Kuopiolainen Seija: ”Soitin koronarokotuksen ajanvaraukseen 252 kertaa”

Seija Haapavaara (85) antaa kaupungille kritiikkiä ikäihmisten rokotusajanvarauksen järjestelyistä. Hän kuitenkin muistuttaa, että sota-aikana olot olivat paljon ankeammat kuin nyt.

Helmikuun 19. päivä kello 10 Särkiniemessä asuva Seija Haapavaara (85) oli puhelin kourassa valmiina varaamaan itselleen ajan koronarokotukseen. Kuopion kaupunki oli edellisenä päivänä tiedottanut, että yli 80-vuotiaiden koronarokotusten ajanvaraus alkaa perjantaina 19.2. kello 10.

Tasan kymmeneltä Seija aloitti soittamisen. Linja oli heti aamusta tukossa ja automaattivastaaja kehotti soittamaan uudestaan.

– Istuin koko päivän pöydän ääressä ja soitin uudestaan ja uudestaan. Pidin ihan kirjaa soittokerroista. Soitin yhden päivän aikana kaikkiaan 252 kertaa. Lopulta olin jo jonossakin, mutta sitten linja laitettiin kiinni. Rokotteet olivat kuulemma loppuneet.

Kuopion kaupunkia on arvosteltu ikäihmisten koronarokotusten ajanvarausten ruuhkautumisesta. Monet yrittivät Seijan tavoin soittaa satoja kertoja ajanvaraukseen ja lopulta joutuivat pettymään, kun soittorumban jälkeen rokotteet loppuivat.

– Kyllä se soittaminen oli turhauttavaa. Monissa muissa kaupungeissa ajanvaraus on hoidettu paljon paremmin. Monissa paikoissa ikäihmisiä ei ole laitettu soittojonoon, vaan kaupunki on soittanut heille päin tai laittanut kirjeen kotiin, Seija sanoo.

Kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen pahoitteli Savon Sanomissa (4.3.) tilannetta ja lupasi lisäresursseja rokottamiseen ja ajanvaraukseen.

Kyllä se sota-aika oli paljon surkeampaa kuin nyt korona-aika.

Seija Haapavaara

Pirhonen myös kertoi, että kaupunki ottaa myöhemmin yhteyttä niihin yli 80-vuotiaisiin, jotka eivät ole ottaneet rokotetta.

– Varmistamme joko puhelimitse tai kirjeillä, että kaikki halukkaat ovat saaneet rokotteen, Pirhonen totesi lehdelle.

Kuopion kaupunki tiedotti viime viikon lopulla, että kaupunki hakee koronarokotusavuksi töihin sairaanhoitajia ja terveydenhoitajia. Tarvetta on jo tällä hetkellä, ja tarve lisääntyy myöhemmin, kun suurempia määriä rokotuksia saadaan tarjolle.

Seija Haapavaara toivoo rokotetta mahdollisimman pian ja sanoo, että korona tottakai vähän pelottaa. Hän on vuoden verran pysytellyt pääosin omissa oloissaan, kotona ja mökillä. Hän kuitenkin haluaa muistuttaa kaikkia, että pahempiakin aikoja on nähty.

Hän itse on sota-ajan lapsi ja muistaa, miten lapsena piti juosta Oulussa lakanat korvissa pommituksia pakoon.

– Kaikesta oli pulaa. Ei ollut sisävessaa eikä juoksevaa vettä. Öljy oli kortilla, joten illalla ei saanut turhaan polttaa lamppuja. Siksi menimme aina kahdeksan aikaan illalla nukkumaan. Voin sanoa, että kyllä se sota-aika oli paljon surkeampaa kuin nyt korona-aika.

Seija muistuttaa, että kotona ollessakin voi tehdä paljon mielekkäitä asioista.

– Nyt meillä on televisiot ja puhelimet. Itselläkin on puhelinliittymä, jolla voi 25 eurolla soittaa mielin määrin. Korona-aikanakin on paljon tekemistä kotona.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut