Tällä viikolla Vararengasravintoloiden toimitusjohtajana aloittanut Juho Rissanen tekee edelleen mielellään töitä myös tiskin takana. ”Viikko sitten torstaina olin viimeksi blokkaamassa ja tiskivuorossa”, Juho sanoo. Minna Lyytinen

Vararengasravintoloiden uusi toimitusjohtaja Juho Rissanen haluaa tehdä Kuopiosta Suomen polttaripääkaupungin

Vararengasravintoloiden uusi toimitusjohtaja Juho Rissanen ei suostu surkuttelemaan koronan vaikutuksia ravintolakenttään, vaan suunnittelee jo tulevaa. Hän haluaa tehdä Kuopiosta Suomen polttaripääkaupungin.

Aija Pirinen

Aija Pirinen

Useita Kuopion ravintoloita ja baareja omistava Vararengasravintolat Oy tiedotti viime viikolla henkilöstömuutoksista. Pitkäaikainen toimitusjohtaja Mika Hämäläinen siirtyy hallituksen puheenjohtajaksi, ja toimitusjohtajan saappaisiin hyppää varatoimitusjohtajana työskennellyt Juho Rissanen (35).

Tapaamme Rissasen kanssa yhtiön omistamassa Ale Pupissa. Puolenpäivän aikaan paikalla on kymmenkunta asiakasta. Rissanen johdattaa yläkerran toimistoon. Tarkoitus on puhua miehestä itsestään ja siitä, miten hän näkee ravintola-alan tulevaisuuden.

Innokkuus ja positiivisuus. Nämä adjektiivit tulevat Rissasta kuunnellessa ensimmäisinä mieleen. Hän käyttää useaan otteeseen termiä ”siistii”.

– Tämä työ on vaan niin siistii!, hän sanoo.

Rissasella pää sauhuaa ideoita. Heti alkuun hän haluaa kertoa parhaillaan rakenteilla olevasta True Kpo -konseptista, josta hän on innoissaan.

– Tarkoituksena on koota eri toimijoiden kanssa sivusto, josta asiakas voi ostaa erilaisia vapaa-ajan paketteja. Jos vaikka mies haluaa yllättää tulevan vaimonsa, hän voisi ostaa sivustolta hääpaketin, johon kuuluu taksi, illallinen ravintolassa ja drinkit baarissa. Ja samalla aikaa siivousfirma kävisi siivoamassa kodin. Ja kaikki nämä saisi samasta paikasta ja yhdellä kuitilla, Rissanen esittelee ideaa.

Minusta on oikeasti joka päivä kiva mennä töihin.

Juho Rissanen

Rissasen kehittämää konseptia koordinoi Vararengasravintolat, mutta mukaan on jo ilmoittautunut useita kuopiolaisia yrityksiä ja tapahtuma-alan toimijoita.

– Visioni on, että koronan jälkeen viihdeala nousee Kuopioissa kuin Feeniks-lintu! Ja haluaisin, että Kuopiosta tulisi tämän myötä Suomen polttaripääkaupunki, Rissanen sanoo.

Kuopiolainen ravintolakulttuuri ja monipuolinen ravintolatarjonta ovat saaneet vuosien varrella myös valtakunnallista huomiota. Esimerkiksi Madventures-ohjelmista tuttu Riku Rantala kehui kesällä kuopiolaista ravintolaelämää Helsingin Sanomien kolumnissaan.

Rissasen mukaan Kuopiossa alan vahvuus on tiivis yhteistyö eri ravintolayritysten välillä.

– Me alalla toimijat pidämme yhtä ja olemme kavereita keskenämme. Olemme oivaltaneet, että emme kilpaile keskenämme, vaan isoin kilpailijamme on Netflix ja kotisohva. Ihmiset pitää saada koronan jälkeen liikkumaan ja pois kotisohvilta.

Viimeinen vuosi on ollut ravintola-alalle lähihistorian haastavin. Rissanen myöntää itsekin olleensa maaliskuussa hämillään ja epätietoisuudessa. Mutta enää hän ei halua surkutella vaikeaa tilannetta, vaan keskittyä tulevaan.

– Toki tässä voisi loputtomasti surkutella ja valitella. Mutta ketä se auttaa? Itse keskityn mieluummin tulevaan. Omalla asenteella on iso merkitys. Voimme jokainen valita, millaisten linssien läpi katsomme maailmaa. Itselläni on iso luottamus tulevaan ja uskon, että hyviä asioita tulee tapahtumaan. Ja uskon, että nousemme tästä vielä entistä vahvempina.

Rissasen puheissa nousee esiin filosofiset pohdinnat elämästä. Vielä lukiossa hänen suunnitelmissaan olikin lähteä lukemaan filosofiaa.

Vaikutuksen häneen on tehnyt muun muassa Näin puhuu Zarasthustra -teos.

Lopulta nuoruuden työjakso Varpaisjärven ravintola Kairistossa sai vaakakupin kallistumaan ravintola-alan opintojen puoleen.

– Kairistossa tajusin, että ravintolatyö on vain tosi hauskaa ja siistii! Siinä saa olla ihmisten kanssa, heittää vitsiä ja tutustua ihmisiin.

Vararengasravintolat on Kuopiossa iso työllistäjä. Rissasen mukaan yhtiössä on kesäaikaan töissä parhaimmillaan parisataa ihmistä. Esimiehenä Rissanen toivoo olevansa innostava, rehellinen ja oikeudenmukainen.

– Minusta on oikeasti joka päivä kiva mennä töihin.

Kuka?

Juho Rissanen

Aloitti tällä viikolla Vararengasravintoloiden toimitusjohtajana.

Yhtiöön kuuluu useita Kuopiossa sijaitsevia ravintoloita, kuten Intro Social, Ale Pupi, Bar Nousu, Henry ´s Pub ja Salacavala.

Kotoisin Varpaisjärveltä.

Käynyt lukion Lapinlahdella ja valmistunut Savoniasta restonomiksi.

Työskennellyt Vararengasravintoloissa vuodesta 2012.

Vapaa-ajalla käy kuntosalilla ja viettää aikaa tyttöystävän kanssa.

Etusivulla nyt