Eläkeläisjärjestöt Alavan toimintakeskuksen tilanteesta: ”Puolen vuoden jatko ei hyödytä mitään”

Alavan toimintakeskuksen vuokrasopimusta jatkettiin yllättäen puoli vuotta. Eläkejärjestöjä ratkaisu ei lämmitä.

Mauri Liimatainen on pettynyt Alavan toimintakeskuksen vuokrasopimuksen purkuun vaikka järjestöt saivatkin puoli vuotta ”lisäaikaa”. Minna Lyytinen
Inka Matilainen

Inka Matilainen

Kuopion Hyvinvoinnin edistämisen lautakunta päätti 16.12. irtisanoa säästösyistä Alavan toimintakeskuksen vuokrasopimuksen tämän vuoden alusta lähtien. Samalla se ajoi ulos toimintakeskusta aktiivisesti käyttävät vammais-, eläkeläis- ja kansanterveysjärjestöt. Asia on herättänyt runsaasti keskustelua muun muassa lehtien mielipidepalstoilla.

Tilanteessa tapahtui käänne viime keskiviikkona, kun lautakunta päättikin jatkaa vuokrasopimusta toimintakeskuksen kesäkuuhun saakka. Kansalaistoimintojen palvelupäällikkö Kati Vähäsarja kertoo, että vuokrasopimuksen irtisanomisesta tuli paljon yhteydenottoja.

– Vuokrasopimus on nyt voimassa kesäkuun loppuun ja siihen mennessä on tarkoitus selvittää, löytyisikö korvaavia tiloja. Haasteena on, että maksuttomia tiloja ei ole kauheasti tarjolla. Korvaavia tiloja etsitään yhdessä nykyisten käyttäjien kanssa ja toivommekin, että käyttäjät olisivat suoraan kaupunkiin yhteydessä siitä, millaisia tarpeita heillä on.

Vähäsarja sanoo, että lautakunnan sopeutustavoitteita ei saada täyteen ilman säästöjä. Hänen mukaansa Alavan toimintakeskuksen vuokrasopimuksen päättäminen oli tiedossa jo pidempään, mutta keskustelu aiheesta nousi vasta nyt.

– Asia oli samassa käsittelyssä jo vuonna 2015, mutta silloin sopimusta jatkettiin toistaiseksi. Harmi, että asia nousi keskusteluun vasta nyt.

Yllättäen tullut uutinen aiheutti valtavasti hämmennystä ja porua tiloja aktiivisesti käyttävissä järjestöissä. Eläkkeensaajien Keskusliiton Kuopion Piirin puheenjohtaja Mauri Liimatainen oli hyvin pettynyt kuullessaan vuokrasopimuksen loppumisesta. Puolen vuoden jatkoaika ei tunnetta muuttanut.

Tuntuu, että säästäminen kohdistuu aina ikäihmisiin.

Mauri Liimatainen

– Se puoli vuotta ei nyt näin korona-aikana hyödytä yhtään mitään, kun tiloja ei voi pandemian vuoksi hyödyntää. Jos löytyy puoli vuotta lisäaikaa, niin miksi ei suoraan koko vuotta? Meistä tämä on ihan ajan peluuta kevään kuntavaalien yli, jottei asia rasittaisi päätöksentekijöitä ja sinne pyrkiviä, Liimatainen sanoo suoraan.

Kaupungin apua korvaavien tilojen etsimiseenkin Liimatainen pitää lähes turhana, sillä tiedossa on, ettei etenkään maksuttomia tiloja ole. Järjestöillä itsellään taas ei ole varoja kustantaa korkeita vuokria.

– Tilojen pitäisi olla hyvin monimuotoiset ja käytettävissä päiväaikaan. Siksi esimerkiksi koulut eivät oikein käy. Pettymys on suuri siksikin, kun Kuopiossa ei ole riittävästi tiloja entuudestakaan ja nyt niistä vähistäkin otetaan pois.

Pettymystä aiheuttaa myös se, etteivät ikäihmiset koe tulleensa kuulluksi ratkaisuissa. Liimatainen sanoo, että vanhusneuvostoa pitäisi kuulla ikäihmisiä koskevissa asioissa.

– Ja vanhusneuvostoon pitäisi saada edustajaksi ikäihmisiä, eikä poliittisia vaikuttajia.

Vuokrasopimuksen irtisanominen tuntuu eläkejärjestöistä, ettei järjestöjen ikäihmisten terveyttä edistävää työtä arvosteta. – En ymmärrä, miksi säästöä painotetaan perusteena, koska teemme tärkeää ennaltaehkäisevää työtä, jonka kaupunkikin tunnustaa. Alavasta joudutaan kuitenkin maksamaan käyttökustannukset, joten miksi emme olisi voineet siellä olla. Tuntuu, että säästäminen kohdistuu aina ikäihmisiin, Liimatainen sanoo.

Alavan toimintakeskus

Tästä on kyse

Kuopion Hyvinvoinnin edistämisen lautakunta irtisanoi 16.12. säästösyistä Alavan toimintakeskuksen vuokrasopimuksen Kuopion Tilakeskuksen kanssa vuoden 2021 alusta alkaen. Tiloja käyttävät maksuttomasti eri eläkeläis-, vammais- ja kansanterveysjärjestöt, jotka joutuvat vuokrasopimuksen päätyttyä tyhjän päälle.

Kokouksessa 15.1. lautakunta päätti yllättäen jatkaakin tilan vuokrasopimusta puoli vuotta ja pyrkii etsimään korvaavia tiloja järjestöjen kanssa.

Kommentoi