Viikkosavo kysyi kuopiolaisravintoloiden tunnelmia vuoden jatkuneista rajoituksista: ”Tuntuu kuin olisi sotatila päällä”

Koronasta johtuvia ravintolarajoituksia on jatkunut yli vuoden. Kysyimme, mitkä ovat tunnelmat kuopiolaisravintoloissa.

Jaana Honghin suunnittelee Samruain toimintaa päivä kerrallaan. Inka Matilainen
Inka Matilainen

Inka Matilainen

Ensimmäisistä ravintolarajoituksista on kulunut reilu vuosi. Viikkosavo kysyi muutamalta ravintoloitsijalta, mitä kuuluu ja millainen koronavuosi on ollut. Vastauksista paistaa väsymys, epävarmuus ja vaikeus suunnitella toimintaa pitkällä tähtäimellä.

Ravintola Samruain yrittäjä Jaana Honghin kuvailee, että kulunut vuosi on tuntunut siltä kuin sotatila olisi päällä. Ravintolassa on vuoden aikana kehitetty toimintaa ”uuden normaalin” ehdoilla ja se alkaa vaatia veronsa.

– Yrittäjänä olen todella väsynyt tähän tilanteeseen, jossa tulevaisuudesta ei osaa sanoa yhtään mitään, ja koko ajan pitää olla varpaillaan ja kehittämässä uutta. Tuntuu kuin sotatila olisi päällä.

Honghin kertoo, että take awayn ja tehtyjen kehittämistoimenpiteiden turvin yritys on selvinnyt vuodesta suhteellisen hyvin. Arkea eletään kuitenkin päivä kerrallaan eikä yrityksen toimintaa uskalleta suunnitella pitkällä aikavälillä.

– Päivä kerrallaan on seurattava mihin suuntaan tilanne on menossa; tuleeko uusia ravintolasulkuja, miten asiakkaat uskaltavat käyttää ravintolapalveluja, vaikuttaako paraneva rokotustilanne ihmisten liikkuvuuteen. Kuluttajakäyttäytyminen tulee jatkossakin ohjautumaan enemmän take awayn suuntaan, ja ravintoloiden tuleekin kehittää toimintaansa niin että tuotteet ja palvelut ovat turvallisesti ja vaivattomasti asiakkaiden saatavilla.

Hygge Bron Antti Kärki suhtautuu luottavaisesti tulevaisuuteen haasteista huolimatta. Inka Matilainen

Koko ajan pitää olla varpaillaan ja kehittämässä uutta.

Hygge Brossa kaikki aika menneenä vuonna on käytetty perusliiketoiminnan pyörittämiseen ja sen kehittämiseen. Antti Kärki kertoo, että vuosi on mennyt odottavissa ja epävarmoissa tunnelmissa. Voitollisesta tilikaudesta ei hänen mukaansa kannata haaveilla, mutta usko yritykseen on kuitenkin kova.

– Olemme supistaneet toimintaamme erittäin paljon ja onnistuneet melko hyvin sopeutumaan tippuneisiin myynteihin. Myynnit ovat tippuneet 50 prosenttia ja pysyneet samoina koko korona-ajan. Otimme vuosi sitten heti lainaa, kun tämä tilanne alkoi. Jälkikäteen mietittynä se oli oikea ratkaisu ja olemme pystyneet käyttämään aikaamme hyödylliseen kehitystyöhön.

Kärki kokee, että koronarajoitteet ovat erittäin sekavia ja usein epäloogisia. Hän kritisoi myös hidasta päätöksentekoa, joka on aiheuttanut paljon harmia.

– Aika näyttää mitä hyötyä ravintoloille suunnatuista rajoitteista todellisuudessa oli. Toivottavasti tästä opitaan jotakin. Meillä ei ole tähän päivään mennessä ollut yhtään koronatapausta eikä yhtään altistumista, vaikka meillä on vuoden aikana käynyt noin 70 000 asiakasta. Mihin tulokseen tässä olisi pitänyt päästä, ettei tulisi lisää rajoitteita?

Tiina Heinonen kantaa huolta myös Skillan työntekijöiden pärjäämisestä. Inka Matilainen

Lounasravintola Skillan Tiina Heinonen sanoo ihan suoraan, että vuosi on ollut rankka. Kesällä hetken ilmassa oli tunne, että selvittiinhän tästä, kunnes tilanne jälleen paheni eikä parannusta ole toistaiseksi näkynyt. Heinonen sanoo, että moniin muihin kaupunkeihin tulleet ravintolasulut näkyvät myös Kuopiossa. Asiakasmäärä on tippunut koronavuoden aikana merkittävästi.

– Mekin olemme vasta aloittaneet ja investoinnit on tehty pitkälti velkarahalla ja velat pitää maksaa pois. Hetkittäin on käynyt mielessä, että jos olisi tiennyt tämän jatkuvan näin pitkään, olisi pitänyt lyödä hanskat tiskiin heti alussa. Totta kai uskomme, että tämä joskus loppuu, mutta onko siinä vaiheessa enää rahkeita ja taloudellisia mahdollisuuksia jatkaa.

Huolta ei aiheuta yksin itseä koskettava firman talous vaan myös työntekijöiden pärjääminen. Heinonen muistuttaa, että kun kaikesta on supistettava, vähenevät myös työntekijöiden tunnit.

– Sitten kun tämä joskus laukeaa, ravintoloilla on varmasti vastaavasti haasteena löytää työntekijöitä. Uskon, että kyllä tämä tästä vielä jonain päivänä helpottaa, mutta laskua kaikesta siihen mennessä tapahtuneesta maksetaan pitkään. Ravintoloille pitäisi kyllä saada muutakin kuin kustannustukea. Uskon, että jos tilanne alkaa helpottaa yleisellä tasolla, niin silloin mekin pärjätään.

”Epävarmuus karsii uusia innokkaita tulijoita”

Hallituksen erityisesti ravintola- ja tapahtuma-alaan kohdistuvat rajoitukset tuntuvat Jaana Honghinista epäreiluilta ja hän epäilee, että moni pieni ravintola tulee lopettamaan toimintansa Kuopiossa.

– Rajoituksista voisi päätellä, että suurimmat tartunnat tulevat ravintoloista ja tapahtumista, vaikka tilastot taitavat näyttää muuta. Luulen, että valitettavan paljon pieniä ravintoloita tulee lopettamaan toimintansa, ja isojen ketjujen paikat valtaavat tilaa toimialalla.

Myös Antti Kärjellä on epäilys, että joitakin ravintoloita tulee Kuopiossa vielä menemään nurin.

– Kuopio on ollut viime vuosina hyvässä vedossa ravintoloiden suhteen. Ravintoloita on ollut myös erittäin paljon suhteutettuna asukasmäärään. Toriremontin jälkeen uusia ravintoloita tuli paljon ja vaihtuvuus oli iso. Nyt osa ravintoloista on lopettanut ja joitakin tulee vielä valitettavasti menemään nurin. Aikaisemmin ravintolatilat ovat täyttyneet nopeasti, mutta nyt kun alaa on murjottu sen verran kovaa, epävarmuus karsii varmasti uusia innokkaita tulijoita.

Kommentoi