Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Minna Canthin kotitalo Kanttilan kunnostus tarvitsee rahoittajia

”Jos ei arvosta historiaa, voi kysyä, onko millään ylipäätään merkitystä”, sanoo Anja Lappi.

Minna Canthin kotitalo Kanttilan mittava kunnostusprojekti on edennyt siihen pisteeseen, että kesällä päästään laskemaan kunnostustöiden kustannusarvio. Hintalapun saaminen on olennaista rahoittajien hankkimiseksi, sanoo Minna Canthin talo ry:n toiminnanjohtaja Anja Lappi.

– Pääsemme kunnolla etsimään rahoittajia vasta kun meillä on osoittaa, paljonko kunnostustyöt tulevat maksamaan. Aiemmin laskemamme karkea arvio on neljän miljoonan kieppeillä. Parhaillaan tehtävien selvitysten jälkeen voimme antaa kunnollisen kustannusarvion, Lappi sanoo.

Kunnostusprojektin rakennuttajakonsulttina toimii Jari Piippo Insinööritoimisto Savon Kunto & Kosteus Oy:stä. Prosessissa on mukana kymmenkunta asiantuntijaa ja lakisääteisiä kaupungin rakennusalan ja kulttuuriympäristön viranomaisia.

– Kuopion kulttuurihistoriallisen museon mukanaolo jo selvitysvaiheessa on olennaista, sillä he ovat matkan varrella kommentoineet, mitä asioita on otettava huomioon. Näin ne seikat eivät tule yllätyksenä, kun lähdetään hakemaan rakennuslupaa, Lappi sanoo.

– Kustannusarviota päästään laskemaan heti, kunhan LVI- ja sähkösuunnitelmaluonnokset valmistuvat, Jari Piippo kommentoi.

Vaikka Kanttila on tarkoitus rakentaa sisältä käytännössä lähes uusiksi, rakennuksen julkisivut on suojeltu. Siksi suunnittelutyökin on tehtävä pieteetillä ja rakennusta purettava kerros kerrokselta.

Jos kaikki vanha puretaan, menetetään sivistys ja historia.

Anja Lappi

Sosiaalisen median keskusteluissa ajoittain pohditaan, eikö olisi helpompi ja halvempi vain rakentaa uusi, vastaavan näköinen kohde tilalle. Anja Lappi sanoo, että ei todellakaan ole. Vanhan hävittäminen ilman tutkimusvaihetta olisi täydellistä ymmärtämättömyyttä kulttuurihistorian merkityksestä.

– Uusi ei ole vanha. Jos kaikki vanha puretaan, menetetään sivistys ja historia. Jos ei arvosta historiaa, voi kysyä, onko millään ylipäätään merkitystä.

Lappi muistuttaa, että kulttuuripalvelut ovat sisältöjä, jotka ylläpitävät paikkakuntien henkistä maailmaa.

– Vanhat kulttuuriympäristöt tuovat pysyvyyttä tähän hektiseen ja alati muuttuvaan maailmaan. Ne vahvistavat kaupunkilaisten viihtyvyyttä ja positiivista kaupunki-imagoa.

Kanttila oli Minna Canthin aikaan talo, jossa kirjallisuus, journalismi, taide ja tiede olivat keskiössä. Sellainen siitä halutaan tehdä tulevaisuudessakin; taiteen ja tieteen kohtaamispaikka. Yläkertaan on suunniteltu 7 huoneistoa, joita vuokrataan lyhytaikaiseen käyttöön ensisijaisesti taiteen ja tieteen tekijöille. Alakertaan tulee kahvila, ullakolle huoneteatteri ja katutasoon työtiloja ja Minnan Salonki -museo.

Kunnostusprojektin toteutuminen edellyttää kuitenkin rahoituksen löytymistä. Kuopion kaupungilta rahaa ei toistaiseksi ole luvassa. Katseet suuntaavatkin edelleen valtion, säätiöiden ja yksityisten rahoittajien suuntaan.

Perjantaina 19.3. vietetään Minna Canthin ja tasa-arvon päivää.