Satu teki omasta kodistaan perhekodin ikäihmisille

Satu Nevanperä ottaa ikäihmisiä omaan kotiinsa asumaan. Kyseessä on lyhytaikainen perhekoti, jollaisille voisi olla enemmänkin kysyntää.

Satun kodiassa on isot ja avarat tilat ja kodin asukkaita ilahduttaa myös allergisoimaton Paavo-koira. Inka Matilainen
Inka Matilainen

Inka Matilainen

Jännevirralla asuva Satu Nevanperä nauttii ikä-ihmisten kanssa olemisesta ja viihtyy kotona. Tuosta yhdistelmästä syntyi jo vuosia sitten idea, joka lopulta toteutui vasta vähän aikaa sitten.

Nevanperä perusti ikäihmisille suunnatun perhekodin omaan kotiinsa. Satun perhekoti on lyhytaikainen perhekoti, joita on Savossa vähän. Pähkinänkuoressa idea on se, että Satun kodissa voi olla hoidossa maksimissaan viikon tai lyhimmillään vaikka vain kolme tuntia kerrallaan. Pitkäaikaisissa perhekodeissa asutaan kokoaikaisesti.

– Tarkoitus on, että tähän tulisi joka toinen viikko lyhytaikaiseen intervallihoitoon ikäihmisiä. Täällä voisi asua maksimissaan viikon, mutta käymässä voi olla vaikka muutaman tunninkin. Ikäihminen voi tulla tänne esimerkiksi siksi aikaa, kun omaishoitaja käy hoitamassa asioita tai vaikka omaishoitajan lakisääteisten kolmen päivän vapaiden ajaksi.

Nevanperällä on 11 vuoden kokemus lähihoitajan työstä. Vaikka Nevanperä nautti työstään, hän väsyi jatkuvaan kiireeseen ja siihen, ettei vanhuksille ole riittävästi aikaa.

– Tämä idea tuli minulle ja tuttavalleni itse asiassa, jo 15 vuotta sitten, mutta kumpikin ajatteli, että opiskellaan nyt lähihoitajaksi ensin. Niin me opiskelimme ja nyt on molemmilla perhekodit.

Tykkään olla kotona ja ikäihmisten kanssa, niin mikäs sen parempi yhdistelmä. Eli hetken mielijohteesta tämä ei ole syntynyt ja vaatii toki tietynlaisen luonteen.

 Perhekodissa eletään ihan normaalia kotiarkea.

Paritalon alakerrassa sijaitsee Satun oma makuuhuone. Ensimmäisessä kerroksessa ovat yhteiset tilat kuten keittiö ja olohuone. Asiakkaille on käytössä kolme makuuhuonetta; yksi kahden hengen huone ja kaksi yhden hengen huonetta. Kodissa asuu myös pieni allergisoimaton Paavo-koira.

– Nyt näin korona-aikaan kahden hengen huoneessa saa olla vain yksi, mutta jatkossa siinä voi olla normaaliin tapaan kaksi henkeä.

Talon ympärillä on iso piha, johon Satulla on visioita. Hän haaveilee muun muassa kanalasta.

– Olisi kiva ruokkia kanoja vanhusten kanssa ja katsella niiden touhuja kesällä.

Perhekoti on nimensä mukaisesti kodinomainen paikka, jossa eletään normaalia arkea ja halutessaan voi osallistua arkisiin askareisiin Nevanperän kanssa. Perhekodissa on myös seuraa. Erillistä ohjelmaa ei ole tarjolla, mutta toki joskus voidaan pitää esimerkiksi laulutuokio, pelata pelejä tai harrastaa vaikka tuolijumppaa.

Nevanperän perhekoti ei sovi sellaiselle, joka tarvitsee toistuvasti yöllä wc-apuja, pyrkii toistuvasti ulos asunnosta, tai sellaiselle joka tarvitsee kahden ihmisen avun esimerkiksi siirtymisissä.

– Perhekodissa eletään ihan normaalia kotiarkea; tehdään ruokaa, leivotaan, katsellaan telkkaria ja ollaan vain yhdessä jutustellen. Perhehoitajalta ei vaadita hoitoalan koulutusta vaan riittää, että tykkää olla kotona, huolehtia, auttaa ja olla läsnä. Perhehoitajaksi halutessaan riittää, että käy perhehoitajavalmennuksen. Minun perhekotini sopii ikäihmisille, jotka tarvitsevat ohjausta ja apua päivittäisissä toiminnoissa esimerkiksi muistisairauden tai heikentyneen fyysisen toimintakyvyn vuoksi. Perhekoti sopii hyvin myös yksinäiselle ikäihmiselle virkistysmielessä.

Koska toiminta on vasta alussa, Nevanperällä ei toistaiseksi ole ollut kuin yksi asiakas.

– Tammikuussa oli asiakas muutamalla hoitojaksolla ja hän tulee viikon päästä uudestaan. Myös toinen asiakas tulossa vuorokauden kokeiluun. Paras olisikin jos asiakas kävisi ihan ensi alkuun tutustumassa paikkaan. Samalla näen itsekin, onko asiakas sopiva perhekotiini, ja tuleeko asiakkaalle sellainen tunne, että haluaisi tulla kotiini.

Nevanperä muistuttaa, että kyse ei ole yritystoiminnasta vaan toimeksiantosopimuksesta Kuopion ja Siilinjärven kuntien kanssa. Perhokodin asiakkaaksi tullaan vanhusten palveluohjauksen kautta.

– Saan tästä hoitopalkkion ja kulukorvauksen, jossa otetaan huomioon esimerkiksi ruokaan, veteen ja sähköön meneviä kuluja.

Hoitajan käytävä ennakkovalmennus

Perhehoitoliiton sivuilla kerrotaan, että perhehoito on hoidon tai muun osa- tai ympärivuorokautisen huolenpidon järjestämistä perhehoitajan yksityiskodissa tai hoidettavan kotona. Sijaisvanhemmaksi ja aikuisten perhehoitajaksi voi ryhtyä tehtävään sopiva henkilö, joka on saanut ennakkovalmennuksen ja jolla on perhehoitajan tehtävään edellytettävät valmiudet.

Perhehoitajan tärkein tehtävä on hoivata ja pitää huolta perheeseen sijoitetusta lapsesta, nuoresta, aikuisesta tai ikäihmisestä.

Perhehoitajan tehtävä on toimeksiantosuhde eikä työsuhde. Toimeksiantosuhteinen perhehoitaja ei ole myöskään yrittäjä. Toimeksiantosuhteisessa perhehoidossa toimeksiantaja eli kunta on vastuussa perhehoidosta ja sen järjestämisestä.

Perhehoitajan tehtävää ja asemaa määrittävät perhehoitolaki ja siihen liittyvät muut lait.

Satu Nevanperä sanoo, että moni omaishoitaja ei haluaisi viedä läheistään laitokseen vaan arvostaisi enemmän kodinomaista ympäristöä. Hän uskoo, että lyhytaikaisella palvelulla olisi Kuopiossa ja Savossa enemmänkin kysyntää.

– Kuopiossa ei ole tietojeni mukaan yhtään lyhytaikaista perhehoitajaa ja Siilinjärvelläkin vain kaksi.

Siilinjärven hoiva-asumisen palveluohjaaja Seija Leppänen kertoo, että Siilinjärvellä on kaksi lyhytaikaista perhehoitoa tarjoavaa perhekotia. Perhehoitoon pääsee kunnan hoiva- ja vanhuspalveluohjaajan kautta, joka tekee asiakkaalle pavelutarpeen arvion.

– Kyseessä on sama asia kuin muussakin palveluntarpeen arvioinnissa kuten vaikka kotihoidossa. Kunta maksaa perhehoitajalle palkkion ja perii asiakkaalta asiakasmaksua.

Kommentoi