Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Välillä toivot, että sinulla olisi parempi pokerinaama, Elsi Katainen?

Viikkosavon Viikon väitteet -sarjassa esitetään tolkuttomia väitteitä. Tällä kertaa väitteisiin vastaa meppi Elsi Katainen.

Mepin työ on paras mahdollinen poliittinen duuni siksi, että Brysselissä saa olla rauhassa suomalaistoimittajien jatkuvalta kyttäämiseltä.

Hitsi, kun saisikin. Ei vaineskaan – toimittajat ovat kivoja ihmisiä – varsinkin savolaiset toimittajat. Itseasiassa meppityöni on kiinnostanut toimittajia aiempaa enemmän neuvottelu- ym. vastuiden takia.

Meppien bruttopalkka on noin 8 800 euroa kuukaudessa ja lisäksi päälle tulee erilaisia kulukorvauksia, eläkkeitä ja päivärahaa. Ja edustajan työn päätyttyä mahdollisuus on myös saada sopeutumisrahan tyylistä siirtymäkorvausta. Sanomattakin on siis selvää, miksi mepin työ kiinnosti sinuakin.

Mepin työ kiinnosti, mutta muista syistä. Tässä työssä asiakokonaisuudet, josta olet neuvotteluvastuussa koko parlamentin tai ryhmän puolesta, on työn keskiössä ja päätöksiin voi todella vaikuttaa. Puoluepoliittinen kohkaaminen on paljon vähemmällä.

Monet kilpailevien puolueiden edustajatkin kuvailevat sinua ystävälliseksi ja mukavaksi. Välillä mietit itsekin, oletko poliitikoksi vähän liian mukava.

Hyvä, jos poliitikkokaverit noin kokevat. Ovat varmaan nähneet minussa myös sen äkäisen emännän. Ilman luottamusta ja verkostoja ei saa mitään aikaa. Päämäärätietoinen pitää olla, mutta häijy ei tarvitse olla.

Sinua luonnehditaan inhimilliseksi poliitikoksi, jonka mielenliikkeitä on helppo tulkita kasvojen ilmeistä. Välillä toivot, että sinulla olisi parempi pokerinaama, jotta osaisit paremmin piilottaa tunteesi.

Mahtavaa, että herkkyys ja aitous on säilynyt. En toivo, että osaisin piilottaa tunteita, antaa näkyä vaan. Kukin tekee töitä omalla persoonallaan eikä sitä pidä muuttaa. Politiikka on perin inhimillistä touhua ja tunteet saa näkyä, kunhan eivät hallitse ajattelua ja päätöksentekoa.

Olet jo lopen kyllästynyt vastaamaan kysymykseen, oletko ex-pääministeri Jyrki Kataisen vaimo tai muuta sukua hänelle.

Tavallaan kyllä, mutta parempi on vaan oikoa. Toisaalta tästä tulee joskus aika hupaisia tilanteita. 2000-luvun alkupuolella asiaa kyseltiin paljon ja uusi utelujen ryöpsähdys tuli, kun menin Brysseliin ja komissaarin vaimoksi epäiltiin.

Perheenne maatilalla tehtiin vuosi sitten sukupolvenvaihdos ja poikasi otti vetovastuun tilasta. Olet niin tottunut Brysselissä kansainväliseen ison kaupungin meininkiin, että koet jo olevasi liian kaupunkilainen lypsyhommiin.

Sorkkaa tulisi jos lypsyjakkaran kanssa menisin robottilypsylehmiä jälestämään.Tosiasiassa kaipaan useinkin maatilan hommiin ja apu kyllä otetaan auliisti vastaan. Maatilaympäristö on kuin toinen luonto lapsesta saakka, vaikka olenkin ollut kohta 15 v. viikkoasujana joko Helsingissä tai Brysselissä.

EU:n tärkein tehtävä on maksaa maataloustukia.

Maatalous on EU-budjetin suurin lohko, joten tärkeä se on. Kuopion kaltaiselle Suomen suurimmalle maatalouskaupungille tuet ovat tietenkin erityisen vaikuttavia ja tervetulleita. Myös kohtuuhintaista kotimaista ruokaa arvostava tervehtii maataloustukia ilolla.

Olet viime aikoina viettänyt aikaasi myös Kuopiossa ja Savon Sanomien tietojen harkitset jopa kuntavaaliehdokkuutta Kuopiossa. Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtaja Antti Kivelää katsoessasi mietit, että ”tuo tehtävä on pian minun”.

Anttia katsoessani tunnen lähinnä syvää kunnioitusta ja ystävyyttä. Hän on taitava, nöyrä ja rehellinen. Toivon, että hän jatkaa tehtävässään. Aaltoja Antille.

Elämä ilman politiikkaa on merkityksetöntä elämää.

Eikä ole: Politiikka on työtä, siis yksi osa elämää. Toki jos kokisin, että poliittinen työni olisi vailla merkitystä, alkaisin tehdä jotain sellaista, jolla on merkitystä. Onneksi taustalla on rutkasti muutakin elämää, työuraa ja yrittäjyyttä. Poliittista broileria minusta ei saa tekemälläkään.

Sait vuoden 2019 EU-vaaleissa 54627 ääntä. Mikään ei tunnu paremmalta, kuin tunne siitä, että kymmenettuhannet ihmiset ovat äänestäneet ja fanittaneet juuri sinua.

Ei se pahalta tunnu, vain hullu ei olisi iloinnut. Ilo, kiitollisuus, mieletön vastuu ja innostus olivat vaali-illan päällimmäiset tunteet. Tuntuu, että on tehnyt jotain oikein, kun on saanut luottamusta.

Olet kotoisin Pohjois-Pohjanmaan Haapajärveltä. Olet luonteeltasi enemmän pohjanmaalainen kuin savolainen.

Voin olla tai voin olla olemattakin. Siirrän vastuun lukijalle. Sanovat että olen suorempi ja selkeämpi kuin savolaiset keskimäärin, tiiä häntä. Olen asunut Savossa Pielavedellä n. 30 vuotta, juuriltani olen puoleksi pohjalainen ja puoleksi karjalainen. Hyvin tässä on tähän puoliväliin lutvahettu.