Osa ihmisistä joutuu matkustamaan myös korona-aikana: ”Pankkiin on sen verran velkaa, että ei voi kotiinkaan jäädä odottelemaan, milloin tämä loppuu”

Joni Ruotsalainen kuljettaa tavaraa ulkomaille. Viikkosavo haastatteli henkilöitä, jotka ovat matkustaneet koronapandemian aikana.

Joni Ruotsalainen kuljettaa tavaraa Suomen, Ruotsin ja Norjan välillä. Kuvassa hän on lähdössä Oulusta Helsingborgiin. Jonin kuva-arkisto
Inka Matilainen

Inka Matilainen

Hallituksen yleinen suositus on tällä hetkellä, että kaikkea matkustamista vältettäisiin ja sama ilmapiiri on vahvasti läsnä myös kansan keskuudessa. On kuitenkin henkilöitä, joiden on välttämättömyys matkustaa rajojen yli esimerkiksi työn vuoksi.

Yksi heistä on kuopiolainen rekkakuski Joni Ruotsalainen. Mies kuljettaa pääsääntöisesti erilaisia elintarvikkeita ja paperia Ruotsiin ja Norjaan. Yleensä hän on tien päällä noin kolme viikkoa, ja sitten viikon kotona, välillä työrupeama voi venähtää pidemmäksikin.

– Noin 80 prosenttia työajasta menee rajan toisella puolella Ruotsissa tai Norjassa. Niihin viedään tavaraa, ja myös haetaan. Matkalla voi olla useampi pysähdyspaikka, jossa puretaan ja lastaillaan kuormaa. Sitten katsotaan, missä seuraava osoite on. Välillä tullaan Suomeen ja lähdetään takaisin.

Ruotsalainen on työskennellyt normaalisti koko pandemian ajan. Ruotsiin tuli kasvomaskisuositus ruuhka-aikoina vasta pari viikkoa sitten. Silti ammattikuljettajaa ei ole pelottanut. Lähi- ja tuttavapiiristä sen sijaan on kyselty, että onko järkeä lähteä.

– Palaute on ollut paikoin aika raakaa, mutta pakko se on mennä. Pankkiin on sen verran velkaa, että ei voi kotiinkaan vaan jäädä odottelemaan, milloin tämä loppuu. Ja pakkohan se on tavaran liikkua. Muuten on kaupat äkkiä tyhjinä.

Karanteenimääräykset eivät koske tavaraliikenteen kuljettajia. Ruotsalainen muistuttaa, että suurimman osan työajasta hän viettää yksin ratin ääressä ja purku- ja lastauspaikoillakin, hän on tekemisessä pääsääntöisesti vain yhden ihmisen kanssa. Taukopaikoilla ja julkisissa paikoissa hän käyttää käsidesiä ja kasvomaskia. Riski saada tartunta, ja levittää sitä on hänellä todennäköisesti paljon pienempi kuin vaikka ihan kuopiolaisella kaupan kassalla.

Moni tuntuu ajattelevan, että kaikkeen voisi aina itse vaikuttaa.

– Ruotsi on nyt vain jo ihan sanana paha. Ihmiset ajattelevat, että korona tarttuu sillä siunaamalla, kun rajan ylittää, vaikka olisit keskellä umpimettää. Tunnen valtavasti ammattikuskeja ja vielä yhdelläkään en ole kuullut olleen tartuntaa.

Kuopiolainen Nina (nimi muutettu) on tämän jutun ilmestyessä parhaillaan ulkomailla, jonne hän lähti viime viikolla. Nina opiskelee yliopistossa Baltiassa ja matkusti tyhjentämään asuntonsa, ennen kuin vuokrasopimus päättyy. Hän ei halua esiintyä nimellään, eikä kertoa alaansa, koska epäilee, että siitä voisi olla haittaa työpaikassa.

