Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puolueiden listoilla runsaasti maahanmuuttajia

Kuntavaalit: Valtuutettu Teija Savolainen-Lipponen loikkasi sinisistä keskustaan ja Heikki Korppi keskustasta vasemmistoon.

Kokoomus on ainoa puolue, jolla on jo nyt Kuopiossa täysi lista. Ehdokkaita on viimeisten tietojen mukaan tarjolla enemmän kuin mitä 88 ehdokkaan maksimimäärään mahtuu. Puolueen on vielä harkittava sukupuoli- ja ammattijakauma. Kokoomuksessa on miehiä runsaasti, mutta joku sopiva nainen voisi vielä syrjäyttää listalta miesehdokkaita. Yli menevän listan riski on se, että joku aina suutahtaa, kun ei haluistaan huolimatta pääse kisaan.

Kokoomuksen puheenjohtaja Sakari Pääkkö sanoo puolueen kertovan nimistä julkisuuteen myöhemmin, kun listasta päätetään virallisesti. Uusina valtuustoon ovat pyrkimässä ainakin kauppatieteiden maisteri Sudipta Chatterjee, urheiluselostaja, KuPSissa työskentelevä Juuso Ikonen ja aiemmin julkisuudessa esillä ollut nimi, ex-jääkiekkoilija Sami Kapanen.

Kuopion Työväenyhdistyksen toiminnanjohtaja Pirjo Hentelä-Aho sanoo, että pandemiakaudella ehdokkaiden rekrytointi on ollut kinkkisempää kuin koskaan hänen pitkän työhistoriansa aikana.

– Suostumuksensa on antanut vajaat 70 ehdokasta. Näin hankalaa ei ole ollut ehdokashankinta missään vaaleissa. Fyysisillä kontakteilla on ehdokashankinnassa iso merkitys.

Tulevissa kuntavaaleissa näyttää olevan runsaasti maahanmuuttajaehdokkaita. Demareilla on ehdolla ainakin lääkäri Qazi Sarang ja linja-autonkuljettaja Beh Brave.

Keskustan puheenjohtaja Saara Hanhela kertoo, että puolueella on kasassa reilut 60 nimeä. Mielenkiintoinen uusi nimi listalla on ylioppilaskunnan puheenjohtaja Aino Peltonen ja sinisistä keskustaan loikannut kaupunginvaltuutettu Teija Savolainen-Lipponen.

En panisi pahaksi, vaikka vaaleja siirrettäisiin.

Janne Parkkila

Keskustan listoilla kansainvälisyyttä edustaa ainakin ravintolayrittäjä Rolls Varughese.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Juha Savolainen sanoo, että heidän listallaan on joitakin korkeasti koulutettuja ehdokkaita aina tohtorista lähtien. Listalla on ainakin eläköitynyt rehtori ja historian lehtori Risto Pirinen.

– Meillä on nyt 60 nimeä ja haastattelemme jokaisen erikseen varmistaaksemme ehdokkaan sopivuuden ja pätevyyden. Harmittaa vain, ettemme pääse koronan vuoksi turuille ja toreille rekrytoimaan ja vaalityöhön, mikä olisi meidän vahvuutemme.

Vihreiden listalla on hivenen yli 40 ehdokasta. Listan uusilla nimillä Mia Mustosella (29) ja Niko Kosusella on mielenkiintoiset taustat. Sairaanhoitaja Mustonen on avautunut julkisesti huostaanotetun lapsen taustastaan ja kansanvälinen tradenomi Kosunen ohjaa parkouria ja rakentelee kansainvälisiä hankkeita.

Kristillisdemokraateilla on toistaiseksi 32 nimeä. Uusissa ehdokkaissa on muun muassa swahilin kielen tulkkina toimiva Eric Bosire. Vankilapastori Markku Virta pyrkii myös ensimäistä kertaa valtuustoon. Puolueen puheenjohtaja Björn Cederberg toivoo, että maahanmuuttajat aktivoituisivat äänestämään.

– Toivottavasti maahanmuuttajat ymmärtäisivät, että heillä on paikallisvaaleissa äänioikeus.

Vasemmiston puheenjohtaja Sakari Laitinen manaa koronan vaikutusta rekrytoinnissa. Allekirjoitettuja ehdokaspapereita on 24 kappaletta. Uutena nimenä listalla on keskustasta vasemmistoon loikannut työsuojeluvaltuutettu, ensihoitaja Heikki Korppi ja eurovaaleissa ollut tekniikan tohtori Janne Parkkila.

– Uskon kuitenkin, että saamme liki 50 ihmistä ehdokkaiksi. En panisi pahaksi, vaikka vaaleja siirrettäisiin pandemian vuoksi syksyyn.

Liike NYT -puolueella ja Sinisilläkin on muutama ehdokas Kuopiossa.