Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ystävyydessä tärkeintä on tuki ja läsnäolo

Sunnuntaina vietetään ystävänpäivää. Kysyimme, mitä on hyvä ystävyys.

Ystävänpäivää vietetään sunnuntaina. Viikkosavo jututti muutamia kuopiolaisystävyksiä siitä, kuinka heistä on tullut ystäviä ja millaista on hyvä ystävyys.

Kuopiolaiset Mari Jehkinen ja Antonina Vierimaa tutustuivat useita vuosia Runebergin torttuja leipoessa. Mari kertoo tunteneensa entuudestaan muutamia kansainvälisiä opiskelijoita Kuopiosta, joita hän pyysi luokseen leipomaan. Tytöt halusivat tuoda Antoninan mukanaan ja se sopi Marille. Heistä tuli ystävyksiä heti.

– Leipomisen lomassa huomasin että Antonina on hauskaa seuraa ja asui jo silloin pysyvästi Kuopiossa. Meistä tuli ystäviä heti.

– Marilla ja minulla oli samoja kiinnostuksen kohteita ja oli hauskaa viettää aikaa yhdessä, Antonina lisää.

Antonina ja Mari ovat nykyisin molemmat äitejä, joten nykyisin he tapaavat usein leikkitreffien parissa. Yleensä viikoittain. Ystävyksillä on hyvin avoimet välit ja lasten leikkiessä he voivat jutella niin elämän iloissa kuin suruista. Naisilla on hyvin samankaltaiset arvot, kiinnostuksen kohteet sekä yhteensopiva huumorintaju.

– Parasta on se, että voimme jutella yhdessä todella syvällisesti, ja tiedän että Mari on aina läsnä, tuli mitä tahansa, Antonina sanoo.

Parasta on se, että voimme jutella yhdessä todella syvällisesti.

Mari ja Antonina viettävät paljon aikaa yhdessä. Mari kertoo, että he kyläilevät toistensa luona, ilahduttavat toisiaan viesteillä, leipomuksilla, jakavat vinkkejä ja kuuntelevat toisiaan.

– Nyt kun minä käyn eroprosessia läpi, toimitti Antonina minulle pieniä satunnaisia lahjoja ja tsemppaavia kortteja, kirjeitä ja viestejä. Sanomme toisillemme usein, että on ok joskus mennä sieltä, missä aita on matalin ja myös muistutamme toisiamme siitä, miten hyvin kumpikin on onnistunut oman elämänsä haasteissa. Vaadimme molemmatkin ehkä itseltämme paljon, ja silloin on hyvä, että toinen muistuttaa, että hyvin menee, eikä ihan niin paljon tarvitse itseään potkia.

Ystävyydessä tärkeintä molemmille onkin tuki ja ymmärrys. Eli kun hätä on suurin, tosiystävä on paikalla. Ja hyvässä ystävyydessä se toimii molempiin suuntiin.

– Niin kuin kerroinkin, Antonina on ollut suuri tuki eroprosessissa. Hän on ymmärtänyt, että en ehkä jaksa aina olla hyvä ystävä, kun minulla on vaikeaa. Siitä huolimatta hän aina piristää minua ja tarjoaa omaa apuaan. Yhtä lailla minäkin olen ollut vuosien varrella valmis hyppäämään hänen avukseen, Mari sanoo.

– Hyvä ystävä haluaa viettää kanssani aikaa, ja välittää minusta. Mari on aina läsnä, ei tuomitse ja antaa hyviä neuvoja. Hän laittaa minulle viestejä ihan satunnaisinakin hetkinä, ja se osoittaa että hän haluaa pitää ystävyyden yllä, Antonina lisää.

Vuonna 2016 Petra Koramo ja Tiina Turunen muuttivat samaan taloyhtiöön. Heillä molemmilla on lapsia ja he tutustuivat lasten kautta ja ystävystyivät samalla pikkuhiljaa.

– Teemme paljon erilaisia asioita yhdessä ja perheidemme kesken. Poikamme ovat ystäviä keskenään ja tulevat nykyään todella hyvin toimeen. Käymme ulkoilemassa, syömässä, shoppailemassa, urheilemassa, juhlimassa ja ihan mitä vain aina keksitään.

Ystävien suhteessa parasta on Tiinan ja Petran mukaa se, että he voivat puhua toisilleen mistä vain ja he ovat toistensa tukena tilanteessa kuin tilanteessa. Tärkein tunne molemmille on, etteivät he jää yksin.

– Olemme persooniltamme todella samankaltaisia ja meillä onkin vain 12 päivän ikäero. Meillä joskus räjähtelee juuri sen takia, mutta nykyään todella harvoin. Ja vaikka olemme luonteelta samanlaisia, olemme toisaalta aivan erilaisia toimijoita. Esimerkiksi Tiina tulee auttamaan minua, kun rengas puhkeaa autosta ja ottaa pojat kun sairastun. Minä olen taas täysin kädetön ihan kaikessa mikä liittyy autoon tai vasaraan, Petra kuvailee.