Tämänhetkisellä reissulla Ninalla vierähtää arviolta kolmisen viikkoa, josta ensimmäiset 10 päivää Nina on karanteenissa. Hän kertoo, että on käynyt opiskelumaassaan nyt yhteensä kolme kertaa pandemian aikana, koska on ollut pakko.

– Aloitin opinnot syksyllä. Oppilaitoksessani tiedot esimerkiksi etäopiskeluun siirtymisestä tulevat todella myöhässä ja siksi olen joutunut tekemään reissuja sinne. Minulla oli tänne jo uusi asunto katsottuna ja tämä nykyinen irtisanottu tämän kuun loppuun. Sitten koulusta ilmoitettiin, että opetus on keväällä täysin etänä. Jouduin siis irtisanomaan asunnon, jossa en ole ehtinyt edes asua, ja nyt tavarat varastoon, koska ei minulla ole varaa pitää asuntoa tyhjilläänkään.

Nina sanoo, että hän välttäisi matkustelua tällä hetkellä jos vain suinkin voisi. Ajatus koronatartunnan saamisesta toisessa maassa ei houkuta, vaikka eurooppalainen sairaanhoitokortti taskusta löytyykin. Häntä harmittaa ihmisten tuomitseva asenne.

– Moni tuntuu ajattelevan, että kaikkeen voisi aina itse vaikuttaa. Valitettavasti se ei mene niin. Vaikka olen tarkka, pyrkinyt ennakoimaan ja tekemään etänä, kaikki asiat eivät ole itsestä riippuvaisia. Jos voisin niin, en lähtisi.

Ihmiset ajattelevat, että korona tarttuu sillä siunaamalla, kun rajan ylittää.

Koronavirus

Matkustaminen

Muuntuneen koronaviruksen takia THL suosittelee, että matkustamista vältetään kokonaan Britanniaan, Etelä-Afrikkaan ja Irlantiin.

Myös kaikkea muuta matkustamista sekä kotimaassa että ulkomaille pitäisi rajoittaa vain välttämättömään.

Jos saavut Suomeen maasta, jossa koronan virusmuunnokset leviävät voimakkaasti, tartuntatautilääkäri voi määrätä sinut 14 vuorokauden viralliseen karanteeniin.

Jokaisella on oikeus lähteä Suomesta, ellei oikeutta ole lailla rajoitettu.

Jos suunnittelet matkaa ulkomaille, ota huomioon, että maat voivat rajoittaa maahantuloa.

Lähde ja lisätietoa matkustussuosituksista ja karanteeneista: THL

Kritiikistä huolimatta suunnitteilla matka Teneriffalle

Kuopiolainen Arto Kokko suhtautuu matkustamiseen koronasta huolimatta rennosti. Hän kertoo menneensä kesällä lentäen Kuopiosta Helsinkiin ja sieltä Tallinnaan viettämämään pitkän viikonlopun. Nyt suunnitelmissa on parin viikon reissu pojan kanssa Teneriffalle maaliskuussa, jos vain suinkin onnistuu.

– Tutkailen tilannetta koko ajan. Voi olla, että pitää mennä jopa kolmella lennolla jos saamme lennot, mutta sinne lähdetään, jos ei tule rajoituksia ja matkustuskieltoja. Olen käynyt Teneriffalla 13 kertaa, se on minulle kuin toinen koti ja kyllä sinne on päästävä.

Sekä Kokon kesäinen Tallinnan reissu että keväinen suunnitelma ovat saaneet paljon kritiikkiä osakseen. Se ei miestä hetkauta, eikä korona pelota häntä.

– Kyllä moni on sanonut, että onko järkeä. Suhtautuminen on ollut hyvin nuivaa. Itse en näe matkustamisessa ongelmaa, kun noudatetaan ohjeistuksia. Ja tiedän itsekin, että moni paikkahan se on Teneriffalla kiinni, ja on esimerkiksi maskipakko, mutta auringon ja ilmapiirin takia sinne mennään.

Kommentoi