Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rolls avasi Kuopioon ravintolan koronasta huolimatta: "Haluan uskoa, että pärjäämme"

Koronasta huolimatta Kuopion keskustaan on viime aikoina avattu myös joitakin uusia yrityksiä. Liiketilan rinnalle moni on avannut verkkokaupan.

Vaikka korona on tuonut isoja haasteita yrittämiseen ja monet yritykset ovat joutuneet sulkemaan ovensa, on keskustaan avattu viime kuukausina myös joitakin uusia yrityksiä.

Pari viikkoa sitten sisarukset Anu Korhonen ja Anniina Lehtinen avasivat uuden kirpputorin aivan juna-aseman lähelle.

Yrityksen avaaminen korona-aikana arvelutti sisaruksia, mutta lopulta he päättivät, että kannattaa kokeilla:

– Aloitimme liiketilojen katsomisen jo syksyllä 2019. Kun viime keväänä iski korona, ajattelimme, että pitäisikö koko ajatus haudata. Mutta syksyn tullen päätimme, että jos emme nyt kokeile yrittämistä, niin sitä ei tule kokeiltua koskaan, Anniina Lehtinen sanoo.

Anniina on taustaltaan kätilö-sairaanhoitaja ja sisko Aino opiskelee kauppatieteitä.

– Yrittäjyys on meille hyppy tuntemattomaan. Molemmilla meillä on jo pitkään ollut haave omasta second hand -yrityksestä, Anniina kertoo.

Sisarusten perustama Recovery Shop Oy keskittyy käytettyjen vaatteiden ja asusteiden myyntiin.

– Kirpparin lisäksi meillä on pieni kahvia, johon tulee myyntiin paikallisten pienyrittäjien tuotteita ja käsitöitä.

Rolls Johnin oli alunperin tarkoitus avata intialainen ravintola Savonkadulle jo huhtikuussa. Avaaminen osoittautui kuitenkin mahdottomaksi tiukkojen koronarajoitusten vuoksi. Rolls pohti hetken koko ravintolan avaamista, mutta lopulta hän päätti avata Sanskriti-ravintolan syyskuussa.

– Toki tämä on kaikille yrityksille todella haastavaa aikaa. Mutta halusimme silti avata ravintolan. Olen luonteeltani positiivinen ihminen ja haluan uskoa, että pärjäämme koronasta huolimatta, John sanoo.

Kymmenen vuotta Kuopiossa asunut John on koulutukseltaan hammaslääkäri.

– Olen siis koulutukseni puolesta monilta osin terveyden ja hygienian asiantuntija. Ravintolassani panostan turvallisuuteen ja turvaväleihin.

Rolls sanoo, että hänelle keskusta oli ainoa vaihtoehto yrityksen perustamiseen.

– Vaikka keskustassa liiketilojen vuokrat ovat kalliimpia, täällä on paljon potentiaalista asiakaskunta.

Kuopion kaupunkikeskustan kehittämisyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Hanna Kokko sanoo, että monen keskustan yrityksen tilanne on toki koronan vuoksi hyvin haastava. Vaikeuksista huolimatta yritykset ovat ainakin toistaiseksi pystyneet sinnittelemään.

– Minun tietoni mukaan keskustan yrityksistä ei yhtä lukuunottamatta ole kukaan lopettanut koronan takia. Aukioloajat ovat saattaneet hieman muuttua, kun yrittäjien pitää pyrkiä toimimaan mahdollisimman pienillä kuluilla.

Koronan vuoksi satunnaisia ohikulkijoita on keskustassa liikkeellä selvästi normaalia vähemmän.

– Yrityksiin mennään nyt asian perässä, eli satunnaisia kävijöitä on vähemmän.

Monet keskustan yrityksetkin ovat laittaneet pystyyn verkkokaupan. Näin teki myös Kokko, joka omistaa kauppahallissa ja Päivärannassa sijaitsevan kakkupuoti Burtsowin.

– Ajattelin ennen, etten koskaan perusta verkkokauppaa. Kuvittelin, ettei verkkokauppa sovi meidän kaltaiselle tuotteelle, joka pitää noutaa paikan päältä. Mutta pakon edestä avasin itsekin verkkokaupan ja olen ollut tosi yllättynyt sen suosiosta. Meillä on paikallisen taksiyrityksen kanssa yhteistyössä kuljetuspalvelu.

Kokko toivoo, että lisääntynyt verkkokauppa vain tukisi kivijalkaliiketoimintaa ja ettei yritykset luopuisi kokonaan liiketiloistaan.

– Tällä hetkellä monen yrityksen tulevaisuus on hyvin sumuinen. Tulevaisuutta on tosi vaikea suunnitella, kun ei tiedä, mitä tulee tapahtumaan. Pakko vain elää päivä kerrallaan.