Kissoja kysellään nyt ennätystahtiin, vaikka entinenkin olisi vielä olemassa: ”Kissa karkas viime viikolla, voitaisko saada uusi”

Korona-ajan lemmikkibuumin nurja puoli näkyy eläinsuojissa, kun harkitsematta otettu lemmikki jää muuttokuormasta.

Anni Joensuu sylissään pienet kissanpennut, jotka syntyivät ennen joulua. Kissojen ja eläinten auttaminen on Annille elämäntehtävä. Vera Kantanen
Inka Matilainen

Inka Matilainen

Kotona vietetyn ajan lisääntyminen on näkynyt vahvasti lemmikkikaupassa. Koiranpentuja rekisteröitiin viime vuoden aikana selvästi edellisvuotta enemmän sekä Suomessa että Ruotsissa ja kissojakin on hankittu selkeästi enemmän. Lemmikkibuumin nurja puoli on kuitenkin alkanut näkyä eläinsuojissa. Harkitsematta otetun lemmikin hylkäyskynnys on matala.

Kodittomien eläinten ja erityisesti kodittomien kissojen hoitoyhdistys Piskis ry lopetti toimintansa viime vuoden loppuun. Eläinten auttaminen kuitenkin jatkuu uuden yhdistyksen, Kallan eläinsuojelu Ry:n voimin. Yhdistyksen puheenjohtaja Anni Joensuu kertoo, että yhdistyksen väki on käytännössä samaa kuin Piskiksenkin porukka ja toiminta jatkuu samanlaisena.

– Yhdistys ottaa haltuun kissapopulaatioita ja ottaa huostaan kodittomia kissoja sekä kodinvaihtajia, jos vain tilaa on. Teemme tarvittaessa yhteistyötä viranomaisten kanssa. Toimintamme perustuu täysin vapaaehtoistyöhön ja rakkaudesta kissoihin. Sijaiskoteja meillä on noin 10 kappaletta, mutta määrä vaihtelee paljon.

Orpopennut, jotka tulivat 5 päivän ikäisinä sijaiskotiin ja ovat siis pulloruokitut. Sijaiskodin emäntä syötti heitä aluksi pienellä ruiskulla ja myöhemmin tuttipullolla kissanmaidonvastikkeella. Aluksi kahden tunnin välein ja pennuille piti hoitaa myös pissatus ja kakatus, jonka normaalisti hoitaa emo. Vera Kantanen

Joensuu sanoo, että korona-aika on näkynyt heillä valtavana määränä kissatiedusteluja. ”Onks teillä kissaa” -tyyppisiin kyselyihin yhdistyksestä ei edes vastata.

– Päivittäin tulee kymmeniä kyselyjä. Erityisesti kissanpentuja kysellään. Monella on koronan myötä enemmän aikaa, ja silloin tulee mieleen, että kissa olisi kiva. Moni kuvittelee yhä, että eläinsuojista saa kissan ihan vain pyytämällä. Oikeasti se ei ole lainkaan itsestäänselvyys.

Päivittäin tulee kymmeniä kyselyjä. Erityisesti kissanpentuja kysellään.

Kissa ja koira ovat yleisimpiä lemmikkejä, mutta kissan arvo ei monelle ole sama kuin koiralle. Joensuu sanoo, että syystä tai toisesta moni kokee, että kissan voi herkemmin hylätä tai jos kissa karkaa, ei sitä välttämättä edes yritetä löytää takaisin.

– Pahimmat kyselyt mitä meille tulee on sellaisia, että meidän kissa karkasi viime viikolla, voitaisko saada uusi. Ei saa.

Eno-Elmeri yksi näistä kolmesta pulloruokitusta pennusta. Nyt jo "iso" poika. Vera Kantanen

Kesäkissa-ilmiö on ihmisillä Joensuun mukaan hyvin tiedossa. Isompi ongelma nykyisin on kissapopulaatiot, jotka ovat Joensuun mukaan vielä pieniä, kun niissä on 10–20 kissaa ja isoja, kun laumassa on parisataa kissaa. Isoissa populaatioissa kissat lisääntyvät keskenään ja sen vuoksi niillä on monenlaisia sairauksia ja kehitysvammoja.

– Usein niillä on matoja ja kaikenmaailman tauteja. Navettakissa saattaa maksaa muutaman kympin tai olla jopa ilmainen, mutta pian kotona huomataankin, että kissalla onkin monenlaista vaivaa ja se ei ole muutenkaan ilmainen. Päivystyksestä tulee helposti tonnin lasku. Sitten kissa jääkin ”vahingossa” muuttokamoista.

Joensuu sanoo, että myös eläinsuojeluyhdistyksessä kissojen uudet kodit valitaan, jotta juuri luovutettua kissaa ei tarvitsisi heti olla loukuttamassa uudestaan. Siksi kissoista peritään luovutusmaksu, joka vaihtelee 150–200 euron välillä ja luovutukseen sisältyy koeaika.

– Joskus on toki siitäkin huolimatta sattunut virhearviointeja, kun ei ole valheenpaljastuskonetta. Jos kissasta on tosissaan kiinnostunut, niin kannattaa laittaa kirjallinen esittely itsestä sähköpostilla tai Messengerillä. Jos yhteiselo ei lähdekään sujumaan, otamme kissat aina mahdollisuuksien mukaan myös takaisin. Luovutusmaksua ei tosin koeajan jälkeen enää palauteta.

Eläinsuojelu

Kallan eläinsuojelu

Kallan eläinsuojelu Ry (ent. Piskis) hoitaa vapaaehtoisten voimin kodittomia eläimiä, pääasiassa kissoja.

Yhdistys talteenottaa kissapopulaatioita, eli hallitsemattomasti lisääntyneitä kissalaumoja. Yhdistys hoitaa kissat kuntoon ja etsii niille uudet kodit.

Yhdistys vierailee esittäytymässä Päivärannan Mustissa ja Mirrissä 26.–27.2.

Yhteys: kallanesy@gmail.com

Kommentoi