Uskonnottomissa hautajaisissa usein puhunut Risto Asikainen: "Jokainen ansaitsee arvokkaan lähdön"

Risto Asikainen on puhunut kymmenissä uskonnottomissa hautajaisissa. Hänelle se on kunniatehtävä.

Risto Asikaisella on ehtinyt viime kuukausienkin aikana puhua monissa uskonnottomien hautajaisissa. Tälläkin hetkellä tiedossa on kahdet hautajaiset, joissa hän puhuu. Inka Matilainen
Inka Matilainen

Inka Matilainen

Mielenterveyspäivien puuhamiehenä tunnetulla Risto Asikaisella on ”rooli”, jollaista ei kaikkien kohdalle osu. Asikainen on jo vuosien ajan toiminut ”pappina” eli käynyt puhumassa läheisten ja tuttujen hautajaisissa. Viimeisen kahdeksan kuukauden aikana hän on ollut 13:ssa hautajaisissa. Kaikissa hautajaisissa hän on aina ollut kutsuttuna puhujana.

– Kyseessä on niin suuri kunnian ja luottamuksen osoitus, ettei siitä voi kieltäytyä. Vainajat ovat olleet niin ystäviä, yhteistyökumppaneita kuin tuttujakin. Parhaimmillaan minulla on ollut kahdet hautajaiset samana päivänä, ja minulla on tässä lähiaikoina tulossa jälleen kahdet hautajaiset. Kerran minulla olisi ollut kolmet hautajaiset samalle päivää, mutta viimeisimmälle oli pakko sanoa, etten mitenkään ehdi. Silloin he siirsivät hautajaisia viikolla.

Suurimmassa osassa tapauksissa vainaja on ollut uskontokuntaan kuulumaton, kuten Asikainen itsekin. Puhujaksi on silloin haluttu ”ei seurakunnan jäsen”. On joukkoon mahtunut myös muutama pappi, jotka eivät lopulta ole halunneet kollegan siunausta vaan mieluummin Asikaisen muistosanat. Asikainen pitää tärkeänä, että myös kirkkoon kuulumaton henkilö tai toisinajattelija saa arvokkaan ja itsensä näköisen lähdön.

– Siitä käynnistyy omaisten surutyö ja minusta on tärkeää, että viimeisestä hetkestä jää mahdollisimman kaunis muisto. Kun hautajaiset sekä puhe on tarkkaan mietitty, jää omaisille hyvä tunnelma ja se on ikään kuin loppuhuipennus elämälle.Jokainen ansaitsee arvokkaan lähdön.

Parhaimmillaan puheita on yksissä hautajaisissa kaksi. Ensimmäinen arkkua tai uurnaa laskiessa ja toinen muistotilaisuudessa. Asikainen valmistelee puheita pitkään, tapaa vainajan läheisiä ja kuuntelee heidän muistojaan. Puhuminen itsessään ei ole miehelle ollut koskaan vaikeaa, mutta hautajaispuheen teko on välillä tuskaa.

– Kyllä ne tilanteet on rankkoja. Joskus tulee puhuessa tilanteita, että tunteet ottavat liikaa vallan, ja silloin ei auta kuin kasata itsensä, siksi itse suren ennen ja jälkeen tilaisuuden. Minulle harvoin esitetään toiveita puheeseen, mutta usein kerron vainajasta henkilönä ja taustaa hänen elämäntyöstään. Haastavaa puheen teossa on myös se, että omaisilla saattaa olla vainajasta hyvin erilaisia muistoja. Diplomaattisen puheen tekeminen ei aina ole helppoa.

Kyllä ne tilanteet on rankkoja.

Pienimmissä hautajaisissa ei ole ollut paikalla kuin muutama henkilö, isoimmissa taas Asikainen on puhunut jopa parille sadalle hengelle. Hautajaisia on vietetty ympäri Suomea. Asikainen sanoo, että osa ihmisistä on ottanut häneen yhteyttä heti esimerkiksi sairastuttuaan vakavasti.

