Oikeasti olisit halunnut taiteilijaksi, Jari Saarinen?

Viikkosavon Viikon väitteet -sarjassa esitetään tolkuttomia väitteitä. Tällä kertaa väitteisiin vastaa Kuopion apulaiskaupunginjohtaja Jari Saarinen.

Tyylikkään miehen tunnistaa rusetista. Juhlatilanteissa tavaramerkkisi onkin rusetti tylsän kravatin sijaan.

Herrasmiehen tunnistaa rusetista. Herrasmies ei myöskään väittele julkisesti ja tästä olen poikennut virallisesti vain kerran vuonna 2001 vastaväittäjän kanssa.

Monet kuvailevat tyyliäsi nuorekkaaksi, jopa poikamaiseksi. Selailet usein muotilehtiä ja haet niistä vaikutteita pukeutumisellesi.

Nuoruudessa kyllä tuli selattua, kun haki omaa pukeutumisen visuaalista suuntaa. Mielestäni tyyli ei ole ikään sidottua ja suuri kiitos tässä yhteydessä myös Turon nuorekkaalle pukumallistolle.

Apulaiskaupunginjohtajana toimit myös kaupunginjohtajan sijaisena. Kaupunginjohtaja Jarmo Pirhosen työhuonetta katsoessa usein mietit, että "tuo on pian minun työhuoneeni".

Haaveilen kaupunginjohtaja Jarmo Pirhosen työhuoneesta vain ja ainoastaan siellä sijaitsevan, upean Pentti Meklinin maalauksen vuoksi.

Sinua luonnehditaan tarkaksi ja pedanttiseksi. Et voi sietää suurpiirteisiä ihmisiä, jotka tekevät asiat "sinne päin".

Iän myötä olen hyväksynyt, että riittävän hyvä on tarpeeksi, ja kaiken ei tarvitse olla täydellistä. Erilaiset persoonallisuudet työyhteisössä tuovat dynaamisuutta ja erilaisten työskentelytapojen kautta syntyy usein suurempaa lisäarvoa paitsi työyhteisölle, mutta ennen kaikkea lopputulosten näkökulmasta.

Syvällä sisimmässäsi olet rauhaa ja rakkautta haluava hippi, ja olet itsekin yllättynyt, miten vastuullisiin tehtäviin olet edennyt.

60-luvulla syntyneenä hippiliikkeestä muistan taistolaislaulut ja värikkäät vaatteet. Taistolaislauluista muistan, että sinun täytyy astua johtoon ja värikkäät vaatteet tuovat arkipäivään piristystä. En koskaan ole pelännyt kantaa vastuuta, mutta rakastan sienimetsän rauhaa ja hiljaisuutta.

Pikkulinnut visertävät, että saatat joskus stressitilanteissa hieman tiuskaista. Mielestäsi työpaikoilla tunteet saa ja pitääkin näkyä.

Vahvat pohjalaiset sukujuuret omaavana savolainen pohdinta ja päätöksenteko varsinkin väsyneenä on hiukan haastavaa. Ihmiset eivät ole koneita, ja on selvää, että tunteet kuuluvat inhimilliseen elämään. Johtajan tehtävään kuuluu joskus myös patistaa, mutta useammin tukea ja kiittää.

Sinua kuvaillaan innostuvaksi, helposti lähestyttäväksi ja ihmislähtöiseksi johtajaksi. Olet siksi aika epätyypillinen virkamies.

Eiköhän se tsaarinaikainen virkamieskulttuuri kuulu viime vuosituhannelle.

Puolisosi Sari Raassina on pitkän linjan kokoomuspoliitikko. Myös tyttäresi ovat olleet kiinnostuneita politiikasta. Teidän kodissanne politiikasta puhutaan hartaudella aamusta iltaan.

Olemme Sarin kanssa aloittaneen keskustelun syksyllä 1983 ja keskustelu jatkuu vilkkaasti edelleen – toivottavasti vielä pitkään. Meidän ruokapöydässämme on aina keskusteltu elämästä, maailmankaikkeudesta ja kaikesta. Olemme tukeneet lastemme uteliaisuutta ja kiinnostusta niin tieteisiin, taiteisiin kuin yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Ja iloksemme, jokainen heistä on löytänyt oman äänensä

Olet harrastanut maalaamista, keräilet grafiikkaa ja käyt mielelläsi taidenäyttelyissä. Oikeasti olisit halunnut taiteilijaksi, mutta se olisi tietänyt köyhää elämää, joten päätit lähteä opiskelemaan lääketiedettä.

Minulla on aina ollut ammatillisesti kaksi vahvaa kiinnostuksen kohdetta: taide ja tiede ja erityisesti tieteessä ihmisen ulottuvuudet. Varhain totesin, että lääketiedettä ei voi harrastaa, mutta rakkaus taiteeseen elää ja voimaannuttaa minua joka päivä.

Apulaiskaupunginjohtajana tienaat noin 10 000 euroa kuukaudessa. Työsi paras puoli on kohtuullisen kiva palkka.

En ole koskaan valinnut työtehtäviä rahan takia.

Tulit tehtävääsi sijaistamaan Markku Tervahautaa, joka siirtyi THL:n pääjohtajaksi. Luonnollinen urapolkusi voisi olla myös siirtyä Tervahaudan esimerkin mukaan jollekin valtakunnalliselle huippupaikalle.

Olen tässä elämässä oppinut, ettei koskaan pidä sanoa ei koskaan ja ettei urapolkua voi ennalta suunnitella. Juuri nyt olen hyvin tyytyväinen työtilanteeseeni eikä ole kiire minnekään.

Sinua kuvaillaan myös hyväksi seuramieheksi. Sinulla on aina takataskussasi hauskoja kertomuksia eri iltatilaisuuksia varten.

Hmm…Ehkä kyse on siitä, että tarkkailen ja havainnoin tapahtumia, ihmisiä ja ympäristöä avoimesti. Asioista ja tilanteista voi usein löytää erilaisia puolia ja näkökulmia ja näistä kokemuksista syntyy varsin erilaisia tarinoita. Osaan myös nauraa omille ja lähipiirini kohelluksille.

Kuka

Jari Saarinen

Kuopion apulaiskaupunginjohtaja.

Koulutus: LT, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri, TtM terveystaloustiede

Perhe: Vaimo ja kolme aikuista lasta

Harrastukset: Taide,liikunta, sienestys

Tätä minusta ei tiedetä: Ahkera villasukkien kutoja jo kymmenen vuotta, jolloin aktivoin lapsuudessa opitun taidon.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut