Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vertaisohjattujen vesijumpparyhmien lakkautuksesta nousi kohu

Poliitikot arvostelevat virkamiesten neuvottelutaitoja ja sisäisen laskutuksen ongelmia.

Viikkosavo kertoi 17.2 kaupungin vertaisohjattujen vesijumpparyhmien lopettamisesta. Parin päivän varoitusajalla vertaisryhmille ilmoitetussa päätöksessä kaupunki vetosi asiakasturvallisuuteen.

Kaupunki näytti luottavan vertaisohjaajien valvontaan siihen asti, kunnes toiminta siirrettiin perusturvasta hyvinvoinnin palvelualueelle. Jutun jälkeen monet ovat ihmetelleet, miksi kaupunki lopettaa vuosikausia mainostetun kansalaisaktiivisuuden. Eivätkö seniorit saa harrastaa omalla vastuulla? Kyllähän hiihtäjätkin kuntoilevat kaupungin laduilla ilman valvontaa.

Myös poliittisissa puolueissa virkamiespäätös on herättänyt suuttumusta. Toiminnanjohtaja Eeva-Liisa Perki-Latvaniemi (kok.) oli vuonna 2000 käynnistetyn Yhessä immeisiks’ -hankkeen toiminnanjohtaja. Hankkeessa kehitettiin ikääntyvien vapaaehtoisen toiminnan edellytyksiä. Tähän asti toiminnassa on ollut satoja vertaisohjaajia ja tuhansia ihmisiä.

– Kuopion kaupunki on tarjonnut tilat veloituksetta vertaisohjattujen ryhmien käyttöön ja järjestänyt vertaisohjaajien koulutusta ja kuntoiluvälineitä ryhmille. Kaupunki on haaskamassa loistavasti toimineen terveyttä edistävän mallin.

Perki-Latvaniemi korostaa, että kaupungin rooli ei ole järjestäjän vaan mahdollistajan rooli.

– Viikkosavon esille nostamassa jutussa keskustelu ryhmien lopettamisesta valvontaresurssien puutteen takia kertoo, että omavastuisen toiminnan periaatteet on täydellisesti ymmärretty väärin.

Kaupungin virkahenkilöiden on hyvä kehittää entisestään yhteistyötä ja neuvottelutaitojaan järjestöjen kanssa.

Leila Savolainen

Demarien Rauno Airas sanoo, että vertaisohjattujen ryhmien alasajo alkoi Alavan palvelutalon allasjumpan perumisesta.

– Alavassa hajosi altaasta kemikaalipumppu. 6500 euron hankinta oli kaupungille liikaa ja lisäksi virkamiehet ovat vedonneet omituisesti vapaaehtoisen toiminnan asiakasturvallisuuteen.

Jatkoksi Alavalle kaupunki lopetti vielä allasjumpat Suokadun Puijonlaakson sekä Leväsen toimintakeskuksilla. Airas pitää valitettavana sitä, että vertaisohjaajien ammattitaitoa ja ensiaputaitojen puutetta on kyseenalaistettu.

– Miten yhdistykset pystyvät suunnittelemaan toimintansa, jos kaupunki tekee näin äkkinäisiä päätöksiä? Kuka huolehtii siitä, että kokonaisuus toimii kaupungin palvelualueiden välillä.

Airas pitää ongelmana myös sitä, että kaupunki itse määrittelee vuokrat ja alkaa sitten siirrellä sisäistä rahaa taskusta toiseen. Tästä seuraa, että näennäisten säästöjen vuoksi yhdistyksien toiminta heikkenee.

Kuopion kaupunginhallituksen jäsen Leila Savolainen (kesk.) korostaa, että vesijumpparyhmät ovat olleet tähän saakka perusturvan palvelualueen alaisuudessa. Neuvotteluja ryhmien siirtymisestä Hyvinvoinnin edistämisen palvelualueelle on käyty useita kertoja.

– Sopimuksen mukaan ryhmiin osallistuvilta kerätyt vuokrarahat, 185 000 euroa, siirrettäisiin Hyvinvoinnin palvelualueelle ryhmien mukana. Kerätty raha ei kuitenkaan ole kattanut tähänkään saakka ryhmien käytössä olevien tilojen vuokrakuluja. Palvelualue on maksanut puuttuvan osuuden.

Savolaisen mukaan hyvinvoinnin palvelualueella on erittäin tiukka budjetti ja uusien toimintojen aloittaminen voi tehdä talousarvioon huomattavan loven.

– Jos siirrämme Hyvinvoinnin palvelualueelle uusia toimintoja, riittävän määrärahan on seurattava mukana. Muutoin virkamiehet ja lautakunnan jäsenet joutuvat tekemään paniikkijarrutuksia hyvistäkin asioista. Viikkosavon artikkelissa palvelupäällikkö Kati Vähäsarja toi esiin turvallisuusviraston määräykset. Tosiasia on, että virkahenkilö on vastuussa siitä, että valvonta on riittävää.

Savolainen toteaa, ettei kaupungilla ole varaa menettää 130 vertaisohjaajan työpanosta. Hänen mielestään kyse ei ole luottamuspulasta vertaisohjaajia kohtaan, vaan kiristyneistä vastuumääräyksistä.

– Meidän on löydettävä keinot ja riittävä rahoitus toiminnan jatkamiselle. Uskon, että jokaisesta puolueesta löytyy tahtoa asian ratkaisemiseen. Kaupungin virkahenkilöiden on hyvä kehittää entisestään yhteistyötä ja neuvottelutaitojaan järjestöjen kanssa.