Asukastoimintaa siirretään kirjastoihin

Kaupunki kaipaa asukkaiden ajatuksia asukastoiminnan kehityksestä eri alueilla.

Karttulan, Maaningan ja Nilsiän asukastilojen toiminta on pääsääntöisesti järjestövetoista. Kuva Karttulan asukastuvalta viime vuodelta. Juha Poutanen
Inka Matilainen

Inka Matilainen

Kuopion asukastupaverkostossa tapahtuu Hyvinvoinnin edistämisen lautakunnan päätöksen viime joulukuussa tekemän päätöksen mukaisia muutoksia. Saarijärven asukastila Koillistuuli sulkeutuu maaliskuun alussa ja Maaningan asukastila sulkeutuu nykyisestä tilasta kesäkuun lopussa.

Keskustassa sijainneen Minnan tuvan ja Petosen Kotikulman asukastoiminta on jo päättynyt. Särkiniemessä asukastoimintaa järjestetään yhteistyössä Alavan seurakunnan kanssa. Kaupungin ja Männistön seurakunnan yhdessä ylläpitämä Männistön asukastila on koronatilanteen vuoksi tällä hetkellä suljettuna.

Alueilla, joista asukastupa on suljettu tai suljetaan, toimintaa on tarkoitus kehittää ja siirtää lähikirjastoihin. Kansalaistoiminta - kirjasto -yhteistyön pilotteina toimivat Neulamäen, Puijonlaakson ja Maaningan kirjastot. Kaupungin kulttuurisuunnittelija Jonna Forsman kertoo, että kehitystyötä tehdään yhdessä asukkaiden ja järjestöjen kanssa, ja kaupunki ottaa mielellään kaikenlaisia ideoita vastaan.

– Tarkoitus on tämän vuoden aikana muuttaa toimintamallia. Meillä on viisi lähiötyöntekijää, joihin voi olla yhteydessä. Niillä alueilla, joilla asukastupien vuokrasopimus on päättynyt, mennään lähikirjastoihin. Koska työntekijät eivät millään ehdi joka paikkaan yhtä aikaa, kaivataan tiloihin kumppaneiksi järjestöjä ja vaikka ihan yksityisiä ihmisiäkin.

Forsman sanoo, että toimintaa on tarkoitus kehittää hyvin asukaslähtöisesti ja ylisukupolvisesti. Jatkossa oman alueen asukastapahtumista voisi ilmoittaa Kuopion Seinällä, jossa on oma kategoria asukastoiminnalle.

– Otamme vastaan kaikenlaisia ajatuksia niin toiminnasta kuin tiloistakin, ja mielellään eri ikäryhmiltä. Tilojen käytössä on hyvä muistaa, että sisätilat eivät ole ainoita paikkoja joissa voi toteuttaa toimintaa vaan sitä voi olla myös ulkona.

Tarkoitus on tämän vuoden aikana muuttaa toimintamallia.

Kommentoi