Matkailuajoneuvoista on nyt kova kysyntä

”Koronan myötä ihmiset huomasivat, että matkailuajoneuvot ovat turvallinen tapa matkustaa ja välttää kontakteja muihin”.

Ajoneuvomyyjät Pauli Rönkkö ja Joona Koivisto Best Caravanilta ovat huomanneet, että kotimaanmatkailun suosio näkyy myös matkailuajoneuvojen kysynnän kasvuna. Aija Pirinen
Aija Pirinen

Aija Pirinen

Matkailuajoneuvoilla on nyt kysyntää. Korona hiljensi ulkomaanmatkailun, joten monet ovat halunneet investoida matkailuautoon tai -vaunuun. Kysynnän kasvu on huomattu monissa kuopiolaisissakin matkailuajoneuvoja myyvissä ja vuokraavissa liikkeissä. Kaikista Viikkosavon haastattelemista liikkeistä kerrotaan samaa viestiä: Vuosi sitten ensimmäisten koronarajoitusten jälkeen kysyntä pysähtyi hetkeksi kuin seinään. Mutta pian sen jälkeen tuli voimakas kysynnän kasvu.

– Sanotaanko, että selkeää kasvua on näkyvissä. Selvästi normaalia enemmän on tehty kauppaa kuin tähän aikaan tavallisesti. Moni on kokenut matkailuajoneuvon viehättävänä ja turvallisena tapana matkustaa. Siinä saa olla rauhassa omissa oloissa ja halutessaan välttää ihmiskontakteja, sanoo Pauli Rönkkö Best Caravanista.

Kysyntä on noussut koko Euroopassa, mikä näkyy valmistajien toimitusongelmina.

– Valmistajat eivät enää ennätä tuottaa niin paljoa kuin olisi kysyntää. Koko Euroopassa tilanne on samankaltainen ja autojen toimitusajat pitenee. Varmaan jossain kohtaa käy niin, ettei kaikille halukkaille autoja riitä, sanoo Jari Hämäläinen Kuopion Retkiautosta.

– Korona on kiihdyttänyt autojen kysyntää selvästi. Lisäksi Euroopassa suuret ikäluokat tulevat eläkeikään ja heillä on varallisuutta ja mielenkiintointoa reissata. Matkailuautolla reissaaminen on koronan kannalta riskitöntä, Hämäläinen sanoo.

Kysynnän kasvu näkyy myös vuokrapuolella. Viime kesänä kysyntää oli paikoin tarjontaa enemmän. Ensi kesäksi vuokra-autoa kaipaavan kannattaakin olla ajoissa liikkeellä.

Todennäköisesti 3–4 vuoden kuluttua matkailuautoja myydään jo enemmän kuin matkailuvaunuja.

Mika Jokinen

– Saatavuusongelmien vuoksi emme saaneet ensi kesäksi niin paljon uusia autoja, mitä olisimme halunneet. Toistaiseksi vuokra-autojen saatavuus ensi kesälle on ihan hyvä, mutta toukokuussa tilanne voi olla jo toinen. Jos tulee toukokuussa kysymään autoa kesäksi, niin välttämättä ei enää saa toiveajankohdalle, sanoo Tomi Itkonen Savonia Caravanista.

Matkailuajoneuvojen kysyntä on ollut nosteessa jo ennen koronaa, kertoo toiminnanjohtaja Mika Jokinen Matkailuajoneuvotuojat ry:stä. Korona kasvatti kysyntää entisestään. Harrastuksen pariin on tullut aivan uusiakin ihmisiä, etenkin lapsiperheitä.

– Koronan myötä ihmiset huomasivat, että matkailuajoneuvot ovat turvallinen tapa matkustaa ja välttää kontakteja muihin.

– Kesästä lähtien myynnin kasvu ja kehitys on ollut hyvää. Enemmänkin saatavuudessa on ollut haasteita, sillä paikoin kysyntää on ollut enemmän kuin tarjontaa, Jokinen sanoo.

Matkailuautoissa toimitusajat ovat saatavuusongelmien ja suuren kysynnän vuoksi kasvaneet. Pahimmillaan uutta autoa voi joutua odottamaan monta kuukautta.

– Harrastajan näkökulmasta on tietysti ikävä tilanne, jos keväällä tilaa auton, eikä se välttämättä ole kesäsesongilla käytettävissä. Myyntitilanteessa myyjät tietysti kertovat, mikä toimitusaika on.

Viime vuonna matkailuautoja myytiin 19 prosenttia edellisvuotta enemmän ja vaunujakin 13 prosenttia enemmän.

– Tilastoista näkyy, että matkailuautojen osuus kasvaa koko ajan. Todennäköisesti 3–4 vuoden kuluttua matkailuautoja myydään jo enemmän kuin matkailuvaunuja. Siihen liittynee ihmisten varallisuuden kasvu ja toisaalta matkailuauton helppous.

Kommentoi