– Silloin on pitänyt muistuttaa, että eipäs nyt vielä hautajaisia järjestellä. Moni kuitenkin on tehnyt valmisteluita jo todella ajoissa. Joissakin tilanteissa olen myös hyvin pitkälti huolehtinut hautajaisten järjestämisestä omaisten puolesta. Sopinut paikan, ajan ja soitellut vieraat.

Asikainen kaipaisi Kuopioon puolueetonta, riippumatonta ja sitoutumatonta yleistä tilaa, jossa eri uskontokunnat ja kirkkoon kuulumattomat voisivat käyttää siviilihautajaisiin. Seurakunnan kappelit ovat Kuopiossa käytettävissä vain silloin, kun vainaja siunataan kristillisesti hautaan ja kirkkoon kuulumattoman vainajan hautaan siunaamisesta peritään maksu.

– Siviilihautajaisissa ”seremoniahetki” tapahtuu useimmiten hautapaikalla. Sehän ei haittaa, jos keli on hyvä, mutta huonolla säällä sisätila olisi tietenkin mukavampi. Erityisesti silloin, jos hautaan laskun jälkeen ei ole varsinaista muistotilaisuutta. Tällaiselle puolueettomalle, riippumattomalle ja sitoutumattomalle tilalle olisi Kuopiossa tarvetta.

Minusta on tärkeää, että viimeisestä hetkestä jää mahdollisimman kaunis muisto.

Uskonto

Kirkosta eroaminen hidastui

Kuopion evankelisluterilaisen seurakunnan jätti viime vuonna vajaat 1 200 henkilöä (edellisvuonna reilut 1 500). Kirkosta eroaminen väheni siis reilun viidenneksen.

Kuopion evankelis-luterilaisiin seurakuntiin kuului vuoden 2020 lopussa 87 153 jäsentä, mikä on 375 henkilöä vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Jäsenmäärä kasvoi Alavan seurakunnassa ja Tuomiokirkkoseurakunnassa. Muissa seurakunnissa väki väheni.

Lähes joka toinen kirkosta eroava on nuori aikuinen, eli 18–29-vuotias.

Innokkaimpia liittyjiä

Yli 50-vuotiaat liittyivät kirkkoon aiempaa innokkaammin, ja joka viides kirkkoon liittyvä kuuluu tähän ikäluokkaan.

Vehmasmäessä erillisalue muslimeille sekä tunnukseton alue

Luterilaisen kirkon hautausmaat toimivat yleisinä hautausmaina, ja seurakunta on velvollinen tarjoamaan hautapaikan kaikille paikkakuntalaisille. Hautausmaksut ovat samat kaikille riippumatta kirkon jäsenyydestä. Joillakin seurakuntien hautausmailla on erillinen alue tunnuksettomille vainajille.

Esimerkiksi Kuopiossa Vehmasmäen hautausmaalta on varattu 95 hautapaikkaa käsittävä erillisalue muslimeille ja tunnustukseton hauta-alue, jossa on 58 hautapaikkaa.

Vainajan toiveesta hänen tuhkansa voidaan sirotella tai haudata erilliseen muistolehtoon, joita on suurimmassa osassa seurakuntien hautausmaita. Vainajan tuhka voidaan haudata tai sirotella myös muualle kuin hautausmaalle tontin omistajan luvalla. Tälle paikalle ei kuitenkaan saa sijoittaa muistomerkkiä. Tuhkan sirotteluun mereen tai järveen on oltava vesialueen omistajan lupa.

Uskonnottomia hautausmaita löytyy Suomessa ainakin Vapaa-ajattelijoiden liiton ja sen jäsenyhdistysten ylläpitämänä.

Myös kirkkoon kuulumattomalle vainajalle voidaan järjestää perinteinen siunaustilaisuus, jos omaiset niin tahtovat ja sellaisia on myös Kuopiossa ollut. Tällöin kappelin käytöstä peritään maksu.

– Silloin kuitenkin on hyvä keskustella ensin papin kanssa, jotta tilaisuus varmasti kunnioittaa vainajan tahtoa ja vakaumusta, kertoo Kuopion evankelisluterilaisen seurakunnan hautauspalvelujen erityisammattimies Juha Haverinen.

Kommentoi