Välillä tunnet olevasi kuin rokkistara, piispa Jari Jolkkonen?

Viikkosavon Viikon väitteet -sarjassa esitetään tolkuttomia väitteitä. Tällä viikolla väitteisiin vastaa Kuopion piispa Jari Jolkkonen.

Jari Jolkkonen valittiin Kuopion piispaksi vuonna 2012. Tuire Punkki
Aija Pirinen

Aija Pirinen

Olet todennäköisesti Suomen kovakuntoisin piispa. Piispan on oltava myös fyysisessä iskussa, jotta jaksaa paimentaa laumaansa.

Rintamakomentajan pitää olla fyysisessä iskussa, mutta minä saan tehdä siistiä sisätyötä, jossa jaksamisen kannalta tärkeämpää on hyvä yöuni. Liikun ja urheilen, jotta saisin paremmin nukuttua.

Punttisalilla käydessäsi vilkaiset välillä peiliin tyytyväisenä ja toteat: Tällaiseksi Jumala tarkoitti ihmisen!

Kuulostaa eri uskonnolta. Eksyttiin kerran Helsingissä toisen itä-suomalaisen pappisveljen Paavo Kettusen kanssa vakaumuksellisten kehonrakentajien kuntosalille. Siellä nostivat puntteja peilin edessä ja karjuivat kuin villisiat. Me Paavon kanssa poikkesimme välillä kadulle hihittelemään. Salilla se olisi ollut epäkohteliasta, ehkä vaarallistakin, olihan niillä hauis paksumpi kuin meidän reidet yhteensä. Paavo sanoi, että ”tiällä myö ei, Jari, viihytä, tämähän on palvontapaikka”. Siihen temppeliin emme enää eksyneet.

Sinut tunnistaa vahvasta itämurteesta. Puhut tietoisesti murteellisesti, sillä tiedät, että se on näillä nurkilla paras tapa tehdä vaikutus ihmisiin.

Kotiseudulla ei moitita kotimurteen puhumisessa. Mutta kaupungissa voi olla toisin. Kun muutin Helsinkiin opiskelemaan, sain usein kuulla saman, minkä Pietari hiilivalkealla: Kielimurteesikin sinut paljastaa. Oikein itsetietoisten kaupunkilaisopiskelijoiden seurassa saatoin ehkä kiusallaan vähän leventää: ”Mitteepä sitä pittää syyvvä ja käkkättimmeen laettoo, jotta ossoo nui rikkiviisaita huastoo retostoo?”

Olet varsin suosittu kirkkokansan parissa ja kirkko on usein täynnä silloin kun sinä olet saarnaamassa. Välillä tunnetkin olevasi kuin rokkistara, mutta tätä et tietysti myönnä ääneen.

Kyllä minusta piti tulla rokkistara. Esiinnyttiin omalla bändillä 15-vuotiaana Ilomantsissa samassa tapahtumassa Ilkka Alangon silloisen yhtyeen Talouskukkaron kanssa. Erilaiset elämänuramme tulivat mieleen, kun myöhemmin pappina katsoin Neljän Ruusun kesäkeikkaa Kaivopuistossa. Kun Ilkka Alanko huusi mikrofoniin, että ”onko teillä kuuma”, kolme tuhatta nuorta naista vastasi huutamalla hurmoksessa ”iiik!”. Kun minä laulan messussa ”Herra olkoon teidän kanssanne”, sata mummoa vastaa ”niin myös sinun henkesi kanssa”. Olen hyvin tyytyväinen osaani.

Kesäisin sinut näkee usein juoksemassa Väinölänniemen rantaa pitkin. Paras tapa tuulettaa ajatuksia on hikoilla kunnolla ilman kiristäviä papin lipereitä.

Ei liperit kiristä. Viihdyn niissä. Lenkille lähtiessä liperit jäävät naulakkoon, mutta viran kuormat ja mielen perkeleet yrittävät joskus seurata. Niitä on vaikeampi päästä karkuun.

Olet tehnyt väitöskirjasi Martti Lutherista ja teit myös televisioon Lutherin jalanjäljillä -dokumentin. Luther oli kyllä kova äijä!

Tosi kova! Nuoren Lutherin kirjoitusten laatu oli huipputerävä, määrä huikea ja tunnettakin oli mukana. Hän oli suosionsa huipulla tullessaan Wormsin valtiopäiville keisarin kuulusteltavaksi 39-vuotiaana. Mutta vanhana Lutherin kirjoitusten sävy muuttuu kärttyisäksi. Matkakirjeissään rouvalle hän kehuu paikallisia viinejä. Voi olla, että Katariina-rouva joutui viimeisinä vuosina komentamaan, että Martti, otapa nyt oluen sijasta välillä tuoppi sakkovettä.

Julkaiset joskus Twitterissä hauskoja videoita, joissa hiihdät Puijolla ja juttelet mukavia. Haaveesi olisi saada oma TV-show, jonka nimi voisi olla "Piispa Jari treenaa ja juttelee mukavia".

Loistoidea. Esimerkiksi antitrendi-keskusteluohjelma Vain Junttien Elämää olisi trendikäs. Siellä analysoitaisiin trendejä leirikeskuksen nuotiolla. Ja sitten naurettaisiin niille.

Kouluissa pitää laulaa Suvivirttä, pitää kristillisiä aamunavauksia ja käydä joulukirkoissa. Piste.

Toki! Se antaa elämälle syvyyttä, auttaa näkemään se arvon ja tekee muutenkin hyvää. Mutta vain, kun se tapahtuu kenenkään pakottamatta. Jumala haluaa kuulla laulettavan Suvivirttä hymy huulilla, ei sakon uhalla.

Olet varsin aktiivinen Twitterissä. Vertailet usein omia seuraajamääriäsi muiden piispojen seuraajiin. Tavoitteesi on olla Suomen seuratuin piispa.

Yleinen tosiasia on, että ihmisarvo riippuu someseuraajien ja tykkäysten määrästä. Vanhassa raamatunkäännöksessä Jeesus tosin kehotti: ”Heittäkää verkkonne järveen.” Mutta onneksi tämä nolo kohta on nykyisin käännetty ajanmukaisemmin.

Mietin ankarasti, miten kirkon menoista saisi trendikkäämpää ja kirkko kiinnostaisi muitakin kuin vanhoja pappoja ja mummoja.

Maailmassa pitää olla edes yksi turvallinen paikka niille, jotka ovat allergisia trendeille ja kokevat jatkuvasti olevansa pihalla kaiken maailman muoti-ilmiöistä.

Kuka?

Jari Jolkkonen

Kuopion piispa.

Perhe: Vaimo ja viisi lasta.

Koulutus: Teologian tohtori, dosentti.

Harrastukset: Hiihto, kuntoilu, pesäpallo, metsästys.

Tätä minusta ei tiedetä: Kokkailee venäläisen keittiön ruokia ja käyttää vieraita koemaistajina.

Kommentoi