Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Marko Kieman elämänmuutos: "Oivalsin, missä harhassa olen elänyt"

Marko Kiema lopettaa työt täyttäessään tammikuun lopussa 50 vuotta. Hän luopui töiden lisäksi isosta omistusasunnostaan, kalliista autostaan ja keskittyy henkiseen elämään.

KYSin yläpuolella asuu 7. kerroksen asunnossa bisnesmaailman kiireistä luopunut Marko Kiema vaimonsa ja poikansa sekä kahden kissan kanssa. Kodin seinillä on henkisyydestä kertovia tauluja ja patsaita. Koti viestii, että kunnianhimoisesta yrittäjästä on kuoriutunut uusi versio.

Markon perhe on luopunut entisestä elämäntavastaan, unelmiensa kodistaan Saaristokaupungissa ja muuttanut vuokralle Puijonlaaksoon. Nykyisen auton hinta on kolmannes entisestä ja entisen kodin tavarat on joko myyty tai lahjoitettu. Vastapainoksi velat, itsetuntoa pönkittävät ammattinimikkeet ja rahaharhat ovat karisseet mielestä.

Hurja vauhti yrityselämässä alkoi hiipua kolme vuotta sitten. Oma firma myytiin isommalle alan toimijalle, mutta Marko jatkoi yrityksen palveluksessa. Parin uupumuksesta johtuvan sairausloman jälkeen hän siirtyi ensin osa-aikaiseen työsuhteeseen ja luopui lopulta kokonaan työpaikastaan.

Tammikuun 31. päivä hän täyttää 50 vuotta. Samana päivänä päättyy työsuhde. Marko haluaa selvittää mistä ilo elämässä tulee, miten jatkossa välttää uupumus ja sumuinen olotila ja onko elämässä jokin syvempi merkitys kuin talouskasvu. Mitään ammatillisia suunnitelmia hänellä ei ole, vaikka eläkeikään on pitkä matka.

– Kiihkeässä bisneselämässä on entistä enemmän muitakin uupuneita ja muutosta haluavia. Vain luopumalla entisestä syntyy tilaa jollekin uudelle. Sen verran minulla on onneksi taloudellista puskuria, että voin jonkun aikaa pohdiskella, mitä annettavaa elämällä on. Täysin uudelle elämälle avautuminen edellyttää, ettei ole kiinnittynyt vanhaan eikä yritä suunnitella tuntematonta valmiiksi, filosofoi Kiema.    

Vain luopumalla entisestä syntyy tilaa jollekin uudelle.

Marko Kiema

Lukuisista projekteista ja 50 000 kilometrin vuotuisesta autossa istumisesta on jäljellä vain tuskainen muisto. Kallista aikaa voi käyttää meditaatioon, joogaan, luonnossa liikkumiseen, läheisiin ihmisiin ja erityisesti hitaisiin aamuaskareisiin.  Marko vertaa, että hän oli ennen kuin hullu koira, joka jahtaa epätoivoisesti häntäänsä saavuttamatta sitä koskaan.

– En kaipaa enää entistä rallia, vaikka maallisessa mielessä kaikki tavoitteeni saavutinkin, niin samalla sidoin itseni oravanpyörään ja tuntui että etäännyin itsestäni ja rakkaistani. Muutokseni eteni hitaasti ja asteittain. Selvittelin tunteitani ja motivaationi taustojani muun muassa vuosia kestävässä psykoterapiassa.    

Erään tiibetiläismunkin tapaaminen oli yksi liikkeelle paneva kokemus. Munkki suositteli kirjaa, joka avasi Markolle, mistä ihmisen kärsimys syntyy ja miten onnellisuus on ihmisen sisäisessä maailmassa. Aiemmin toimitusjohtaja oli pitänyt henkisyydestä puhuvia ihmisiä todellisuudesta vieraantuneina hihhuleina.  

 Isän kuolema elokuussa 2020 vauhditti Markon halua luopua työidentiteettistä.  Fyysisen elämän rajallisuuden näkeminen osoitti, että ihmisellä ei ole päivääkään ylimääräistä aikaa tuhlata elämän lahjaa.

– Sisäänpäin kääntymällä ja mieltäni tutkimalla oivalsin missä harhassa olen itse elänyt. Ateistinen elämänkatsomuksenikin romuttui täysin. Jatkossa pyrin tasapainottamaan elämäni ja haluan tehdä jotain hyödyllistä muille, vapaaehtois- tai hyväntekeväisyystöitä sekä kehittää itseäni myötätuntoisena ihmisenä.  

Nyt Marko kokee olevansa vapaa valitsemaan uuden polun elämälleen. Perhe tukee täysillä hänen henkistä kasvuaan.

– Pandemia ravistelee koko ihmiskuntaa uudistumaan ja valitsemaan eettisesti kestäviä ratkaisuja. Meillä kaikilla on mahdollisuus luopua totutuista uskomuksistamme.