Talviloma: Kuopion alueen matkailukeskuksissa odotetaan kävijöitä erityisesti lähialueelta

Kuopion alueen matkailukeskuksissa toivotaan talvilomaviikkojen tuovan kävijöitä erityisesti lähialueelta.

Tahkovuorella odotetaan vilkasta talvilomakautta. Paula Pohjamo
Aija Pirinen

Aija Pirinen

Koronan vaikutukset matkailuun ovat olleet tuntuvat. Kuopion alueen matkailukeskuksissa toivotaan talvilomaviikkojen tuovan kävijöitä erityisesti lähialueelta.

Tahkovuorella lähiviikkojen näkymät ovat hyvät. Sokos Hotel Tahkovuoressa odotetaan kävijäkasvua edellisvuoteen.

– Viikko 10, eli meidän alueen hiihtolomaviikko, on perinteisesti ollut Tahkolla hiljainen viikko. Nyt se viikko näyttäisi olevan lähiviikkojen paras viikko, sanoo PeeÄssän toimialajohtaja Ville Puustinen.

Puustinen sanoo, että Tahkolle on kehitetty uusia aktiviteetteja, mitkä nekin houkuttelevat ihmisiä alueelle. Tarjolla on uusi talvipyöräilyreitti, uusi maisemalatu ja uusi moottorikelkkareitti Tahkolta Pajulahteen.

– Koronavuonna Tahkon keskusvaraamon kautta tuli kolme prosenttia enemmän majoittujia, kuin vuonna 2019.

Kylpylähotelli Kunnonpaikasta todetaan, että kotimaan matkailijoita on kyllä liikkeellä ja varauksia tulee koko ajan lisää, mutta hotellin käyttöaste ei ole lähelläkään normaalia koronatilanteen vuoksi.

Jospa syksyllä voisi olla toiveita paluusta normaalimpaan.

Timo Juurakko

– Meillä on tilastojen mukaan aika paljon parempi käyttöaste kuin Pohjois-Savossa keskimäärin. Mutta karkein luvuin voidaan sanoa, että puolet asiakkaista puuttuu kun vertaa aikaisempiin häiriöttömiin vuosiin, toimitusjohtaja Timo Juurakko sanoo.

Juurakko sanoo, että asiakasvirtojen palautumisessa koronarokotteella on ratkaiseva merkitys.

– Jospa syksyllä voisi olla toiveita paluusta normaalimpaan.

Kylpylähotelli Rauhalahdessa vilkkain hiihtolomaviikko on käynnissä oleva viikko 8, jolloin kylpylässä majoittuu pääosin lapsiperheitä. Suosituin asumismuoto on huoneistohotelli. Seuraavan parin viikon varaustilanteet kehittyvät päivittäin, sanoo johtaja Maarit Paunonen.

– Varauksia on hieman edellisvuotta vähemmän, mutta aikaisempaan verrattuna varauksia tulee yhä lyhyemmällä varoitusajalla. Asiakkaat seuraavat tarkoin alueen tautitilannetta, uutisointia sekä omaa ja perheen terveyttä, ja tekevät varaukset vasta kun varmasti pääsevät matkaan. Tämä on tietysti meille tärkeää, että asiakkaamme käyttäytyvät vastuullisesti eivätkä tule tiloihimme sairaana, Paunonen toteaa.

Paunonen sanoo, että lomakauden jälkeen kysyntä jatkuu todennäköisesti viikonloppupainotteisena.

– Tämän vuoksi tullee muutoksia aukioloaikoihin ja tarjontaamme. Toivomme tietysti, että rokote saadaan kaikille mahdollisimman pian, jolloin asiakkaat uskaltavat taas lomailla ja harrastaa vapaammin.

Matkailukeskus Kuopion Saanassa joulukuussa kävijöitä oli viime vuotta enemmän, mutta tammi–helmikuu oli edellisvuotta hiljaisempi.

Toimitusjohtaja Jukka Savolainen ennakoi talvilomaviikkojen kasvattavan kävijämääriä.

– Jääalueelle on tulossa ulkoilumahdollisuuksia, kuten luistelurata, hiihtoladut ja moottorikelkkareitit, Savolainen sanoo.

Saanassa koronaturvallisuus on huomioitu monella tapaa. Ravintolaan ja kylpemään tulevia asiakkaita tiedotetaan ja ohjeistetaan sisäänkäynnin yhteydessä.

– Meillä on etuna tilojen riittävyys, jolloin niinsanottuja sumppuja ei pääse syntymään.

Tulevaisuuden suhteen Savolainen on toiveikkaalla mielellä:

– Jos yllätyksiä koronarintamalta ja viranomaisten puolelta ei tule, niin ensi kesä on kotimaanmatkailussa hyvä.

Kommentoi