tehtyjen päätösten arvostelua, mikä sinänsä on aivan hyvä, Jukka Pulkkinen (sd.) kertoo.

– Kuopiossa meihin suhtaudutaan pääasiassa erittäin asiallisesti ja lämpimästi. Kuntalaiset ottavat yhteyttä mieltä painavissa asioissa kadulla pysäyttäen, puhelimitse ja sähköpostitse, Leila Savolainen (kesk.) kertoo.

Poliittisen ilmapiirin kiristyminen valtakunnallisesti huolestuttaa kuitenkin joitakin kuopiolaisvaltuutettuja. Myös lähestyvä vaalikevät pohdituttaa.

– Kyllä kevään vaalit mietityttävät. Ihan yksin ei enää kannata olla yleisön jututettavana tai ainakin ”ääri-ihmiset” on otettava huomioon mahdollisena uhkana yleisötapahtumissa, Irja Sokka (sd.) sanoo.

– Toivon tietysti, että tilanne jatkuu nykyisenkaltaisena. Huolena on, että mikäli jatkossa ilmenee häirintää muodossa tai toisessa, tämä vaikeuttaa ehdokasrekrytointia ja siten myös toimivaa demokratiaa, Björn Cederberg (kd.) pohtii.

Myös näin valtuutetut kuvailivat Kuopion poliittista ilmapiiriä:

Mikko Lankinen (sd.): Minusta ilmapiiri on ihan hyvä ...ehkä joskus saa kuulla vahvoja eriäviä mielipiteitä kuntalaisilta -ja sekin on ihan ok

Erkki Virtanen (vas.): Poliittinen ilmapiiri on Kuopiossa ainakin poliitikkojen keskuudessa ihan hyvä, kuten on aina ollut sen 28 vuoden ajan, jolloin olen valtuustossa istunut. En seuraa paikallista sosiaalista mediaa, joten siellä on vihapuhetta saattanut esiintyä, mutta siellä "kunnostautuneista" valtuutetuista ei ole vaivaa ollut, koska itse valtuustossa he eivät ole juuri suutaan avanneet. Kuopiossa poliitikkoihin suhtaudutaan pääsääntöisesti asiallisesti. Itse en muista saaneeni perusteetonta tai epäasiallista palauutetta juuri koskaan. Myönteistä palautetta tulee paljon enemmän kuin kielteistä.

Antti Kivelä (kesk.): Kuopiossa on hyvä poliittinen kulttuuri ja ilmapiiri. Monenlaisista asioista voidaan puhua asiallisesti.

Iris Asikainen (sd.): Henkilökohtaisesti koen että poliitikkoihin suhtaudutaan kuten muihinkin yhteisistä asioista päättäviin toimijoihin. Arvostelua ja kriittistäkin palautetta tulee mutta tämä kuuluu tehtävän luonteeseen.Asioista ja niiden oikeudellisuudesta keskustellaan mutta ei mielestäni mennä henkilökohtaisuuksiin.

Tuula Väätäinen (sd.) Katsoisin, että varsin rauhallinen ilmapiiri. Tosin Koronan vuoksi emme ole olleet toreilla ja ihmisjoukossa, joten todellista tilannetta on nyt vaikea arvioida.

Hilkka Kontiainen (sd.): Asiallisesti, mutta varovainen pitää olla. Itse vältän tilanteita joissa voi tulla sanaharkkaa.

Ennakolta on mietittävä mm. torilla mihi tilanteisiin menee.

Kari Loponen (kesk.): Mielestäni poliitikkoihin suhtaudutaan asiallisesti. Luottamus asioiden hoitamiseksi toki pitää ansaita.

Minna Reijonen (ps.): Asiallisena ja melko rauhallisena koen täällä ilmapiirin ja poliitikkoihin suhtautumisen. En ole kokenut uhkaavia tilanteita. Kaikista yhteiskunnallisista asioista pitää pystyä keskustelemaan. Asioista saa olla tarvittaessa eri mieltä ja se täytyy uskaltaa sanoa.

Tästä on kyse

Kysely valtuutetuille

Viikkosavo laittoi Kuopion valtuutetuille sähköisen kyselyn, jossa selvitettiin, ovatko kuopiolaispoliitikot kohdanneet väkivallan uhkaa ja miten valtuutetut kokevat poliittisen ilmapiirin Kuopiossa.

Kyselyyn vastasi määräaikaan mennessä 27 valtuutettua.

Vastanneista 6 kertoi kohdanneensa väkivallan uhkaa tai uhkaavia yhteydenottoja.

Lähes kaikki vastaajat kokivat, että pääsääntöisesti poliitikkoihin suhtaudutaan Kuopiossa hyvin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut