Vanhan linja-autoseman vapailla tiloilla ollut kysyntää

Vanhan linja-autoaseman kehittämistä vaikeuttaa kulttuurihistoriallinen arvo.

Vanha linja-autoasema on kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennus, eikä sitä saa noin vain muuttaa. Aija Pirinen
Inka Matilainen

Inka Matilainen

Uuden matkakeskuksen valmistuttua moni lukija on pohtinut, mitä vanhan linja-autoaseman tyhjille jääneisiin tiloihin tulee. Kiinteistön omistava Kiinteistö oy Kuopion Linjurin edustaja Mikko Virtanen kertoo, että tällä hetkellä vapaana on 363 neliön entinen Staplesin tila, entinen linja-autojen odotustila, joka on kooltaan 74 neliötä sekä Linjurin kukan entinen, 92 neliön tila.

– Myöhemmin keväällä vapautuu myös Martelan 327 neliön tila. Vapaille toimitiloille on ollut mukavasti kysyntää koska onhan sijainti yksi Kuopion vilkkaimmista.

Kuopion Linjuri on asemakaavassa merkinnällä SR-15, mikä tarkoittaa kulttuurihistoriallisesti arvokasta rakennusta. Rakennusta ei saa purkaa, ja siihen tehtävien korjaus- ja muutostöiden sekä käyttötarkoituksen muutosten tulee olla sellaisia, että rakennuksen historiallisesti arvokas tai kaupunkikuvan kannalta merkittävä luonne säilyy. Siksi toimitilojen kehittäminen on paikoin haastavaa.

– Käytännössä se tarkoittanee, että ulkopuolisia muutostöitä emme voi juurikaan tehdä ilman museoviraston puoltavaa lausuntoa. Se on sinänsä sääli, koska haluaisimme tuoda kiinteistöä nykypäivän tasolle kuitenkin säilyttämällä pääosin vuoden 1959 arkkitehtuuria.

VIRTANEN sanoo, että kiinteistönomistajana he haluaisivat muun muassa muuttaa vuosia epäkunnossa olleen kellotornin viisarien tilalle LED-taulut, johon saisi kellonajan lisäksi muutakin informaatiota.

– Ehdotukseni ei käy. Kellon pitäisi olla nykyisenlainen. Erikoista on se, että kun viime keväänä suunniteltiin keskustan paloasemaa osittain vanhaan linja-autoasemaan sekä sen jatkeeksi Puijon päätyyn niin monessa asiassa olisi voitu katsoa kulttuurihistoriallisuutta läpi sormien.

Millaiset palvelut sinusta sopisivat vanhan linja-autoaseman tyhjillä oleviin tiloihin? Kommentoi lehden Facebookissa tai mielipidesivulla: mielipide@viikkosavo.fi.

Haluaisimme tuoda kiinteistöä nykypäivän tasolle.

Juttua muokattu 10.2.2021 klo 12.19. Muutettu kolmannen kappaleen alussa oleva, väärin ollut sukunimi Korhonen oikeaksi eli Virtaseksi.

Kommentoi