Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt on aika tarkkailla katon lumikuormaa

Rakennuksen omistajan vastuulla on huolehtia, ettei lumikuorma ylitä katon kantokykyä.

Viime päivien runsas lumentulo on kerännyt lumikuormaa kattojen päälle.

Kuopion alueellinen rakennusvalvonta muistuttaa rakennusten omistajia pitämään huolta rakennustensa kattorakenteiden kantavuudesta.

Rakennusten omistajien vastuulla on huolehtia, että rakenteet kantavat edelleen mitoitetut lumikuormat, ja että lumikuorman määrä ei ylitä katon tai katoksen kantokykyä. Myös lumen kinostuminen tulee ottaa huomioon. Eri tasoissa olevat katot voivat kinostaa lunta huomattavia määriä.

Tarkastusinsinööri DI Kari Pasanen Kuopion alueellisesta rakennusvalvonnasta sanoo, että suurimmat riskit ovat laajarunkoisissa rakennuksissa, kuten urheiluhalleissa, suurissa kauppakeskuksissa, ratsastusmaneeseissa ja maatalouden tuotantolaitoksissa.

– Markettien vesikattojen kattokaivot on pidettävä sulana, ettei keväällä sulava lumi patoudu kaivojen päälle. Jo 18 sentin vesipatja vastaa peruslumikuormaa. Samoin katolla yleistyneet aurinkopaneelit saattavat kinostuttaa yllättävänkin paljon lunta, Pasanen sanoo.

Pientaloissa harvemmin on lumikuormista ongelmia, mutta omistajan on syytä tarkkailla lumen määrää ja tarvittaessa käytävä pudotushommiin.

Markettien vesikattojen kattokaivot on pidettävä sulana.

Kari Pasanen

– Lumen tiheyshän vaihtelee ja pakkaslumen tiheys on pienempi kuin lumen tiheys suojasäällä. Kevään suojasää ilman lumi- tai vesisadetta ei sinänsä lisää merkittävästi lumikuormaa, mutta lumi painuu kasaan ja sen tiheys kasvaa. Mutta jos suojasää tuo mukanaan räntä- tai vesisateen, silloin kattokuorma voi kasvaa merkittävästi, koska lumi voi pidättää vettä, Pasanen sanoo.

Kattorakenteita on mitoitettu vuosikymmenten aikana 180 – 200kg/m2 suuruisille lumikuormille. Mitoituskuormat on esitetty rakennesuunnitelmissa.

Jos rakennuksen omistajalla on epätietoisuutta katon lumikuorman kestosta tulee katon lumikuormaa vähentää.

Lisätietoa saa Kuopion alueellisen rakennusvalvonnan sivuilta www.kuopio.fi/rakennusvalvonta.